Akyaka'ya Betonlasmasin
Özel Çevre Koruma Bölgesi Akyaka'nin betonlasmasina izin vermeyin !
Gökova Özel Çevre Koruma Alaninda,Akyaka Belediyesi sinirlari içinde yer alan 19.300 m2 büyüklügünde bir zeytinlik alan (3841 no.lu parsel) Akyakalilarin haberi olmadan Basbakanlik Özellestirme Idaresi Baskanligi’nca (ÖIB) özellestirme programina alinmistir. Daha sonra ÖIB tarafindan yapilan uygulama imar plani degisikligi de resmi gazetede yayinlanmak suretiyle onaylanmistir.Ayrica zeytin yetistirme alani olmasina karsin bu alan, tapu kaydinda “arsa” olarak belirtildigi için “Zeytin Koruma Yasasi” olarak bilinen ve zeytin yetistirme alanlarinin korunmasini öngören yasanin korumasi disinda birakilmistir.
Diger yandan Çevre Kanunu 9/d maddesinde Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi olarak ilan edilmis alanlarda Imar Kanunu’nun 9.Maddesi hükümlerinin geçerli olmadigi belirtilmektedir.Hal böyleyken,plan degisikligi yapma yetkisini bu maddeden alan ÖIB,ÖÇK Bölgesi içinde yer alan Akyaka’da plan degisikligi yapmak suretiyle yetkisini asmistir.
Akyaka,Özel Çevre Koruma Alani olarak doganin korunmasinin öncelikli oldugu bir bölgedir. Ayni zamanda Uluslararasi Yavas Kentler Birligi (Cittaslow) üyesi olan Akyaka,katilimci yerel yönetim anlayisi içinde, dogal ve kültürel degerlerin gelecek kusaklara korunarak devredildigi,insanla doganin uyum içinde birlikte var olabildigi,yasam kalitesi yüksek bir belde olmayi hedeflemistir.Bu hedef,Akyakalilarin birlikte olusturduklari “Akyaka Vizyonu”nu temel almaktadir.Yavas Kent Akyaka, dogayi ranta feda ederek büyümeyi öngören imar planlari ile yönetilmek,kimligini hizla yitiren bir belde olmak istemiyor.
ÖIB tarafindan yasaya aykiri olarak yapilan plan degisikligi iptal edilmeli ve tüm Akyakalilarin ortak yararlanma hakki olan bu kamusal alanin imar plan yetkisi Akyaka Belediyesi’ne devredilmelidir.
Akyaka Nazim Imar Plani degistirilerek 3841 no.lu parselde yapilasmaya izin veren imar plan hükümleri kaldirilmalidir.
3841 no.lu parselin tapu kaydi “zeytinlik” olarak degistirilerek üzerindeki zeytin agaçlari yasal korumaya alinmalidir.
Kentin gerçek sahiplerinin o kentte yasayanlar oldugundan hareketle,3194 Sayili Imar Kanunu,imar planlarinin yapim ve degistirilmesi süreçlerine yerel halkin etkin katilimini saglayacak sekilde yeniden düzenlenmelidir.
ÖÇK Bölgeleri ve her türlü doga koruma alanlarinin “üstün kamu yarari” gerekçesiyle yatirima açilabilmesini öngören ve yasalasmak üzere TBMM gündemine getirildikten sonra geri çekilen “Biyo-Çesitliligi Koruma Yasasi” tamamen geri alinmalidir.
Akyaka Dayanismasi Kuruldu
Akyaka'da özellestirilmek ve imara açilmak istenen bir kamusal alanla ilgili olarak Akyaka Yerel Yönetim Platformu'nun öncülügünde Akyaka ve Mugla'dan sivil toplum örgütlerinin ve duyarli bölge insanlarinin bir araya gelerek olusturduklari Akyaka Dayanismasi Platformu bilesenleri, bugün yaklasik 100 kisik bir katilimla bir basin toplantisi düzenleyerek taleplerini kamuoyuna duyurdu.
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 1226 defa okunmuştur.
Paylaş