04 Nisan 2013, 21:55
Trabzon Çimento fabrikası taşınacak mı?
Belediye Başkanı Çimento Fabrikası ile ilgili konuştu
Trabzon Çimento fabrikasi tasinacak mi?
Belediye Baskani Gümrükçüoglu,Degirmendere’de bulunan Çimento Fabrikasi ile ilgili konustu.Trabzon Belediye Baskani Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoglu, Degirmendere’de bulunan Çimento Fabrikasi'nin 2015 yili sonuna kadar baska bir yere tasinacagini belirterek kentin belediyesi olarak yasalar çerçevesinde girisimcilere her türlü destegi vereceklerini söyledi.
Baskan Gümrükçüoglu, baskan yardimcilari Hüseyin Turan, Osman Gökhan Bali, Cengiz Çolak, Ergin Aydin ve AK Parti Gurup Baskanvekili Fahrettin Aksoy, Meclis Baskanvekili Nusret Onur ile birlikte Belediye binasindan düzenledigi basin toplantisinda geçen hafta yerel bir gazetede çikan, “ Çimento fabrikasi Degirmendere bölgesinden kaldirilip, Akoluk Beldesi’nde bulunan 260 dönümlük arazisine tasinacak” seklindeki haber üzerine yaptiklari arastirmalarda, söz konusu alanda çimento fabrikasi kurulmasi için bir girisimin yapilmadigini belirtti.
‘Çimento fabrikasinin tasinmasinin 2014’e kadar gerçeklestirilecegi iddialari üzerine arastirma yaptiklarini kaydeden Baskan Gümrükçüoglu, “Bu haber üzerine tabi ki kamu kurum ve kurulusu olarak yine kamu kurum ve kuruluslarindan gerekli incelemeleri ve arastirmalari yaptik. Elde ettigimiz bilgilere söz konusu alanda çimento fabrikasi kurulmasi için her hangi bir müracaat olmadi. Edindigimiz bilgilere göre sadece mütesebbisin Il Özel Idaresine, ‘Trabzon’daki Çevre Düzeni Plani'na göre Akoluk’taki arazide çimento hammaddesi ögütme tesisi kurabilir miyiz?’ diye bir müracaati olmus ve Özel Idaremizde bunu Çevre ve Sehircilik Bakanligi Mekansal Planlama Genel Müdürlügü'ne ilgisi münasebetiyle sormus. O bölge de Çevre Düzeni planina göre sanayinin kurulabilecegi, yerlesebilecegi bölgeler olarak nitelenmis oldugu için Mekansal Planlama Genel Müdürlügü de evet orada bir çimento hammaddesi ögütme tesisi, kurulabilir diye bir görüs vermis. Gazete haberinde okudugumuz gibi ÇED raporu diye ne müracaat edilmistir, ne de bu müracaat olmadigina göre pozitif veya negatif bir cevapta olusturulmamistir. Bunun Mekânsal Planlama Genel Müdürlügü, Il Özel Idaresi Genel Sekreterligi ve ÇED Genel Müdürlügüne de sorduk. Bu söylediklerimizin disinda yapilmis ve atilmis bir adim söz konusu degildir” dedi.
Baskan Gümrükçüoglu, söz konusu arazinin Trabzon’u bir Trabzon daha yapacak Kanuni Bulvari güzergâhi içinde kaldigini ifade ederek, “Trabzon’u güneye tasiyacak olan üç serit gidis gelis olacak, su anda karayollari tarafindan yapimi sürdürülen bin 200 metresinin disinda tümünün yapim ihalesi son asamasina gelinmis ve içerisinde üç tünel, bir viyadük, 10 köprülü veya hemzemin kavsagi ile birlikte Trabzon’u bir Trabzon daha yapacak oldugunu ifade ettigimiz Kanuni Bulvarinin Akoluk bölgesinde, Askale Çimentonun almis oldugu söz konusu arazinin içinden geçmektedir.1 katrilyona mal olacak bu projenin içerisinden geçtigi araziye çimento fabrikasi kurulmasinin iznini verebilmemiz söz konusu olamaz” seklinde konustu.
Sanayicilerin çevre hassasiyetiyle, yerlesim hassasiyeti ile bu gerçeklige saygi gösterecegi düsüncesinde olduklarini söyleyen Baskan Gümrükçüoglu, “Tabi ki sanayicimizin önünü tikamayacagiz. Tabi ki onlara yer temin edebilmenin gayreti içerisinde olacagiz. Nitekim ayni sanayicimizin Arakli bölgesinde bulunan ve hammadde temin etikleri çok genis bir arazisi var. Çevre ve Sehircilik Bakanimiz Sayin Erdogan Bayraktar ve Çimento fabrikasi yetkilileri ile birlikte söz konusu alanda incelemelerde bulunduk. Hammaddeleri halen almayi sürdürdükleri alan da kendilerine aittir. O alan veya kedilerini baska çevreyi kirletmeyecek ve meskûn mahallere zarar vermeyecek alanlar degerlendirilebilir. Ama biz Trabzon ve Trabzon Belediyesi olarak diyoruz ki 2015 yilinin sonuna kadar çimento fabrikamiz birlikte bir yer temin edilmek suretiyle bulundugu yerden tasinacaktir. Daha erken olmasi sayani tercihimizdir. Bu tasinmanin sonrasinda mütesebbisimize her türlü destegi verecegimizi de açikça beyan etmek istiyorum” ifadelerini kullandi.
Maçka Vadisi’nin tarihi ve doga yapisiyla önemli bir yasam alani olduguna dikkat çeken Baskan Gümrükçüoglu, söyle konustu: “Kutlugün Köyü, Incesu Köyü civarinda 86 dönüm bir arazimiz var. Yani eski asfalt plentinin oldugu alan. Biz orayi bir mesire alani ve bir yasam alani haline getirmenin projesini hazirlamaktayiz. Geçen yil Sümela Manastiri’ni 300 bin yerli ve yabanci turist ziyaret etti. Yani söz konusu alan kisacasi bir turizm vadisi. Sümela Manastiri disinda Kustul, Vazelon Manastirlari yaninda dogal hayatin muhafaza edilmesinin gerektigi adeta bir dünya mirasidir. O bakimdan o bölgeye çimento fabrikasinin tasinmasi mümkün olamayacaktir.”
Çimento fabrikasini kurulmasinin yasal yetkilerinin Trabzon Belediyesi’nin disinda cereyan edemeyecegini kaydeden Baskan Gümrükçüoglu, sözlerini söyle sürdürdü: “Bilindigi gibi 2014 yilinda yapilacak mahalli seçimlerle birlikte Trabzon tüm il sinirlari ile büyüksehir statüsüne kavusacaktir. Yani il sinirlarindaki her bir metre karenin imarindan Trabzon Büyüksehir Belediyesi sorumlu olacaktir. Bugünkü hali ile var sayilim ki Trabzon Büyüksehir Belediyesi olmasa idi bile 7 Eylül 2010 tarihinde 7 belde ve 29 köy ile birlikte ‘bütünsehir’ olmustuk. Trabzon Belediyesi sinirlarina kattigimiz 29 köyden birisi de Düzyurt köyümüzdür ve çimento fabrikasinin Akoluk bölgesi diye tabir ettigimiz bölgedeki alani Düzyurt köyü sinirlari içindedir. Köy tüzel kisiligi alanidir. Akoluk Beldesi sinirlarinda da degildir. Valiligimizin genelgesiyle bütünsehirden sonra 7 belde ve 29 köyde imarda yapilacak is ve islem için Trabzon Belediyesi’nden görüs alinacagi yasal bir zorunluluk olarak belirtilmistir. Bunun disinda ise 2014 yilinda yapilacak mahalli seçimlere kadar Trabzon merkez belde belediyeleri ile köylerde yapilacak imar is ve islemleri için Trabzon Belediyesi'nden görüs alinacaktir genelgesi bulunmaktadir. Bu nedenle söz konusu alanda atilacak her adim Trabzon Belediyesi’nin izni ve inisiyatifinde cereyan eder.”
Trabzon Belediyesi’nin Akoluk bölgesinde, Maçka Vadisi'nde bir çimento fabrikasi kurulmasina halk adina, çevre temizligi adina, çevre düzeni adina taraftar olamayacaklarini fakat mütesebbisin yaninda olduklarini kaydeden Baskan Gümrükçüoglu, “2015 yili sonunda süresi dolacak olan fabrikamizin yeni yerine tasinabilecegi alanlari biz de arastiriyoruz. Biz de gayret gösteriyoruz. Çimento fabrikasina hammadde saglayan Arakli’daki alana bu tasinmanin gerçeklestirilmesini ümit ediyoruz. Trabzon bir tane. Baska Trabzon yok. Hep birlikte muhafaza edecegiz ve gelecek kusaklara bu emaneti ayni güzelligi ile teslim etmeye gayret edecegiz” diye konustu. Karadeniz Gazetesi
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 1421 defa okunmuştur.
Paylaş
|
GÖRELE ' DE HAVA DURUMU
RÖPORTAJ
Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi
|