Demokratik Anayasa Isteyen Aydinlardan
"Boykot" Çagrisi
Anayasa degisiklik paketinin oylanacagi 12 Eylül günü "Ne evet ne de hayir" diyecegini açiklayan yazar, gazeteci, sanatçi, akademisyen ve aktivistler, "boykot" diyor. Aktivistler, "12 Eylül ruhunu koruyan yeni anayasa degisikliginin referandumunda yurttaslari sandiga gitmemeye" çagirdi.
Anayasa degisiklik paketinin oylanacagi 12 Eylül günü "Ne evet ne de hayir" diyecegini açiklayan aydin, yazar, gazeteci, sanatçi ve akademisyenlerden olusan aktivistler, boykot çagrisi yapti.
Makine Mühendisleri Odasi Istanbul Subesi'nde düzenlenen toplantida, basin açiklamasini Prof. Dr. Büsra Ersanli okudu.
Ersanli, "Hükümet, toplumsal beklentilerin çok gerisinde kaldi, demokratik bir anayasa hazirlama firsatini degerlendirmeyerek attigi sembolik adimlardan bile geri döndü. Meclis, çogunluguna dayali bir oylamayla 'paket' referanduma tasiyarak ülkeyi kisir bir kutuplasma sürecine soktu" dedi.
Ersanli, AKP'nin "mevcut anayasanin yama tutmadigi" yönündeki görüsüne karsin, yapilmak istenen degisikliginin de "temel sorunlara dayanmayan bir paketle yamalanmis, antidemokratik özü degismemis" oldugunu dile getirdi.
Anayasada yapilmak istenen degisiklikle kadinlari, emekçilerin, Alevilerin, Kürtlerin, dini inançlarindan, cinsel kimliklerinden ötürü ayrimciliga ugrayanlarin gözardi edildigini belirten Ersanli, paket için "Kendileri de yoktur talepleri de yoktur" ifadesini kullandi.
"Bu kosullarda yapilan referandum, evet de dense hayir da dense, mevcut anayasayi halkoyu ile mesrulastirmaya hizmet edecek. Yeni makyajlarla sürdürülen statükoya oy vererek bu kandirmacaya alet olmayacagiz.
"Yeni ve demokratik bir anayasa istedigimiz için bu oyunda yer almayacagiz. Seslerimizin, taleplerimizin 'evet' ve 'hayir' oylari arasinda kaybolmasina, silinmesine izin vermeyecegiz, referandum sandigina gitmeyecegiz."
Aydin: 12 Eylül Anayasasinin ruhu hala korunuyor
Açiklamanin ardindan söz alan yazar Erdogan Aydin, referandum ile halkin iki seçenege sikistirildigini belirterek, "Anayasanin 30. yilinda Türkiye'nin 12 Eylül anayasasina ve türevlerine layik olmadigini düsünüyorum. 12 Eylül anayasasindan kurtulmaya layik oldugumuzu düsünüyorum" diye konustu.
Var olan 12 Eylül anayasasinin ruhunun korunarak tekrar onaylatilmak istendigini söyleyen Aydin, "30'un üzerinde degisiklige karsin anayasanin ruhu hala korunmaktadir. Sandiga gitmeyerek tepki verilmesi gerektigine inaniyorum" dedi.
Kürkçü: Yurttaslar, oy kullanma alanlarindan yürüyerek geçsinler
Ertugrul Kürkçü de, "boykot yapilmasinin evetçilerin ellerini güçlendirecegi"ni savunan bir kesim olduguna isaret ederek, "Evet evettir, hayir hayirdir, boykot da boykottur" dedi.
"Biz Türkiye'nin temel meselesini tartismaya devam edecegiz. Çok kimlikli, çok kültürlü çok inançli bir toplumda tekçi bir anayasa altinda yasayamayacagimizi 13 Eylül günü yeniden görecegiz. Yeniden bir anayasa tartismasi içerisine girmemiz gerekecek. Fakat bir önceki gün (12 Eylül) bu tartismayi geride biraktigimiz iddiasini yurttaslarimizin çogunlugu dogrulamis oldugundan bu ihtiyacimizi yeniden dile getirmek için yillar geçmesi gerekecek.
"O yüzden simdi vakit varken, demokratik, halkçi, yurttas egemenligine dayali bir anayasa için yurttaslarimiz ayaklariyla oy kullansinlar. Yani oy kullanma alanlarindan yürüyüp geçsinler."
Toplantinin konusmacilari arasinda Anadolu Kültür A.S.'nin Yönetim Kurulu Baskani Osman Kavala, Genel-Is Sendikasi Konut Isçileri Sube Baskani Nebile Irmak Çetin, Nazim Hikmet Marksist Bilimler Akademisi'nden yazar Mukaddes Erdogdu Çelik, gazeteci yazar Faik Bulut; toplantinin katilimcilari arasinda ise Türkiye Tabipler Birligi'nin (TTB) eski Merkez Konsey Baskani Gençay Gürsoy, sanatçi Yusuf Çetin, gazateci yazar Ece Temelkuran bulunuyordu. (BT)
Bu haber 625 defa okunmuştur.