Görele'de ASBEST su borusu mu var?
Görele'de Dün Sular Kesildi
Dün saat 15.00 civarinda Görele'nin sulari kesildi.
Görele Belediyesinin su ustasi Recep Kambur'a sordugumuzda,Demirciler Gida Fabrikasinin bitisiginde bulunan ana boru patlamis.
Görele Belediyesinin su ustasi Recep Kambur açiklamasi söyleydi;
"Asbest boru patlamis,yapmaya çalisiyoruz"
Dün saat 15.00 civarinda kesilen sularimiz saat 19.00 civarinda tekrar akmaya basladi.
Recep Kanbur ve ekibine tesekkür ediyoruz ancakkk
Ben simdi bu konuyu ilgili yerlere duyuracagim,Görele halkina bu konuyu söylesen çogunlukla önemsemez,bu nedenle ADIM HIDIR ELIMDEN GELEN BUDUR...
GÖRELE BELEDIYE BASKANLIGINA
Su Sebeke Hattindaki Asbestli su borulari degistirilsin
Görele içme su sebekesine dösenen borular içerisinde kanserojen etkisi bulunan asbest bilesenlerinin olmasi nedeniyle asbestli su borulari ilçe halkinin sagligimizi tehdit etmektedir.
Asbest borularin kanserojen etki yaptigi bilinen bir gerçek.
Saglik açisindan çok büyük zararlari olan asbest borular bir çok yerde ya degistirilmis yada kullanilmasi yasaklanmistir.
Bilimsel çalismalar sonucu asbest liflerinin kana geçmekte oldugu,pankreasa,karacigere, böbrege,mide mukozasina girebildigi belirtirken,asbeste yüksek miktarda maruz kalanlar üzerinde yapilan arastirmalara göre fazla miktarda gastro-intestinal (sindirim sistemi) kanserine rastlanmaktadir.
Birçok arastirmaci bu kanserin nedeninin asbest liftleri oldugu görüsünü paylasiyor.
Asbestli içme suyu sebekelerinde hatlarda meydana gelen patlak ve kirilmalardan kaynakli asbestten çikan küçük parçaciklarin cigerlere yerlesmesiyle kanser riski olustugu bunun yaninda hatlar saglam olsa bile asbest borulara asiri klor yüklemesinin suyun asbestli yüzeyle temasa geçerek ayni etkilerin olusmasina yol açtigi belirtiliyor.
Suya Klor yüklenmesi sonucu asbest liflerinin kopmasina kopan liflerin suyla beraber sindirim yoluyla vücuda girmesiyle 1987 yilindaki Altincisi düzenlenen asbest Konferansinda kanserojen etki yapabilecegi belirtilmistir.
Ayrica; 11.07.1993 tarih ve 21634 sayili Resmi Gazete’de Çevre Bakanligi’nca yayimlanan “ Zararli kimyasal madde ve ürünlerin kontrolü yönetmeligi’nin”,asbest kullanimi ile ilgili hükümler baslikli 37.maddesinde asbest lifi içeren ve piyasaya sürülemeyecek maddeler arasinda asbestli çimento borular yer almaktadir.
Tibbi Onkoloji Dernegi Genel Baskani ve OMÜ Tip Fakültesi Onkoloji Bilim Dali Baskani Prof. Dr.Idris Yücel asbestin kanserojen bir madde oldugunu Asbestin özellikle solunum yoluyla alinmasi durumunda akciger zari kanserine neden oldugunu Asbest içme suyuna karisirsa, vücuda sindirim yoluyla girdigini.Sindirim yoluyla alindiginda asbestin kanser yaptigini.
Sonuç olarak içme suyunda asbestli borularin kullanilmamasini,bu durumdakilerin de mutlaka yenilenmesi gerektigini belirtmistir.
Avrupa Birligi de 2005 yilindan itibaren AB’ye üye olan ülkelerde asbest üretimini yasaklamistir.
Çevre ve Orman Bakanliginin 29 Agustos 2010 tarihinde yayinladigi “Bazi Tehlikeli Maddelerin,Müstahzarlarin ve Esyalarin Üretimine, Piyasaya arzina ve kullanimina iliskin kisitlamalar hakkinda” Yönetmelikle asbest kullanimini yasaklamis 31.12.2010 tarihinde yürürlüge girmistir.
Asbestli borularin halkin sagligi üzerinde olumsuz etkileri oldugu konusunda derin süphelerimiz var.
Son zamanlarda Kanser vakalarin arttigi bazi hastalarin ilçe hastanesinde tedavi gördükleri hastalarin büyük çogunlugu ise ilçe disindaki hastanelerde tedavi gördükleri bilinmektedir.
Asbestin yol açtigi kanser hastaliklari söyle ifade ediliyor.
Akciger zarlari arasinda sivi toplanmasi,kireçlenme,akciger zari kalinlasmasi ve akciger dokusunda bag dokusu olusumuna,ciltte yaralara neden olabiliyor.
"Uluslararasi Kanser Arastirmalari Ajansi"nca,Kanserojen Maddeler Listesi"nde "Kesin kanserojen" olarak tanimlanan ve akciger zarinin kalinlasmasina neden olan asbest; insanlarda akciger zari ve karin zari kanseri,akciger,girtlak ve sindirim sistemi kanserlerine yol açiyor.
Halk arasinda ki bu yaygin kanaatin ve süphenin giderilmesi açisindan ilçemizdeki mevcut su sebeke hattinda asbestli boru kullanip kullanilmadigi tespitinin yapilmasi,belediyenin yillar önce kullanilmaya baslanan bu borularin yerine,sagliga zarari bulunmayan,basinca dayanikli,100 yil ömürlü polietilen veya çelik borularla su sebeke hattinin yenilenmesini.
Eski asbest borularini yeraltindan kalmasini yüzeye çikarsa insan sagligi açisindan tehlikeli olabileceginden yeni borulari ayni gelis hattindan dösenmesini,mevcut su sebeke hattindaki asbestli boru kullanildi ise halkimizin sagligi açisindan gerekli önlemlerin alinmasi,konunun belediye meclisinde görüsülerek bir sonuca baglanmasi hususunu arz ve teklif ediyorum”
ALI DURSUN
GÖRELE ÇEVRE PLATFORMU SÖZCÜSÜ
ISTENINCE OLUYORMUSTirebolu'da Asbestli Borular Yenileniyor
SOLIDE / Asbest Nedir?
Bir dogal silikat minerali olan asbestin insanlar ile birlikteligi eski çaglarda baslamistir. On dokuzuncu yüzyilin ikinci yarisindan sonraki endüstri devriminde, bir çok sanayi kolunda "sihirli mineral" olarak anilirken, yirminci yüzyilin ikinci yarisindan sonra kanserojen oldugu ortaya çikinca, ismi "öldürücü toz" olmustur.
Asbest, ya da diger adiyla amyant yüksek sicakliga, elektrik, sürtünme ve kimyasal maddelere karsi çok dayanikli lifsel yapida bir mineral olmasi nedeniyle 1940-1980 yillari arasinda birçok endüstri dalinda kullanilmistir.
Dogada halen bilinen 10 farkli sertlik derecesine sahip 1500 mineralden asbest, talk olarak birinci siradadir. Asbesti diger mineral ve madenlerden ayiran özellik de budur.
Yüzyil basindan beri 30 milyon ton asbest çikartilmis ve 3000'den fazla üründe kullanilmistir. Dünyada asbest kullanimi yasaklanmis olsa da halen pek çok yapi malzemesi, su borulari, yapistirici, asfalt, tasit parçalari vb maddeler halen asbest içermektedir.
Dogada bulunan asbestin bazi türleri Chrysotile (beyaz),Crocidolite (mavi) ve Amosite (kahverengi) seklinde siralanabilir.
NOT : Ikaz ve uyarilari nedeniyle Salih Haciömeroglu ve Yasar Perçin'i tebrik ve tesekkür ederiz.
Bu haber 3658 defa okunmuştur.