Hürügasi Çesmesi Onariliyor
Hürügasi çesmesinin üzerine yar uçmustu.
Üzerine yar uçarak kapanan Hürügasi çesmesi onariliyor.
Görele Hürriyet mahallesi Hürügasi mevkiinde (tekstil fabrikasi arkasi) bulunan Hürügasi çesmesinin üzerine yar uçmasi nedeniyle çesme moloz altinda kalmisti.
Mevcut otoyolunda tehlikeye girmesi nedeniyle olaya müdahale eden Görele Belediye ekipleri,Hürügasi çesmesinin suyunu ortaya çikardilar ve çesmenin yapilmasi için çalismalar baslatildi.
Hürügasi Çesmesi,Görele'li hayirseverler tarafindan,yöresel kesme karatastan yapilmisti ve çesmenin yol kenarinda olmasi nedeniyle gelen geçen yolcularin ugrak yeri olmustu.
Aslinda koruma altina alinmasi gereken Hürügasi Çesmesinin bulundugu arazi,kadastro sürecinde arazi sahibi Kemal Kugu'nun tapusuna dahil edilmisti.
Süreç içerisinde definecilerin gömü umuduyla kirdiklari Hürügasi Çesmesi harabe bir görüntü içerisindeydi.
Üzerine yar uçarak kapanan Hürügasi çesmesi Görele Belediye ekipleri tarafindan onariliyor.
Küçüklügünde yürüyerek Görele merkezdeki okula gidis gelislerinde Hürügasi Çesmesinden yararlanan ve çesmeyle güzel anilari olan hemserimiz Sahin Uzun,Hürügasi Çesmesinin orjinal haliyle yapilmasi için yardimci olacagini iletmistir.
Görele Belediye Baskani Ertugrul Melikoglu ile bu amaçla görüstürdügümüz Sahin Uzun,Hürügasi Çesmesinin yöresel kesme karatastan yapilmasi amaciyla mayis ayinin ilk haftasinda Görele'ye gelecegini bildirmistir.
Arazi sahibi Kemal Kugu ile de bu amaçla görüsmeler sürdürülmektedir.
Hürügasi Çesmesinin eski haline kavusmasi yörede yasayanlar ve Görele için önemli bir kazanç olacaktir.
Hürügasi Çesmesi Paramparça…
Bu çesme Hürriyet mahallesi (Gemüklü) mevkidedir.
Bir zamanlar gece gündüz yürünen çarsi yollarinda dermani kesilen , yolcularin can suyu olmus. Yapildigi günden beri çanaginda asirlik dudak izleri tasiyan tarihi bir çesmeydi o. Üstelik adinida bulundugu mevkiden hürügasin'dan almisti. Simdi ise yikilmis harap olmus. Insallah hak ettigi ilgiyi ilgililerden görür de yine yoldan geçen yolcularin su içebilecegi bir hale gelir.
Evet biz müslümanlar suya,çesmeye büyük önem veren hürmet gösteren bir milletin çocuklariyiz. Ama maalesef atalarimizin, dedelerimizin bize emanet ettigi eserlere sahip çakmasini bir türlü beceremiyoruz. Bu eserlere sahip çikmasini bilmedigimiz gibi degerini kiymetini bilmedigimiz bu eserler ne yazikki bir bir yok olup gidiyor, tipki resimde gördügümüz hürügasi çesmesi gibi. Yapanin ve yaptiranin hayrati olan bu çesme kendini bilmez insanliktan nasibini almamislarin saldirisina ugramis yikilmistir.
Yolu hürü gasindan geçen hangimiz bu çesmenin çanagina dudaklarimizi dagiyarak, yada yegkin yapragindan cildirik yaparak avucumuza akan buz gibi suyundan kana kana içmedik, yada hangimiz yapanin yaptiranin geçmisine dua etmedik. Memlekete her gidisimde çanagindan kana kana su içtigim o güzelim tarihi tas çesmeyi bu sekilde yikilmis perisan halde görmek beni derinden etkiledi. Yinede tüm bu olumsuzluklara ragmen bu çesmenin yerel yönetim tarafindan yeniden restore edilip Hürügasi çesmesi olarak görevini ifa etmeye devam etmesi gerektigini düsünüyorum.
Haber : Bahtiyar Karakadioglu
Fotograflar : Fikret Ak
Haber Tarihi: 04.05.2011
Engin Kudu: bölgemizde az rastlanan bu tip tarihi emanetlere, bu çagda bu sekilde muamele edilmis olmasi izdirap ve utanç verici.Kendi adima,tarihimize sahip çikamamaktan ötürü utaniyorum.Yeniden yapilmasi asla eskisi gibi olmayacaktir,keske yillara sahitlik eden doku bozulmasaydi.Yerel yönetimlere, bu konularda çok hassas olunmasi ve gereken titizligin gösterilmesi çagrisinda bulunuyorum...
Bu haber 4533 defa okunmuştur.