23 NISAN ULUSAL EGEMENLIK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açildigi 23 Nisan 1920, Ulusumuzun babadan ogula geçen saltanat yönetimini terk ederek halkin kendisini, seçtigi temsilcileri araciligi ile yönetmeye basladigi günün adidir. Devletimizin yönetim sisteminde bu tarihle baslayan büyük degisim, Türk Ulusu’nun binlerce yillik tarihindeki en büyük devrimi simgeleyen 29 Ekim 1923′te Cumhuriyetin ilani ile sonuçlanmistir. Büyük Önder Meclisin açildigi 23 Nisan 1920 gününü Ulusumuza Çocuk Bayrami olarak da armagan etmistir. Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, yarinlarimizin güvencesi çocuklarimiza hediye ettigi 23 Nisan Çocuk Bayrami, bu alanda hem dünyada bir ilki olusturmakta, hem de gelecegin cumhuriyet nesillerine, atamizin verdigi önemi ifade etmektedir. Bu Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya ölçegindeki essiz liderligine bir örnektir.
23 Nisan 1920’de ilk meclis açilmis böylelikle Türk milleti egemenligini ilan etmistir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açildigi günün yildönümü olarak kutlanmaya baslanan ulusal bayram, ilk kez 23 Nisan 1920’de “Hâkimiyeti Milliye Bayrami” adiyla kutlanmistir. Büyük Önder Atatürk, 1924 yilinda, 23 Nisan’in bayram olarak kutlanmasina karar vermis, bu tarihten bes yil sonra 1929’da bu bayrami çocuklara armagan etmistir. 23 Nisan ilk defa 1929 yilinda “Çocuk Bayrami” olarak da kutlanmaya baslanmistir. 1930’lu yillarda Çocuk Esirgeme Kurumunun geleneksellestirdigi ve 23 Nisan–1 Mayis tarihleri arasinda kutlanan Çocuk Haftasi’nin baslangicinin da bu bayramla ayni güne denk gelmesi nedeniyle “Milli Hâkimiyet Bayrami” ile “Çocuk Bayrami” ayni gün kutlanmaya baslamistir. Bu iki bayram 23 Nisan 1935 yilinda “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami” adi altinda bir araya getirilmis, 1979’un UNESCO tarafindan “Çocuk Yili” ilan edilmesiyle de uluslararasi bir nitelik kazanmistir.
Cumhuriyetimizin en önemli kurulus felsefesi olan Egemenlik Kayitsiz Sartsiz Milletindir ilkesi, ülkemizi ilgilendiren siyasal, ekonomik, iç ve dis her türlü kararlarin sadece Türk Ulusuna ait oldugu, baskaca hiçbir ülkenin veya yabanci kuruluslarin bu kararlarda hükümranlik hakki olamayacagi ve egemenlik haklarimizdan kismen veya tamamen vazgeçme anlamina gelen her tür teslimiyetçi siyasal anlayislara kesinlikle izin verilemeyecegini ifade eder.
Ancak ne yazik ki son yillarda demokrasi, insan haklari ve yerel yönetimleri güçlendirme bahanelerine siginarak yapilan bazi düzenlemelerin etnik ve dinsel ayrilikçi hareketleri cesaretlendirdigini ve ülkemizde bir kardes kavgasinin yaratilmak istendigini görmekteyiz. Ülkemizin bölünmez bütünlügü ve Anayasamizin degistirilemez ilkeleri çerçevesinde bagimsiz bir ülke olarak tek amacimiz akil ve bilimin önderliginde çagdas uygarlik düzeyine ulasmak ve onu da asmaktir. Binlerce yillik ortak bir tarih ve kültürel birikimin yarattigi Türk Ulusu, bütün sorunlarina çözüm bulacak ve uygulayacak güç ve yetenektedir.Devletimize, cumhuriyetimizin temel degerlerine ve milletimizin bütünlügüne yönelik saldirilar bugün oldugu gibi, yarin da devam edecektir. Bölücü ve yikici faaliyetler karsisinda, her zamankinden daha fazla cumhuriyetimizin ilkelerine sahip çikma, birligimize ve bütünlügümüze sahip çikma mecburiyetinde oldugumuz açiktir. Bu tür bayramlari da bu suur ve düsünce içerisinde degerlendirmek durumundayiz. Bu nedenle Atatürk'ü ve bizlere emanet ettigi büyük eseri sonsuza kadar yasatma hususundaki kararliligimizi, nedenleriyle birlikte çocuklarimiza anlatmaliyiz. Anlatmaliyiz ki, gelecek kusaklar uyanik, kararli ve bilinçli olabilsinler. Tarihi mirasimizi koruma ve kollama konusundaki ödevlerini yerine getirebilsinler.Cumhuriyetin gelecegini gençlere ve yarinin sahipleri çocuklara emanet edecek kadar çocuklarimiza ve gençlerimize güvenen Atatürk’ün aziz hatirasi karsisinda, bizlere düsen görev emanetlerinin sahibi oldugumuzu göstermektir. Bu duygu ve düsünceler ile ve ayni kararlilikla, Ulusumuzun ve çocuklarimizin bayramini kutlayarak bu günü bize armagan eden ulu önderimizin ve atalarimizin önünde bir kez daha saygiyla egiliyoruz.
Selahattin Karaahmetoglu
Giresun Milletvekili
Baskan Melikoglu’ndan 23 Nisan Mesaji
Görele Belediye Baskani Mimar Ertugrul Melikoglu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami ile TBMM'nin kurulusunun 93. yildönümü nedeniyle kutlama mesaji yayinladi.
Belediye Baskani Mimar Melikoglu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami ve TBMM'nin kurulusunun 93. yildönümü nedeniyle yayinladigi mesajinda sunlari kaydetti:
Melikoglu; "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açilisinin 93. yildönümünü büyük bir gurur ve sevinçle kutluyoruz. TBMM açildigi günden itibaren her zaman Türk milletinin öncüsü olmustur. Millet iradesine olan güvenini, Kurtulus Savasi’ni TBMM’den baslatarak gösteren Mustafa Kemal, o karanlik günlerde bile daima meclis iradesine olan bagliligini göstermistir. Millet egemenligine inancin bir simgesi olan TBMM, yerine getirdigi önemli vazifeyle Türk milletinin kalbinde her zaman hak ettigi yeri almistir” dedi.
Mustafa Kemal 23 Nisan’i çocuklara armagan ederek, Türk Milleti’nin gelecegi ve yarinlari olan çocuklara olan güvenini de bu vesileyle gösterdigini belirten Melikoglu, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami Dünyadaki tek çocuk bayrami olmasiyla da dünya çocuklari için ayri bir önem kazanmaktadir. Bu önemli gün, tüm dünya çocuklarina barisi ve kardesligi gösterme imkani saglayan bir gün olmustur. Her geçen yil daha çok ülke çocuklarinin katilimlariyla kutlanan 23 Nisan, dünya çocuklarinin simgesi haline gelmistir. Umarim, ülkemiz bundan sonra uluslar arasi kuruluslarin daha aktif katilimiyla daha genis katilimli programlara ev sahipligi yapar. Bu duygu ve düsüncelerle, basta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, tüm sehit ve gazilerimizi Rahmet ve minnetle aniyor, milletimizin ve degerli evlatlarimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarini kutluyorum" dedi.
Bu haber 1117 defa okunmuştur.