"Kirmizi kitap" degisiyor
Dis politikada tehdit ve öncelikler degisirken, Yunanistan ile savas nedeni (casus belli) olan 12 mil tehdit olmaktan çikariliyor. Iran, Yunanistan, Irak ve Rusya tehdidi yerine isbirligi geliyor.
Geçmisten farkli olarak kamuoyunda yakindan taninan cemaatler yok. Ana metinde irtica ve bölücülük sözleri kaliyor. Ancak irticai faaliyetler somuta indirgenerek El Kaide, Hizbullah gibi asiri dinci terör örgütleri olarak tanimlaniyor.
Buna karsin geçmiste Kirmizi Kitap’in eklerinde açikça ismiyle telaffuz edilen Süleymancilik, Nurculuk, Fethullah Gülen hareketi gibi cemaatler, yeni belgede ismen zikredilmiyor.
Türkiye'nin bir süredir "sifir sorun" politikasi ile yürüttügü dis politikanin temel prensipleri, "kirmizi kitap" olarak tanimlanan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne (MGSB) giriyor. Buna göre Türkiye ile Yunanistan arasinda yillardir "casus belli" (savas nedeni) olarak gösterilen 12 mil sorunu, iki ülke arasinda öncelikli tehdit olarak tanimlanmayacak.
Yilsonunda tamlanacak olan ve Aralik 2010'daki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantisinda onaylanmasi beklenen belgede, yeni vizyonda önceligi "isbirligi" alacak. Bu çerçevede uygulamaya baslanan Yüksek Düzeyli Is Birligi Konseyi uygulamalari genisletilecek.
12 MILDE ÖNEMLI AYRINTI
Bes yilda bir güncellenen ve en son 2005'te yazilan belgede, Yunanistan'in karasularini 12 mile çikartmasi casus belli (savas nedeni) sayiliyordu. Yeni çalismada ise Yunanistan'in karasularinin 12 mile çikartilmasi öncelikli tehdit olarak tanimlanmiyor, bunun yerine isbirligine vurgu yapiliyor. Yunanistan ile baslatilan Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi ile iki ülke arasinda her alanda isbirliginin genisletilmesinin hedeflendigi belirtiliyor. Yeni belgede en önemli ayrintilardan birisi de Iran ile ilgili. Taslaga göre, yeni belgede Iran'dan kaynaklanacak bir rejim ihraci tehdidi de yer almiyor. Iran'in nükleer gücü ve nükleer silah kapasitesi endise verici bir unsur olarak dile getiriliyor. Belgede Türkiye'nin bölgesinde hiçbir sekilde nükleer silah istemedigi vurgulaniyor ve bu konudaki mücadelenin isbirligi temelinde yürütülecegi belirtiliyor.
PKK TEHDIT SIRALAMASINDA
Yeni belgede Yunanistan, Iran, Irak'tan kaynaklanan tehditler yerini karsilikli ekonomik isbirliginin arttirildigi vizyona birakiyor. Irak ile olusturulan isbirligi konseyine ve artan diyalog sürecine atifta bulunulan Kirmizi Kitap'ta bu ülkeden kaynaklanan PKK terörü tehdit olarak siralaniyor. Irak ile terör örgütü PKK'ya karsi yapilan isbirligi de vurgulaniyor. Türkiye'nin Rusya ile artan isbirligi ve gelisen ekonomik ticaretinin vurgulandigi belgede Asya'da yeni isbirligi alanlarinin genisletilmesi hedefi yer aliyor. Türkiye'nin enerji koridoru olarak oynadigi rol ve Bati ile Dogu arasindaki transit geçiste oynadigi rolün attirilmasi planlaniyor. Kitapta Türkiye'nin AB hedefinin devlet politikasi oldugu tekrarlanirken Kibris'ta iki kesimli çözüm hedefi degistirilmiyor. Mevcut MGSB'de Türkiye'nin güvenligini tehdit eden temel unsurlar, 'irtica, bölücülük ve asiri sol' olarak siralaniyordu. Ancak yeni belgede irtica iç tehdit olmaktan çikariliyor. Terör örgütü PKK'nin varligini sürdürdügü sürece 'bölücülügün' iç tehdit degerlendirmesinde kalacagi belirtiliyor. Subat ayinda baslayan çalismalar sonucu yeni kitap Ekim 2010'daki MGK'da ele alinacak ve Yeni kitap için çalisma, Subat 2010'da basladi ve ekim ayi MGK toplantisinda ele alinip, araliktaki MGK toplantisinda sonuçlandirilacak.
ERDOGAN SATIR SATIR OKUYOR
Taslak çalisma ilgili bakanlar ve Basbakan Tayyip Erdogan tarafindan satir satir inceleniyor ve bazi bölümleri bizzat kaleme aliniyor. Yeni belgede çevre sorunlari, insan haklari, insan kaçakçiligi, gibi güncel konular da var.mynet
Bu haber 714 defa okunmuştur.