Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Burdur Gölü Kuruyor
08 Mart 2013, 13:45

Burdur Gölü Kuruyor

Tarkan'dan Burdur Gölü için çağrı

BURDUR GÖLÜ KURUYOR

Burdur gölü için insan zinciri olusturuluyor

KURTULUS,DERELERIN GÖLE ULASMASINDA

Konuyla ilgili Doga Dernegi’nden yapilan açiklamada,Türkiye’nin 13 uluslararasi öneme sahip Ramsar Alanindan ve 305 Önemli Doga Alani’ndan biri olan Burdur Gölünün,son 35 yilda alaninin yaklasik üçte birini kaybederek su seviyesinin 12 metre düstügüne dikkat çekildi.

Gölü besleyen yer üstü sularinin baraj ve göletlerde tutulmasinin,yeralti sularinin ise sondaj kuyulariyla asiri miktarlarda çekilmesinin gölün sonunu hazirladigina isaret edilen açiklamada, 

“Göl,sanilanin aksine yagislarin azalmasi nedeniyle degil,göle giden sularin asiri kullanimi nedeniyle kuruyor.Gölün kurtulusu ise,tarimda asiri su kullanimini azaltarak barajlardan göle kademeli olarak su birakilmasi ve gölü besleyen derelerin yeniden gölü beslemesinin saglanmasi ile mümkün.Eger acilen bu önlemler alinmazsa,Burdur Gölü ekolojik islevlerini yitirerek cansiz bir su kuyusuna dönüsecek”

Tarkan'dan Burdur Gölü için çagri

Tarkan'dan Burdur Gölü için çagri

Megastar son 35 yilda üçte biri kuruyan ve su seviyesi 12 metre 25 santim düsen Burdur Gölü'nün kurtarilmasi için kamuoyuna seslendi.

Tarkan,“Burdur Gölü yok oluyor! Aksehir Gölü, Tuz Gölü ve birçok gölün daha kurumasina, gözümüzün önünde yok olup gitmesine seyirci kalindi. Simdi Burdur Gölü de bu hazin sonucun esiginde. Dünya ölçeginde önemli olan ve birçok canliya ev sahipligi yapan Burdur Gölü’ndeki kötüye gidisi tersine çevirmek mümkün. Bunu hep birlikte basarabiliriz. Yeter ki isteyelim” dedi.
Türkiye’nin yedinci en büyük gölü olan Burdur Gölü büyük hizla kuruyor. Devlet Meteoroloji Isleri Genel Müdürlügü’nün verilerine göre bölgede yagis miktari ayni ama son 35 yilda, göl sahip oldugu suyun üçte birini kaybetti. Göl seviyesinde 12 metre 25 santimetrelik bir alçalma meydana geldi ve yüzey alani 228 km²‘den 153 km²‘ye geriledi. Gölü besleyen akarsulara insa edilen baraj ve göletler, bu akarsularin göle ulasmasini engellerken açilan çok sayida sondaj kuyusu yeralti suyunun azalmasina sebep oluyor.
Nüfusunun yüzde 60’i tarimla geçinen bölgede, Burdur Gölü kurursa degisecek yöre iklimi ve olusacak rüzgâr erozyonu kentte tarima, meyvecilige, hayvanciliga ve insan sagligina zarar verecek. Göl suyunun çekilmesiyle olusacak rüzgâr erozyonu riski, hem köylerde yasayanlarin hem de Burdur merkezinde yasayanlarin sagliklarini tehdit edecek.
Nesli tehdit altinda olan ünlü kus ‘dikkuyruk’, kislamak için Burdur Gölü’nü kullaniyor. Bir balik türü olan Burdur dislisazancigi da sadece bu gölde yasiyor. Çevrede 194 kus ve 10 sürüngen türü var.
Doga Dernegi, ‘Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi’ ile gölü kurtarmayi hedefliyor ve Burdur’da ilgili kamu kurumlari ve sivil toplum örgütleri ile çalisiyor. Gölü korumak için hazirlanmis bir sulak alan yönetim plani var ve yerel taraflar gölü korumak için yogun olarak çalisiyor. Ne var ki bu çalismalar asil sorunu çözmüyor. Akarsular üzerindeki barajlar ve yeralti sularinin asiri kullanimi nedeniyle göle yeterince su ulasmiyor. Böylece göl kuruyor.
Kurtarilmasi için, gölü besleyen akarsularin göle ulasmasinin saglanmasi ve sondaj kuyularinin olumsuz etkilerinin azaltilmasi, havzada az su tüketen bitkilerin ve tasarruflu sulama yöntemlerinin yayginlastirilmasi gerekiyor.
2008’de hazirlanan Burdur Gölü Yönetim Plani önemli ama gölü kurtarmaya yeterli degil. Kurumanin önlenmesi için, planinin havzadaki tüm faaliyetleri kapsamasi gerekiyor.

Burdur Gölü kurursa ne olur?
* Iklim karasallasir, nem kaybi olur. Erken ilkbahar donlarindaki artisa bagli olarak meyvecilik zarar görür.
* Yem bitkileri üretimi azalacagi için hayvancilik zarar görür.
* Tarim ve hayvanciliktaki verim kaybi önce köyden kente, ardindan kent disina göçü tetikler.
* Rüzgâr erozyonuna bagli toz bulutlari nedeniyle köylerde ve kent merkezinde üst solunum yolu rahatsizliklari riski ortaya çikar.
* Göle ve havzaya özgü türler yok olur.
* Su kuslari için önem tasiyan sig alanlar ortadan kalkar.

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 1580 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss