14 Temmuz 2013, 02:12
Şairimizin Bursa'dan Konukları Vardı
O Görele'nin şairi
Sairimizin Bursa'dan Konuklari Vardi Ahmet Kaçar'in Bursa'dan Misafirleri VardiGiresun'lu sairimiz Zehra Öztürk'ün konugu olarak Giresun'a gelen,Bursa Sairler ve Yazarlar Dernegi Baskani,Egitimci,sair Nursel Aras,Çevreci Yüksel Özdemir,Çevre Ödüllü Gazeteci Ali Dursun'un daveti üzerine,Görele'li efsane sairimiz Ahmet Kaçar'i ziyaret etmek üzere pazar günü Görele'ye geldi.Cimide Muhtarimiz Halil Yanik'in destegi ve yakin ilgisiyle sairimiz Ahmet Kaçar'in Saglik Köyü Çillioglu mahallesindeki yalanci cennetine gittik.Siir,sanat ve edebiyat üzerine çok güzel bir sohbetten sonra döndük ama aslinda sairimizin yanindan hiç ayrilmak istemedik,konuk bayan sairler dönüste hüngür hüngür agliyorlardi.Nezaketi,engin bilgi ve görgüsü nedeniyle Görele'mizin çok kiymetli bir degeri olan sairimiz Ahmet Kaçar'a çok tesekkür ediyoruz,onunla gurur duyuyoruz...Ahmet Kaçar Üzerine... 1926 yilinda Görele'de dünyaya gelen sair ve sanatçi Ahmet Kaçar,Giresun'un yetistirdigi ünlü simalarin basinda gelir.Karadeniz insaninin özgün ve hosa giden tüm kisilik yapisini,hem kendi kisiliginde,hem de siirlerinde yansitmaktadir.
“Kimbilir” ve “Yalanci “adli iki adet eseri bulunmaktadir.Birçok siiri bestelenmistir. "Anar Ömrümce Gönül,Unut Beni,Hayal Dolu Bir Gençlik" gibi Türk Sanat Müzigimizde klasiklesmis birçok sarkinin güfte yazaridir. Zeki Müren'in söz yazari olan,Türk Sanat Müzigi'nin unutulmaz eserleri arasinda yer alan Anar Ömrümce Gönül,Unut Beni,Hayal Dolu Bir Gençlik" gibi eserlerin söz yazari ve güfte sahibi Ahmet Kaçar Giresun'un Görele ilçesinin Saglik köyünde etrafi çiçekler ile süslenmis olan tek kisilik evinde yalniz yasiyor. Kaçar'in TRT repertuarina girmis 30'dan fazla eseri var.Çalismalarini yalniz yasadigi evinde sürdürüyor.Fakat eserleri arasinda Zeki Müren tarafindan da okunan “Anar Ömrümce Gönül”, Unut Beni,Hayal Dolu Bir Gençlik" gibi eserleri en çok öne çikan eserleridir.Kaçar Zaman Zaman Kendisi Için de Siir Yaziyor
Bakin kendisi için yazdigi siire:
Bir suçlu gibi daglar,bakip dönüyor arka; Görmek istemedigi biri geçermis gibi. Pesim sira dizilmis,gölgeler korka korka, Tekrarliyor adimi bana dön,dermis gibi.Ahmet Kaçar'i Taniyalim
Ahmet Kaçar’in Hayati (1926- )Ahmet kaçar 1926 yilinda Görele’nin saglik köyünde dogdu.Ilkokulu Görele merkez ilkokulu’nda bitirdi.
Kaçar’in evi bugün bile otolarin çatlarcasina zorlanarak tirmanabildigi tasli toprakli bir yoldan ulasilan ve etrafina hâkim olan tepededir. Çillioglu Mahallesi’nin bu fakirhanesinde,günümüzden elli altmis yil öncesi bütün imkânsizliklari içinde okumaya çalisan Ahmet, lise çagina kadar tahsilini devam ettirir. Lise Trabzon’ dadir ve köy delikanlisi Ahmet,okuyabilmek için sehirde barinmak zorundadir. Ailenin maddi sikintisi pek fazladir.Ayakta kalabilmek için çare arayislari artar.Issiz bir köylü olan babasi is bulmak niyetiyle Samsun taraflarina gider ama geriye ne bir haber ne de kendisi gelir.Hassas delikanlinin maddi yoksulluguna ragmen bir de babasizlik eklenir.Liseyi terk eder.1953 yilinda Tapu Sicil Memurluluguna baslar ve hiç evlenmeden 1984’te Eynesil’de emekli olmustur.
Göreleli ünlü bestekâr ve koro sefi,Çetin Temel ‘in Görele ‘ye geldigi günlerde Ahmet Kaçar'dan bir siir almasiyla 1953 yilinda Ahmet Kaçar’in ilk siiri bestelenir.Kemal Gürses’in Acemkürdi makaminda besteledigi “hayat dolu bir gerçek” isimli sarkisini dönemin ünlü sanatçilarindan Perihan Altindag Sözer’in okumasiyla besteciler Ahmet Kaçar’a mektuplar göndermek suretiyle güfteler isterler.Sükrü Tunar’in 1958’de besteledigi Ahmet Kaçar güfteleri oldukça begeniliyor ve Ahmet Kaçar’a diger bestekârlardan güfte talepleri artar.
Simdilerde eskiye nispetli belki daha derin bir yalnizligi teneffüs eden bestekâr Sair,tepede bir kartal yuvasini andiran küçük fakirhaneyi,usta bir bahçivan titizligiyle manolya ve güller içinde yasamini sürdürüyor.
Ahmet Kaçar duygusal siirlerinin yaninda mükemmel bir taslama ve hiciv ustasidir.Günlük hayatinda sakaci ve nüktedan tavri ve taslamalarla sanatsal boyuta ulasmistir ve Kaçar’ in dörtlükleri yerel gazetelerde de yayinlanmaktadir. Kaçar’ in Siirlerinden BazilariÖmrü bir yaz süren çiçekler gibi, Bu hazan ilinden geçer giderim. Birakip topraga verdigi rengi, Bir tas korkusuyla geçer giderim.
Çatisiz su tavan altinda müphem, Bedenim üstüne yigilan gölgem, Belki gülecegim belki hep alem, Kaderim böyleymis çeker giderim.
Yigilip üstüme ebedi hüzün, Gece isigindan ayri gündüzüm, Gidip de baharim gelince hüzün, Ben de herkes gibi biçer giderim.
Anar Ömrümce Gönül Söz: Ahmet Kaçar Müzik: Sükrü Tunar Anar ömrümce gönül giden sevgilileri, Bilmez biçare kalpler giden dönmez ki geri. Gözüm yollarda kaldi bunca yillardan beri, Bilmez biçare kalpler giden dönmez ki geri. Hayal Dolu Bir Gençlik Söz: Ahmet Kaçar
Müzik: Kemal Gürses
Hayal dolu bir gençlik, ümit dolu bir ask bitti. Bülbül bile goncalari hiçkirikla terk etti. Çiler bülbül, gider bülbül, ayrilik…
Sevda yaman bir çile, çekerim bile bile, Ayriliyoruz artik ey yolcu güle güle. Çiler bülbül, gider bülbül, ayrilik…
Hayat esen bir rüzgar, onun pesinde yillar Sürünürüz bilmeden neden Allahim neden ayrilik Çiler bülbül, gider bülbül, ayrilik…
Kimbilir? Belki bir gün dudagin adima takilacak Yine eski sen dille anar misin kimbilir Vuslatsiz bir baharla senden ayri kalacak Ayri geçen günlere yanar misin kimbilir.
Yasla dolacak gözün artik umut yerine Korku baska bir dudak takacak ellerine Sabahsiz bir gecenin dogmayan seherine Sen de hülyalarini sarar misin kimbilir.
Tasirken martilarin rengini aksam suda Seni atmak istesem kalbimde son hududa Hakikat degil artik hayal olsun uykuda Beni bir an koynunda sanar misin kimbilir.
Ay dogarken ufukta ben de mehtabi anar Düsünürüm gurbetin ne gamli aksami var Belki seni de simdi hicran sarar Belki gözlerin yasli aglar misin kimbilir. NereyeBu kirik kalple üzgün bir sonbahar aksami Rüzgârin ittigi dallar gibi nereye? Baslangici ve sonu bilinmeyen zamani Bitirmek için geçen anlar gibi nereye?
Aldattin bunca sene kendini sevdalarla Dolu simdi de için aci hatiralarla Bir defter sayfasinda birakilmis yaslarla Mazide unutulmus yillar gibi nereye?
Bilinmez geceler mi yoksa gündüz mü erken Dönüssüz bir gidis bu gelen yok o menzilden Artik tükendi diye güzler ümitlenirken Son sanip da bitmeyen yollar gibi nereye?
Kendini bir alevin kucaginda bulacak Koparilmis bir yaprak acisinda solacak Yagisi karanligin son yagmuru olacak Iklimini sasirmis karlar gibi nereye? Unut Beni Söz: Ahmet Kaçar Müzik: Sükrü Tunar Unut beni kalbimdeki hicranla yalniz kalayim, Kimsesiz bir yavru gibi kucaginda aglayayim. Bu kaçinci söz verisin söyle nasil inanayim, Kimsesiz bir yavru gibi kucaginda aglayayim Kaçar Üstüne Yazilardan Notlar...
Ahmet Kaçar; ozan,söz yazari,besteci.Adini 1950'li yillarda duyurmaya baslamis.Siirleriyle, sarki sözleriyle, yergileriyle,besteleriyle,nükteleriyle ünlenmis,ilgi odagi olmus,ilimizin övünç duydugu sanatçilardan.
Kaçar'in sanatiyla ilgili yazilar 1970'li yillarda görülür dergilerde,gazetelerde,Fethi Karamahmutoglu,Ali Haydar Karahacioglu gibi sanatçilar Kaçar'in yakinindaki kisiler olmaktan öte o’nun sanatina güvendikleri için yazi konusu yaparlar onu.
Sonraki yillarda Seyfullah Çiçek çok sayida yazida gündeme getirir Ahmet Kaçar'i.
Hayrettin Günay degisik gazetelerde,dergilerde sanatçinin farkli yönlerine isik tutacak yazilar yayimlar.
Burhan Temel kimi anilarinda Kaçar'i,Görele'de sanatin gelisimi içinde degerlendirir. Nihat Öztürk,gerek düzeyli haberleriyle gerek röportaj-anlati yazilariyla konu edinir Kaçar'i. Giresun Üniversitesi’nde ögretim üyesiyken Yrd.Doç.Dr. Ali Atalay,kapsamli bir çalismadan sonra "Sair Ahmet Kaçar" bildirisini sunar Giresun Kültür Sempozyumu'na. Kaçar için yazilan yazilarda kaçar için bu güne kadar çok yazilar yazildigini ve bundan sonra da yazilacagi ifade ediliyor. Son yillarda Ahmet Kaçar üstüne yazanlarin yazdiklarini okuyunca kaygilaniyor insan üzülüyor.Çogu yazida Ahmet Kaçar'i,onun siirlerini,bestelerini, güftelerini hiç bilmeyen,onun yarattiklarina hiç mi hiç çalismayan kisilerin çalakalem yazilari ürkütüyor insani.Insan, bilmedigi,incelemedigi,çalismadigi konuyu sunar mi okuyucuya...
Ahmet Kaçar'in bir sarkisini bilmeyen,bir siirini,bir dörtlügünü belleginden dogru aktaramayan,onun siirlerinin yapisi,kullandigi imgelerin niteligi konusunda bir iki tümcelik söz edemeyenlerin Kaçar'i yazmalarina ne demeli...
Sanat yazilari; sanat bilgisiyle,sanat terimleriyle yazilir. Sükrü Tunar'i,"Sükrü Pinar" yazanlar,besteyi "deste",güfteyi "köfte","Anar Ömrümce Gönül'ü" "Arar Ömrümce Gönlü", Sitemler Örüyordu "Sepetler Örüyor",Es'i "kes" akordu "dekor",hicazi "haciz",hicivi "civciv", taslamayi "haslama",tizi "biz",Kemal Gürses'i "Kamil Gürses",Avni Anil'i "Avni Çakil"... yazanlarin Ahmet Kaçar'i yazmamasi kendini bilmezlik olmuyor mu?.. Kimileri de Kaçar'in bir siirini konu alarak döseniyor yaziya.Saniyorsunuz ki siiri çözümleyecek.Ne gezer.Koca sayfayi dolduruyor Kaçar'in siiriyle ilgisi olmayan süslü tümcelerle...
Kaçar yasamini vermis siire,müzige.Yillar yili okuyor,arastiriyor,gelistiriyor yetenegini. Seksen yasini geçti ama günde üç gazete okuyor,kitaplara göz atiyor... Ahmet Kaçar'i yazanlardan en az Ahmet Kaçar'i okumalari beklenmez mi...? Yasayan bir kültür çinari,Görele'mizin yetistirdigi en büyük sanatçilardan biri olan sairimiz Ahmet Kaçar'a Görele soL olarak,çok tesekkür ediyoruz,onunla gurur duyuyoruz...Ziyaret Notlari...Konuklarimizla sairimizin evinin kapisindayiz... Sairimiz,konuklari büyük bir nezaketle karsiliyor. Konuklarimiza son çalismalariyla ilgili bilgiler veriyor. . Konuklarimizla bahçeye çikiyoruz. Ve konuklarimizla koyu bir siir sohbeti basliyor. Konuklarimizdan sair Nursel Aras,sairimize bir roman ve bir siir kitabini imzalayarak takdim ediyor. Sairimizde konuk saire "YILLAR" isimli siir kitabini imzalayarak takdim ediyor. Sairimiz,Egitimci,sair Nursel Aras'in kendi sesinden siirini dinliyor. . Konuklarimizla siir sohbeti devam ediyor. . Sairimizin evinin etrafi botanik bahçesi gibi... Ve uzun süren o doyumsuz sohbet sonrasinda zaman ilerleyince ayrilik zamani geliyor. . . . Konuklarimiz sairimizden bir türlü ayrilamiyorlar,siir sohbeti ayaküstü devam ediyor. Sairimiz konuklarini disari kadar yolculuyor. . . Haber - Foto : Ali Dursun www.gorelesol.com
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 1775 defa okunmuştur.
Paylaş
|
GÖRELE ' DE HAVA DURUMU
RÖPORTAJ
Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi
|