Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Görele Çöp & Çimento Hikayesi
03 Mart 2013, 03:53

Görele Çöp & Çimento Hikayesi

Ali Dursun'dan Görele Çöp & Çimento analizi

Görele Çöp & Çimento Hikayesi

Giresun ve ilçelerinin en basta gelen sorunu çöp sorunudur ve bir an önce çözülmelidir.

Eski Giresun Belediye Baskani Hursit Yüksel çöp sorununun çözümü için ilk adimlari atmistir.

Bu amaçla Armelit'ten 200 dönüm arazi alinmis ancak gerekli destek verilmeyince bu çabalar bosa gitmistir.

Çöpü Görele'nin basina bela eden adam H.Hasan Sönmez'dir.

Görele'nin Basina Çöp Örenlerin Hikayesi

Görele'nin Basina Çöp Örenlerin Hikayesi Haberi...

http://www.gorelesol.com/haber/haber_detay.asp?haberID=12529

Çöp hikayesini baslatan AKP eski Giresun Milletvekili ve halen AKP Genel Sekreter Yardimcisi H.Hasan Sönmez'dir.

H.Hasan Sönmez;

"Giresun için kim biseyler yapmaya baslasa hemen istemezük mantigi devreye giriyor.Çavuslu beldesinde çöp tesisi yapilacak olan alan halka ait degil,Karayollari burayi sahil yolu yapilirken istimlak etmis yani bu alan Karayollari Genel Müdürlügünün,ben bu alanin Çöp Birligine tahsisi için 6 ay ugrastim ve belkide 500 bin Türk Lirasi tutacak projeyi bedelsiz olarak Çevre Bakanligina yaptirdim.Simdi ne oldugunu nasil oldugunu bilmeden herkes çikip konusuyor.Bu tesis belki dünyada esi az olarak en çevreci tesis olacak. Biri çikmis abdest suyuma çöp istemiyorum diyor.Bu nasil bir zihniyettirTemizlik Imandan Gelir Hadisi’i serifini de mi bilmiyorsunuz.Bu tesis için en uygun yer Çavuslu Beldesindeki Tas ocagi alanidir.Bu kayitsiz sartsiz böyle.Giresun Sagligina kavusacaksa bu tesisi yapmak zorunda,neden istemzük diyor ki? Giresun’un ilçe ve köyleri ile Nüfusu 600 bini bulmazken Hastanelerde 1.200 bin (Bir Milyon Iki Yüzbin ) poliklinik bunun en somut örnegi degil mi? Simdi çikip benim içinde kötü kelimeleri konusacaklar.Ancak onlara sunu hatirlatmak isterim,ben 35 yilini devletin çesitli kademelerinde geçirmis bir bürokratim bunlardan en önemlilerinden biride Çevre Bakanligi Müstesar Vekilligidir.Ben bu tesis Giresun için hayirlidir diyorsam bir bildigim var da diyorum.” dedi

Oysa,Çöp sorununun çözülmesi için çözüm diye dayatilan sey ise,yeni sorunlari beraberinde getirmesi kaçinilmazdir.

Çöp için seçilen yer iki açidan asla uygun degildir.

1-Giresun merkeze 70 km civarinda uzaklikta olmasi,ekonomik açidan,

2-Seçilen Tasocaginin toplum sagligina telafisi imkansiz zararlar verecegi açisindan.

Seçilen yerin yanlisligi bilirkisi raporuyla tescillenmis,Ordu Idari Mahkemesi ilk kalkismayi iptal etmisti.Mahkemenin bu kararina Giresun Valiligi itiraz ederek Danistay'a götürmüs,Danistay ise Giresun Valiliginin itirazinin reddine bir karar vermisti.

Bunun üzerine öfkelenen Giresun Valisi D.Ali Sahin,Görele temsilcileriyle acilen bir toplanti düzenleyerek yeni bir yer arayisina yönelmistir.

Iste o toplantiya digerlerinden geç katilan,Görele Belediye Baskani Ertugrul Melikoglu ile eski Görele Kaymakami Aykut Pekmez ellerinde bir dosya ile Valiye Aydinlar Beldesinde bir yer önermisler,vali bu öneriyi hemen benimsemis,olay mahalline gidilerek röportajlar yapilmis ve yeni seçilen çöp alani kamuoyuna duyurulmustur.

Bunun üzerine harekete geçen Çömlekçi Çevre Platformu Çömlekçi halkini bilgilendirmis,yer seçiminin yanlisligi ve olasi tehlikelerini anlatan toplantilar gerçeklestirmis ve Çömlekçi halki protesto gösterileriyle yöresine çöp projesi yaptirmamisti.

Ancak,Görele'nin basina çöpörenler Görele'de kararliydilar.

Ayni zamanda Giresun Kati Atik Birligi Baskanligini da yapmakta olan Giresun Valisi D.Ali Sahin,solugu Çevre Bakanliginda aldi ve ÇED Genel Müdürü oluru alarak ayni yere,mahkemenin açik kararina karsilik,Danistay'in itirazlarinin reddine karar vermesine ragmen yeni bir ÇED alarak projeyi yürütmeye basladi.(Ki,ÇED alabilmek çok zordur! ve ilgili yere yeni bir ÇED almak mahkeme kararini hiçe saymaktir)

Giresun Vali Dursun Ali Sahin,Kati Atik Bertaraf Tesisi ile ilgili açiklamalarda bulundu

Tesis yapiminin durdurulmasinin mümkün olmadigini söyleyen Vali Sahin,yapilan eylemlerle ilgili olarakta "Vatandaslar demokratik haklarini kullaniyorlar" dedi.

Bertaraf tesisinin Çavuslu’da yapilmasina 2009 yilinda uzmanlarin görüsü dogrultusunda Çevre Bakanliginin karar verdigini hatirlatan Vali Sahin, “Bu raporu uzmanlar belirledi.31 Belediye baskani ve zamanin Valisi tarafindan bu imzalanmistir.Sadece Çavuslu Belediye baskani çekimser kalmistir.Hepsi tek tek imzalamistir.

Simdi Çöpü denize dökmekten kurtarip baska ne yapariz bunu düsünmeliyiz.Bizim çöp bertaraf tesisimiz Türkiye’de parmakla gösterilecek ve çevreye zerre kadar zarari olmayacaktir.Ben Giresun'lunun bedduasini degil duasini almak için buradayim.Eger onlar Vali bize haksizlik ediyor diyorlarsa yanlis düsünüyorlar.Mahkeme kararlarina aykiri hareket ettigimiz yok.Mahkeme kararlarini getirsinler daha onlarin imzasi kurumadan ben o karari uygulayacagim.

Daha önceki verilen Yürütmeyi Durdurma Kararindaki eksiklikleri 2.ÇED raporunda düzelttik.Yeni bir ÇED raporu aldik.Bakanlik onayladi.Ona göre çalismalarimizi sürdürüyoruz.Yoksa önceki ÇED raporuyla bir ilisigimiz yok.Su andaki birlik tüzügünün ÇED’i farklidir.Bu ikinci ÇED raporunu durdursunlar,mahkemeden karari getirsinler bizde hemen durduracagiz.

Vatandasi kiskirtmadan dogru konusmak gerek.Bu ÇED raporu baska.Birincinin eksikliklerini ikincide düzeltmisiz.Buna göre 3 lotu 1 lota düsürmüsüz.176 dönümü 76 dönüme düsürmüsüz. Dereden 40-50 metre beriye çekmisiz.Bunu bile bile vatandasa yanlis aksettiriliyor.Her zaman dogru olunmalidir.Burada usulsüzlük var diyerek halki galeyana getirmek dogru degildir.Her seye hukuka uygundur.Bu tesis yapildiktan sonra her kes iyi olmus diyecek.Tesekkür edecekler.Kötü bir sey olsa bir yapar miyiz?

Teknolojinin bu kadar gelistigi bir ortamdaki tesisler çevreyi kirletebilir mi.15-20 sene sonra orasi agaçli piknik yerleri olacak.” seklinde konustu.

Giresun Valisi D.Ali Sahin düsünmeden,tartismadan ani kararlar alarak çöp için yanlis yer seçimleri yapiyor ve projeyi gerçeklestirebilmek için direnen yöre halkinin üzerine bölgenin tüm güvenlik güçlerini sürüyordu.Çöpü protesto eden yöre halkinin önüne panzerler, askerler ve polis gücünü diziyordu.

Yeni ÇED alarak ikinci kez,Çavuslu Tasocagina Çöp Projesine baslanmasi Görele halkinin sert tepkisiyle karsilandi.Çavuslu Çevre Platformu önderliginde yöre halki,Tasocaginda,Görele Konakdüzü meydaninda ve Giresun Valilik önünde protesto gösterileri,basin açiklamalari ve mitingler yaptilar.

Mahkemenin açik kararina ragmen çöpün Görele'ye getirilmek istenmesi Görele halkini incitmis, derinden etkilemis ve adalete olan inancini zedelemistir.

Bütün bunlara ragmen projenin yürütülmesi devam ediyor ve yaklasik %50 nisbetinde gerçeklesmis durumdadir.

Yeni ÇED ile projenin yürütülmek istenmesine karsi Ordu Idari Mahkemesine derhal itiraz edilmis olmasina ragmen,bu sefer mahkeme sasirtici bir hamle ile Çevre Bakanligindan,bu projenin tam olarak yapilacagi yeri sormustur.

Hemen akabinde ise,Giresun Valisi D.Ali Sahin bir açiklama yaparak,"Bu projeyi bir tek mahkeme karari durdurabilir" demesi akillarda soru isareti birakmistir.

Mahkemenin daha önceden verilmis açik karari olmasina ragmen,projenin tam olarak yerini Çevre Bakanligina sormasi ne sizce ne anlama gelmektedir?

En azindan süreci uzattigi,projenin gerçeklesmesine olanak sagladigi asikardir.

Çevre Bakanligina sorulan yazinin gidis süresi 15 gündür,Çevre Bakanliginin cevap verme süresi 30 gündür ve verilen cevabin dönüs süresi 15 gün olmak üzere,Giresun Valisi D.Ali Sahin'in çöp projesini yürütebilmesi için mahkemece 60 günlük bir imkan verilmis demektir.

Çevre Bakanliginin cevabi geldikten sonra ise,mahkeme tarafindan yeni bastan bilirkisi atanmis,bilirkisi ücretleri yatirilmis ve 11 subat 2013 tarihi verilmistir.

Bütün bu süreçlerde Görele halki diken üstündedir,belirsizlik can sikicidir ve halk ayaktadir.

Ve nihayet 11 subat 2013 tarihinde bilirkisi heyeti gelerek olay mahallinde incelemesini gerçeklestirmis ve ayrilmistir.

Bilirkisi heyetinin raporunu tamamlayarak mahkemeye vermesi 30 gündür.

Süreç sürekli olarak uzamaktadir.

Bilirkisi incelemesi sonrasinda ise,Giresun Kati Atik Birligi Baskan Yardimcisi ve ayni zamanda Giresun Belediye Baskani Kerim Aksu Çavuslu Tasocaginda yürütülmekte olan Çöp Projesini yerinde incelemistir.

Simdi gözler,bilirkisinin 11.3.2013 tarihine kadar mahkemeye verecegi rapor sonrasi alinacak karara çevrilmis durumdadir.

Daha önce verilmis iptal karari sonrasinda,acaba mahkeme nasil bir karar verecektir?

Biz yöre halki ve çevreciler olarak mahkemenin kararinin degismeyecegini,gelistirilen yeni ÇED'in yürütmesinin durdurulmasi karari verilecegini umuyoruz ve bekliyoruz.

Çünkü,birinci iptal kararinin gerekçeleri (Çöp projesinin,toplum sagligina verecegi telafisi imkansiz zararlar) ortadan kalkmis degildir.

Oysa,AB'ne girmek için çaba sarfeden Türkiye'nin çevre konusunda bilmesi ve uymasi gereken kurallar vardir.

AB'de üç tane temel çevre sarti vardir ve bizce de çok uyulmasi gerekli sartlardir.

1-Projenin yapildigi yöre halkinin rizasinin alinmasi sartidir.

(Görele çöp sürecinde Halkin rizasi zorla,polis/asker gücü,panzer baskiyla alinmaktadir)

2-ÇED,Projenin Çevreye verecegi zararlarin hesap edilmesi sartidir.

(Çöp projesi için seçilen yerin,toplum sagligina verecegi telafisi imkansiz zararlar verecegi bilirkisi ve mahkeme kararlariyla ortadadir)

3-Projenin toplumsal maliyetlerinin hesap edilmesi sartidir.

(Bir proje yapiyorsunuz ve hemen yanina bir kanser hastanesi yapiyorsunuz,çünkü proje gerçeklesince o bölgede yasayan insanlarin kanser olacaklari ortadadir)

Görele halki bölgenin çöplügü olmak istemiyoruz,çöp istemiyoruz diye mücadele ederken,Görele'ye birde çimento fabrikasi kurulmak istenmesi karsisinda Görele'de herkes sasirmis durumda!

Demirci,Çimentoya Kefilim

Demirci,"Çimentoya Kefilim",Demirci'den çimento ikna turlari...haberi

http://www.gorelesol.com/haber/haber_detay.asp?haberID=13321

Bütün bunlar ortadayken böylesi kirli projeleri toplum sagligini hiçe sayarak neden Görele'ye dayatiyorsunuz?

Bütün mal ve hizmetler insan gereksinimlerini karsilamak için yapilir,öyleyse bu projeler gerçeklestiginde insan ve toplum sagligi tehlikeye giriyorsa bu projeler kimin için yapiliyor?

Suyun Bosa Aktigini Söylemek Gülünçtür...

Suyun Bosa Aktigini Söylemek Gülünçtür...Yakup Okumusoglu ile HES röportaji

http://www.gorelesol.com/haber/haber_detay.asp?haberID=13541

 

ALI DURSUN

Görele Çevre Platformu Sözcüsü,Çevre Ödüllü Gazeteci,Yazar www.gorelesol.com

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 1710 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Görele

Oto Faresi Tutuklandı

Oto Faresi Tutuklandı Görele’de çalışan oto faresi, oto boya ustası Mehmet Türkmen tutuklandı.

Görele Halkı Kazandı

Görele Halkı Kazandı Hastane branşlarına doktorlar gelmeye başladı.

Çöp Eylemine Ara Verildi

Çöp Eylemine Ara Verildi Çavuşlu çöp eylemine 15 gün ara verildi.

Görele'de İmar Vurgunu

Görele'de İmar Vurgunu Akpli Başkandan Görele'de İmar Vurgunu

Yeğen Katili Oldu

Yeğen Katili Oldu Öz yeğenini bıçaklayıp öldürdü

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss