Çöpler çimento fabrikalarina yakit olacak
Avrupa Birligi (AB) esigindeki Türkiye’nin çözmesi gereken en önemli sorunlardan biri çöplerin imhasi.
Gelismis ülkelerde çöpler fabrikalarda yakiliyor. Böylece hem çevre kirlligi önleniyor hem de para kazaniliyor.
Bu çerçevede Türkiye’de de önemli bir proje gelistirildi.
Çöp daglarinin olusmasina yol açan atiklar yüksek isida çalisan çimento firinlarinda yakilacak.Böylece atmosferi kirletecek kirli gazlar önlenmis olurken,ayni zamanda fabrikalara enerji üretilecek.
Hurda araç lastikleri, atik kagitlar, atik yaglar, ahsap atiklari, lastik ve plastikler, çimento fabrikalarinda alternatif yakit olarak kullanilacak. Çevre ve Orman Bakanligi, destekledigi projenin büyük bir ekonomik gelir getirecegini belirtiyor. Akçansa’nin Istanbul Büyükçekmece ve Çanakkale çimento fabrikalari, bakanliktan alternatif yakit kullanim lisanslarini alan ilk fabrikalar oldu. AB’nin, bu yilin basindan itibaren isi degeri olan kati atiklarin çöp depolama alanlarina konmasini yasaklamasi, çöplerin alternatif yakit olarak kullanilmasini artiracak.
Kentlerde nüfusun artmasi pek çok çevre sorununu da beraberinde getiriyor. Yapilan hesaplamalara göre ülkemizde her gün ortalama 65-70 bin ton evsel atik üretiliyor. Istanbul’da ise günde yaklasik 10 bin ton çöp toplaniyor. Çöplerin çimento fabrikalarinda alternatif yakit olarak kullanilarak bertaraf edilebilecegi belirtiliyor. Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Ögretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Ak, çöplerin yüksek isida yanan çimento fabrikalarinin firinlarinda yakilarak istenmeyen kirliliklerin önlenmesine katki saglayacagina dikkat çekiyor. Doç. Dr. Ak, “Firinlarda atiklarin yüksek miktarda yanma imkani var. Böylece atiklar içerisindeki zararli maddelerin zarari en aza indirilmis olur.” diyerek, gerekli önlemler alindiktan sonra çöplerin alternatif yakit olarak kullanilmasinda herhangi bir sakinca olmadigina vurgu yapiyor. Akçansa Çimento Fabrikasi Müdürü Ahmet Vasfi Pekin, atiklarin çimento firinlarinda yakit olarak kullanilmasi durumunda, azami seviyede enerji temini elde edilecegini belirtiyor. Pekin, “Malzeme enerjisinin tamami firinda dolaysiz olarak klinker üretimi için kullanilmaktadir. Bu teknik sayesinde, yakilan atiklarin içindeki inorganik unsurlar gerekli hammaddelerin yerini alarak çimentonun bir parçasi olma niteligini kazandiklari için kullanilan atigin yanmayan kisimlari da kazanilmakta geriye cüruf veya kül kalmamaktadir.” diyor.
Zaman
Bu haber 1901 defa okunmuştur.