Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Artvin'de Madene Hayır Mitingi'ne davet
01 Nisan 2013, 02:23

Artvin'de Madene Hayır Mitingi'ne davet

Artvin Cerratepe Mitinginde Doğaya Sahip Çıkalım

Artvin'de Madene Hayir Mitingi'ne davet

 

Artvin Cerratepe Mitinginde Dogaya Sahip Çikalim

NISAN ARTVIN-CERRATEPE MITINGI’NDE DOGAYA VE DOGANA SAHIP ÇIKALIM

Sayin Basin Mensuplari,

Artvin'in essiz dogasinin temellerini olusturan dogal yasli ormanlarinin madencilige açilmasi çabalari nerede ise çeyrek asirdir bütün hismi ile devam ediyor.. Önceleri 250 hektarlik bir alan ile mücadele ederken ve bu alanda madencilik yapilamaz seklinde 2009 yilinda alinmis bir mahkeme karari varken, bu defa, geçen yil subat ayinda yapilan ihale ile Artvin sehir merkezinin hemen yukarisindaki mahallelerini, Kafkasör Yaylasini ve Genya Dagini da kapsayan yaklasik 4150 hektarlik inanilmaz büyük bir saha ile karsi karsiya kaldik.. Kisacasi, bizler, elimizdeki mahkeme karari ile madencilik belasindan kurtulduk diye düsünürken, Ankara'daki büyüklerimiz bizim basimiza çok daha büyük bir çorap örmüslerdi bile..

Dogal olarak hemen hukuki süreci baslattik ve sonucunda Trabzon Idare Mahkemesi bu alanlar için yürütmeyi durdurma karari verdi.. Bu karar bizi umutlandirmisti ancak ne yazik ki, 14 Subat 2013 tarihinde Rize'de inanilmaz hizli bir sekilde görülen ve süratli olarak karar verilen asil davada daha önce verilen yürütmeyi durdurma karari kaldirildi.. Hukuki süreç halen devam ediyor da olsa, bizler baska yönlerden de mücadelemize devam etmeye çalisiyoruz..

Bunlardan biri de 06 Nisan 2013 Cumartesi günü Artvin merkezde genis katilimli bir miting düzenlemek.. Mitingin basarili olabilmesi ve bu alanlarda madencilik yapilmasinin ne kadar agir sonuçlari olabilecegini bizzat görebilmeniz için sizleri mitingimize davet ediyoruz.. Ayrica, mitingin ertesi günü (07 Nisan 2013 Pazar) ulusal ve yerel medya mensuplarini madencilik yapilmak istenen alana götürecegimiz bir gezi de planladik ki böylece madenciligin yapilmamasina yönelik savundugumuz argümanlari sizler de sahsen görme sansina sahip olacaksiniz..

Mitingimizin amacina ulasmasi için genis kapsamli ve etkili olmasi gerekliliginden yola çikarak çevre, doga ve tabii ki Artvin konusunda duyarli olan sanatçilarimizin da bizlerle olabilmeleri için onlara da ulastik.. . Bu amaçla, bizleri yalniz birakmayacak olan bazi sanatçi dostlarimizla beraber çok daha coskulu ve renkli bir miting olacagini düsünüyoruz.. Su an itibari ile "Grup Marsis, Sükriye Tutkun ile Ibrahim Özbayrak ve Bahadir gibi yerel sanatçilarimiz mitingde bizlerle olacaklardir.

Ayrica, Artvin'de çekimleri yapilan ve Mahsun Kirmizigül tarafindan yönetilen "Benim Için Üzülme" dizisinin bazi oyuncularinin da mitingde bize destek verecekleri sözünü aldik..

Kisaca, Artvinimizin madencilik faaliyetleri adi altinda öncelikle dogasinin yok edilmesi ve sonucunda da insansizlastirilmasina karsi yapacagimiz mitinge sizleri davet ediyoruz.. Bu konuda yapacaginiz her türlü katkiyi sizlerden rica ediyoruz..

Ekte sizlere konuyu detayli bir sekilde açiklayabilecek bazi bilgi ve belgeler sunulmustur.. Bunlar disinda ihtiyaç duyacaginiz her türlü bilgi için bu e-posta adresine yazabilir veya bize 0 505 732 9641 numarali telefondan ulasabilirsiniz..

Simdiden hepinize tesekkürler..

Bu tür davetleri bir daha atmamak dilegiyle, kalin saglicakla..

Nese Karahan

Yesil Artvin Dernegi Baskani

NOT :

5 Nisan saat 11:00'de Istanbul yakasindan ve Anadolu yakasindan 45'er kisilik 2 adet otobüs ile Artvine hareket edilecek.6 Nisan saat 12:00'den önce miting alanina inilecek. Artvin'den geri dönüsler istege göre 6-7 Nisan aksam 17:00'de yapilacaktir.
Yolculuk esnasinda genel giderler için kisi basi 50 TL harcirah alinacaktir.
En geç 3 Nisan mesai bitimine kadar katilimcilarin ad soyad ve telefonlari e-mail yolu ile federasyonumuza bildirilmesi gerekmektedir.
Metin KAR
Ardef Baskani
Cep: 05324510437
Tel: 02163290808

***********************************************************

Degerli Artvinliler ve sayin basin mensuplari;

Bugün Artvin’in ormanlari, sulari, topragi, havasi, kisacasi gelecegi için ciddi tehdit olusturan gelismelerin yasandigi bir gündür. Su anda, su saatte Ankara’da, daha önce tüm haklimizla beraber verdigimiz mücadele ile sona erdirilen Cerattepe ile beraber sehir merkezinin üst mahallelerinden Genya Dagi’nin ardindaki yaylalara kadar uzanan iki maden sahasinin ihalesi yapilmaktadir.

Bilindigi üzere, söz konusu bu iki sahadaki madencilik faaliyetleri 15 yillik inançli ve kararli mücadele sonucunda 24.10.2008 tarihinde mahkeme karari ile bir bütün olarak sona ermisti. Ancak, yeni Maden Kanunu ve uygulama yönetmeliginin yürürlüge girmesi ile ülkemiz genelinde ilk olarak 1343 maden sahasinin ihale yolu ile ruhsatlandirilacagi bizzat Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Sayin Taner Yildiz tarafindan açiklanmistir. Açiklanan listede Artvin ili genelinde ihaleye çikarilacak onlarca saha oldugu tespit edilmistir. Artvin Merkezde ise Cerattepe ile beraber Kafkasör, Genya Dagi ve ardindaki yaylalar ile sehir merkezinin üst mahallelerini ve ilimizin içme suyu kaynaklarinin önemli bir kismini da içine alan 4156 hektarlik sahanin tekrar bu listede oldugu bilgisi sehirde büyük tepki ve endise yaratmistir.

Gelinen bu noktada, Yesil Artvin Dernegi öncülügünde yerel yöneticilerimizin, ilimizin tüm siyasi parti temsilcilerinin, sivil toplum örgütlerinin ve halkimizin katildigi bir toplanti düzenlenmistir. Bu toplanti sonucunda Artvin’imizdeki maden sahalari konusunda ihale tarihine kadar uygulanmak üzere bazi girisimlerde bulunulmasi kararlari alinmis ve bu kararlari da içeren ortak bir metin düzenlenerek tüm katilimcilar tarafindan imzalanmistir.

Alinan ortak kararlarin ilk asamasi, ilimizin bazi yerel yöneticileri, tüm siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinden olusan bir heyet ile söz konusu sahalarin ihale sürecine dâhil edilmemesi ve ilimizdeki madencilik faaliyetlerinin tamamen durdurulmasi için 06-07 Subat 2012 günlerinde gerçeklestirilen Ankara ziyareti olmustur.

Ikinci asama ise Artvin’deki maden sahalarinin ihale tarihi olan 17 Subat 2012 Cuma, yani bugün hem Ankara’da Maden Isleri Genel Müdürlügü önünde hem de Artvin’de esgüdümlü olarak basin açiklamalari yapilmasiydi. Iste bu amaçla buradayiz ve bizler, ne Cerattepe’nin, ne Kafkasör’ün, ne Genya Dagi’nin, ne de yaylalarimizin ve içme suyu kaynaklarimizin maden çikarma adina delik-desik edilmesini, yagmalanmasini istemedigimizi açikça ilan ediyoruz. Bu nedenle de; Artvin’i görmeden, tanimadan, burada yasayanlara ve dogamiza verecegi geri dönüsü mümkün olmayacak zararlari düsünmeden masa basinda karar verenleri ve bu ihaleleri protesto ediyoruz.

 

Biz Artvinliler olarak, yasadigimiz çevreye, dogamiza, kültürümüze, yer alti ve yer üstü zenginliklerimize sahip çikma sorumlulugunun bosuna bir mücadele olmadigini, kararli oldugumuz sürece eninde sonunda bu mücadeleyi kazanacagimizi 2008 yilinda zaten kanitladik. Ve belki de Türkiye’nin hiçbir bölgesinde olmayan bu birlikteligimiz oldugu sürece, bir kez daha karsimiza çikarilan bu mücadeleyi bu defa sadece Cerattepe için degil, Kafkasör için de, Genya Dagi için de tekrar kazanma basarisi gösterecegimize inancimiz tamdir.

 

Unutulmamalidir ki, Artvin halki, ülkemizin enerji ihtiyaci için yapilmakta olan büyük baraj yatirimlarina 410 km’lik Çoruh Nehri’ni ve Çoruh Vadisi boyunca bulunan en degerli topraklarini feda etmistir. Bununla kalmamis, planlanan toplam 176 adet HES projesi ile bize ve dogamiza hayat veren birçok deresini kaybetmistir. Tüm bunlara ilaveten, bir de ilimiz genelinde 325 adet maden ruhsat alani tespit edilmis ve bunlardan onlarcasi için bu günlerde ihale asamasina gelinmistir.

Gelinen bu noktada, yasam alanlarimizi tehdit eden tüm bu müdahaleler ile bizce Artvin halkina iki seçenek sunulmaktadir; ya mücadele edilecek ya da Artvin’liler dogup yasadigi bu topraklari terk edeceklerdir.

Oysaki bizler, Cerattepe ve diger maden sahalarinin isletilmesi sonucunda bozulacak bir doga, kirlenecek toprak ve tarim alanlari, zehirli ürünler, içilemeyecek hale gelecek su kaynaklari veya her gün ne zaman heyelan olacak korkusu ile yasamak istemiyoruz. Bizler, daha önce defalarca tekrar ettigimiz gibi Artvin’imizin bir egitim, kültür, ekoturizm ve saglik kenti olmasi için çalismalar ve yatirimlar yapilmasini bekliyoruz. Saygilarimizla.

Artvin Belediye Baskanligi

Adalet ve Kalkinma Partisi Artvin Il Baskanligi

Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Il Baskanligi

 

Milliyetçi Hareket Partisi Artvin Il Baskanligi

Demokrat Parti Artvin Il Baskanligi

Saadet Partisi Artvin Il Baskanligi

Özgürlük ve Demokrasi Partisi Artvin Il Baskanligi

Artvin Barosu

Artvin Ticaret ve Sanayi Odasi

Esnaf ve Sanatkârlar Odalari Birligi

TMMOB Artvin Il Sekreterligi

18. Bölge Trabzon Eczaci Odasi Artvin Il Temsilciligi

KAMUSEN Il Temsilciligi

Egitim-Sen Il Temsilciligi

Egitim-Is Il Temsilciligi

Artvin Merkez Muhtarlar Dernegi Baskanligi

Tüm Artvin Merkez Mahalle Muhtarlari

Atatürkçü Düsünce Dernegi Artvin Subesi

Ziraat Odasi Baskanligi

Zihinsel Özürlüler Dernegi

Artvin 78’liler Dernegi

Or-Kop Baskanligi

Taslica Kooperatif Baskanligi

Artvin Yüksek Ögrenimi Destekleme Dernegi

Avcilar ve Aticilar Dernegi

Türkiye Barolar Birligi Çevre Komisyonu

TRAC Artvin Sube Baskanligi

CUMOK Artvin Il Temsilciligi

Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Baskanligi

SS1 No’lu Nakliyeciler Kooperatifi Baskanligi

Briç Il Temsilciligi

Tarim Or-Kam Sendikasi

Tüm Belediye Sendikasi Artvin Sube Baskanligi

TEMA Il Temsilciligi

Artvin Geleneksel Boga Güresleri Yasatma ve Yaylalarini Koruma Dernegi

Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Artvin Il Temsilciligi

Türk-Is Artvin Temsilciligi

DISK Artvin Temsilciligi

Kalburlu Köyü Kalkindirma Dernegi

Yardim Sevenler Dernegi Artvin Subesi

Yesil Artvin Dernegi

.


*******************************************************


“Cerattepe Ve Genya’ya Sahip Çikmak Cinnettir Yok Etmek Nimettir”

Altbasligin esin kaynagi,sayin bakan Veysel Eroglu’nun, "Barajlara karsi çikmak cinnettir" sözüdür...

“Rize Bölge Idare Mahkemesi,Artvin'deki Kafkasör Dagi'ndaki,Cerattepe ve Genya bölgeleri için verilen maden çikarma ruhsatinin iptali istemiyle Rize Idare Mahkemesi'nde açilan davada,mahkeme iptal basvurusunu reddetti,Trabzon Bölge Idare Mahkemesi'nin verdigi 'Yürütmeyi Durdurma' kararini da kaldirdi.Böylece bölgede maden çikarmanin önü açilmis oldu.Yani; Maden Ruhsati’ni veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi Maden Isleri Genel Müdürlügü ile ruhsati alan Özaltin Firmasi ve ana firma Cengiz Insaati hakli bularak davayi esastan reddetti(2 Subat 2013).”
Dogaya ve dogana düsman dolar dostlarinin bu zaferi,salt doga dostlari için degil, ‘zafer kazandik sanan’ onlar için ve de duyarsiz kalanlar için de kayiptir,çünkü, her ne kadar dolari,dogaya ve dogana tercih etseler de,onlarda bu gezegende yasiyorlar; gezegen nefes alamaz olunca onlar da nefes alamaz olacaklar.
“Cerattepe” olgusuna,düz mantikla bakiyorduk,asama kaydettik dümdüz mantikla bakmaya basladik.
Efendim neymis; bazi ülkeler Türkiye’de altin çikarilmasini istemiyormus.Böylesi bir degerin, yerin altinda kalmasi dogru degilmis.
Bu söylem hakli gözükebilir ilk anda,çünkü benzer söylemi bizler yillardir petrol için tekrarladik: “Yabancilar,petrol çikarmamizi istemiyor.Devasa servet yerin altinda birakildi” seklinde.Bugünlerde de Bor ve Osmiyum için söylüyoruz(Bunla ilgili yazi,6 Nisan 2013 Mitingi sonrasi yayinlayacagim).
Dikkat edin,ikisi ayni sey degil.Biri dogaya ve dogana zarar veriyor,digeri vermiyor.Iste dümdüz mantik burada basliyor.Altin arayiciligina karsi gelmemizin nedeni tüm canlilarin yasam ortamini yok etmesi.Petrolun yer yüzüne çikarilmasi dogaya ve dogana zarar vermez, aksine çikarilmamasi zarar verir.
Bizim akla ziyan kimlikler,Siyanürle Altin aramayi; define arama veya Amerika’da elekle altin arama saniyorlar.
Buradan hareketle bir genelleme yapmak istiyorum:
Deniyor ki; “Bir deger olan Altin neden yerin altinda kalsin.”
Diyorum ki; “Bir deger,birçok degeri yok ediyorsa,o deger,deger degildir; degmez”
Soruyorum;
“Türkiye’mde gerçekten bir deger olan, Petrol neden yerin altinda birakilir ve çikarilmaz?”
Dogalgazin %98’i, Petrolün % 93’ü disaridan geliyor bize. Bu nedenle; ülkem geçen yil(2012) Petrol ve Dogalgaz disalimina 55 milyar Euro ödemis, yani petrol ve dogalgaz konusunda tamamen disa bagimliyiz. Bu olumsuzlugu ortadan kaldiracak kurulus ulusal petrol sirketimiz ‘Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO)’dir.
Iste bu ulusal petrol sirketimizin eli kolu baglaniyor 1960’lardan beri degismeyen ‘Petrol ve Maden Yasasi ‘Karadeniz’de ve Dogu Akdeniz’de’ petrol ve dogalgaz aramasinin baslanacagi dönemde’ degistirilerek, yetkileri yabancilara devrediliyor.
Bilindigi gibi; 1960’larda Petrol ve Maden Yasalari ile yabancilara taninan haklar toplumun büyük tepkisine neden olmus ve görkemli direnisler yasanmisti. Iste bu yasa AKP iktidarinca sinsice degistiriliyor, toplumda ‘tik’ yok, çünkü bihaber.
Soruyorum:
“Neden; son yilda Türkiye’de üretilen petrolün yüzde 71’ni, dogalgazin yüzde 56’sini gerçeklestiren ve 2008 ile 2011 arasi en çok kar eden ulusal petrol sirketi ‘Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO)’nin ‘petrol ve dogalgaz arama ruhsati’ iptal edilerek, arama ve üretme yetkileri yabancilara devredilir? Neden, Karadeniz’de 3 trilyon metreküp dogalgaz ve 10 milyar varil petrol kaynagi bulundugu ve de Dogu Akdeniz’de tartismali petrol ve dogalgaz aramalarinin yapilacagi bu dönemlerde arama ve üretme yetkisi yabancilara devredildi.? Neden tüm dünya ülkelerinde üretilen petrol ve dogalgaz payi %50-90 arasi degisirken bizde bu devlet payi %31’e düsürüldü? Neden, tüm dünya ülkelerinde vergi %55 iken, bizde %40’a düsürüldü? Neden, çikarilan petrol ve dogalgazdaki devlet payi %65’ten, %55’e düsürüldü?
“Neden, yenilenebilir enerji için; uygulanabilirligi olmayan alanlardaki Hidro Elektrik Santralleri(HES) ve de Küçük Ölçekli Hidro Elektrik Santralleri(KÖHES) tesvik edilir de, Günes Enerjisi Santralleri(GES) ve Rüzgar Enerjisi Enerjisi(RES) projeleri tesvik edilmez, aksine bekletilir?”
“Neden, rayli sistem agirlikli Tüp geçisler degil de, dördüncüsüne hamile, 3. Bogaz Köprüleri tercih edilir?”
“ Neden, deniz yollari, demiryollar degil de, karayollarina öncelik taninir?”
Artvin’imizin altini üstüne getirecek ‘Altin arayisina’ dönelim;
''Bazi ülkeler Türkiye’de altin çikarilmasini istemiyor. Çünkü bizde altin arttikça o ülkelerdeki altinin degeri azalacak (25 Subat 2012)”
Kim söylüyor? Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu.
Ve, akademik unvani olan sayin bakanin devaminda söyledikleri ‘inanin’ trajik ve komik; “Türkiye’de altin çikmasini istemeyen bazi ülkeler bazi derneklere ve vakiflara para veriyor. Biz madencilige evet ama vahsi madencilige hayir diyoruz. Biz o alanlarin çok daha fazlasi kadar yilda ormanlik alan yapiyoruz. Altin için verilen ormanlik alinin genel oran içerisinde kiymeti harbiyesi bile yok ama altinin degeri çok.Tas ocagina niye karsi çikmiyorlar. Altina karsi çikiyor, tas ocagina karsi çikmiyor. Kusura bakmayin altina her türlü destegi verecegiz. ”
Bir akademisyen düsünün ve tas ocagi ile altin ocagi isletmesini es tutsun ve örnek göstersin.
Eskiden MTA alani olan Cerattepe’nin öyküsüne kisaca deginecegim. MTA Bölge Müdürlügü’nde bulunmus kisi anlatti:
MTA’da esleri Artvinli olan Jeomorfolog ve Jeoloji mühendisi 2 çalisan. Bu bölgede Jeolojik etüdü için görevlendiriliyorlar. Çalismalar sonrasi altinin bulundugu sahayi saptiyorlar. Fakat sonradan gönderilen Jeofizik ekibi ise bunlari saptiriyorlar(ekipteki mühendislerden biri(ikisi diyen de var) Artvin’in damadi), yani yanlis yönlendiriyorlar. Ve 2-3 sondaj sonra bu bölgede çikarmaya deger altin madeninin bulunmadigi raporunu veriyorlar.
Bu nedenle MTA Cerrattepe’deki çalismalari getirimi olmayacagi için birakiyor.
1980 öncesi maden kanununa göre her ilde ‘basvurularin yapildigi’ Maden Irtibat Memurlugu bulunurmus.
Cerratepe’de ekonomik maden yoktur raporundan hemen sonra bir sahis(altin yoktur raporunu verenlerden birinin kayinbiraderi) bu Maden Irtibat Memurluguna basvurarak, dahasi damat tarafindan basvurdurularak, ben ayni koordinatlardaki maden olan sahada maden arayacagim diyerek maden ruhsati aldiriyor.
Bu sahis sonra bu sahayi Cominco’ya devrediyor. Süreç içinde, fizibilite raporlariyla burasi isletilebilir hale ve de ihale asamasina getiriliyor.
MTA bu iki mühendisi disiplin kuruluna veriyor, isten atilmalari için. O dönem iyi bir Erbakanci olan Ismail Seyhan disiplin kurulu baskani. Devreye Artvin’in o dönem vekilleri ve siyasetçileri giriyor kurtuluyorlar(1980 baslari).
Cominco’ya burasi devredildikten sonra, 1988-95 arasi yaptirdigi fizibilite çalismalarinda tüm rezervi saptiyor. Isletmeye açacagi an Cominca genel müdürü Sabri Karahanli, halkin baskisina dayanamiyor ve isletmeyi baslatmayip sahayi terk ediyor.
Iste bugün Özaltunlara verilen ihale bu sahA(120 dönüm) Bu alan simdi açik isletme projesiyle mi açilacak(dogayi mahveden, agaçlari), yoksa kapali isletme projesi mi(galeri, yani tünelle girip altin çikarmak) açilacak asamasinda.
Bu vahsi kapitalizmin çirkin yüzüdür. Ortaçagdan beri, özellikle yoksul ülkeleri ve gelismekte olan ülkeleri getirim(Fr. Rant) ugruna sömüren, dogayi ve dogani yok eden doyumsuz vahsi kapitalizmin kirli yüzüdür.
Artvin’in Cerattepe Bölgesi ile Genya Dagi’ni da içine alan doga harikasi saha, artik ‘altin’ tehdidi altinda. Bu alandaki madenin mühürlenerek kapanmasina ve bu bölgede madencilik yapilamayacaginin tescil edilmesine(2008) karsin, yapilan ihaleyle altin ve maden arama ruhsati veriliyor. Maden Isleri Genel Müdürlügü’nde yapilan ihale sonucunda, Özaltin A.S. sirketi, 97.6 milyon liraya yeni ruhsatin sahibi oldu. Özaltin A.S., Gebze - Orhangazi-Izmir Otoyolu’nu da yapacak olan konsorsiyumda yer aliyor.
Bilindigi gibi; Artvin Cerattepe’de iki ruhsat alaninda yapilmak istenen madencilik faaliyeti mahkeme karariyla 24 Ekim 2008’de iptal edildi. Ancak 24 Haziran 2010’da yürürlüge giren Yeni Maden Kanunu ile, Türkiye genelinde oldugu gibi Cerattepe’de de yeniden maden aramak için ihale yoluyla ruhsatlandirmanin yolunu açti. Kim mi? Elbette ki, sen ve ben degil.
Maden sahasi, daha önce ruhsati iptal edilen 205 hektarlik Cerattepe ile 4156 hektarlik Genya Dagi dahil sehrin üst mahallelerini kapsayan bölümünden olusuyor. Bu bölge Artvin’in içme suyu kaynaklarinin önemli bir kismini da içine aliyor. Mahkeme kakariyla, Iki alanin ruhsati da ‘içme suyu kaynaklari ve heyelan bölgesi olmasi nedeniyle maden arama faaliyeti yapilamayacagi gerekçesiyle’ iptal edilmisti.
Bu iki alanin heyelan bölgesi olmasina karsin, 1 milyon 700 binden çok agacin kesilecegi, söyleniyor. Ki dogrudur. Zamanla, bölgenin hizla Çoruh Vadisi’ne dogru akacagi ve Artvin için büyük tehlike olacagi raporlarda vurgulanmasina karsin, dinleyen yok..
Salt altin degil, diger madenler için de, Artvin dogasi dogranacak.
Örnegin; ihale sartnamesine göre, ihaleyi kazanan, ‘Isletme izni alindiktan sonra 3 yil içinde üretime baslayarak’, 10 yil içinde yillik asgari 500 bin ton tünevan(ayristirilmamis) ve 10 bin ton blister (metal) bakir maden üretmek zorunda. Türkiye’de bu ölçeklerde tünevan ve blister bakir üreten firmanin pek de fazla olmamasi, ihaleyi kazanan firmalar için baska tartisma konusunu olusturdu.
Artvin’in maden ruhsati verilen bölgesi, bitki örtüsü(flora) ve hayvanlari(fauna) açisindan essiz bir varsilliga sahip, dünyada baska yerde görülmeyen hayvan ve bitki türü(endemik) barindiran, Kafkas canli cansiz çevresinin( ekosisteminin) Türkiye’deki tek uzantisi ve dogal yasli ormanlarin son yasam alani. Türkiye’deki en önemli yirtici kuslarin göç yolu bu alandan geçiyor. Yirtici kuslar ‘Dünyanin 100 dogal ormanindan biri olan, cennetin izdüsümü’ Genya Dagi ve Cerattepe’de konaklayip yollarina devam ediyorlar.
Artik, yirtici kuslar yollarina devam edemeyecekler, çünkü onlarin yerine daha yirticilari konakladi, Genya ve Cerattep’ye.
Er geç, o vahsi yirticilari konuslandiklari Cerattepe’den ve Genya’dan kovacagiz.
Haydin doga dostlari;
6 Nisan 2013 günü ‘Artvin’deki Dogaya ve Dogana Saygi Mitingine.
http://blog.milliyet.com.tr/hes-ler-kimleri-besler-1/Blog/?BlogNo=224571
http://blog.milliyet.com.tr/hes-ler-kimleri-besler-2/Blog/?BlogNo=225336
SEVKET ÇORBACIOGLU
TEKNOPOLITIKALAR PLATFORMU
evesbere@mynet.com
sevket-che@hotmail.com.tr
GSM:0506 609 00 32

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 1895 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss