17 ?ubat 2013, 23:16
Çimentonun Zararları Paneli Tonya'da Yapıldı
Tonya halkı taviz vermiyor
Çimentonun Zararlari Paneli Tonya'da Yapildi Tonya'da çimento fabrikasi konusunda tartismalar bitmiyor. Çevreciler,yeni bir panelle çimento fabrikasi ve tas ocaklarini tartisti.Tonya Çevre Platformu tarafindan,tas ocaklari ve çimento fabrikasina karsi yeni bir panel daha düzenledi.17.02.2013 / 17:49 Tonya Dügün Salonu'da düzenlenen panele bine yakin vatandas katildi. Panele, Trabzon’dan gelen akademisyenler, bürokratlar ile Çayirbagi Beldesi’nden vatandaslar da katildi. Salona gelerek bir süre konusmalari dinleyen Tonya Belediye Baskani Ahmet Kurt,daha sonra salondan ayrildi.
Panele, konusmaci olarak KTÜ Fatih Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Adnan Baki, KTÜ Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Çuhadaroglu, Trabzon Barosu Avukatlarindan Senol Nedim Çelik ve Insaat Yüksek Mühendisi Sami Koç katildilar.
Konusmacilar, tas ocaklarinin ve çimento fabrikasinin çevreye verecegi zarari anlattilar. Avukat Çelik de konunun hukuksal boyutunu dile getirdi.
Suaib Aydin'in yöneticiliginde yapilan panelde, açilis konusmasini Tonya Çevre Platformu dönem sözcüsü Bekir Uzunoglu yapti.
KARSILIKSIZ ÇEKTEN TUTUKLANDI
Uzunoglu konusmasinda panele katilanlara tesekkür ettikten sonra, EMBA Trabzon Çimento AS.nin ortaklarindan ve yönetim kurulu baskan yardimcisi Mete Bülgün'ün karsiliksiz çek vermekten Kütahya'da tutuklanan biri oldugunu söyledi.
Prof. Dr. Adnan Baki konusmasinda, bir Kizilderili sözünü animsatarak, "Buradan ayrilirken yesil otlari ve magrur çiçekleri hatiralarinizda saklamayalam." dedi.
Prof. Dr. Çuhadaroglu da, projenin Tonya'ya ve Çayirbagi'na çok olumsuz etkilerinin olacagini, hammade olarak kullanilan kireçtasinin sadece Tonya'da olmadigini, Dogu Karadeniz'de çok zengin kireçtasi yataklari bulundugunu anlatti.
HAVAYA AGIR METALLER SALINACAK
Panelde ilk konusmaci olarak söz alan Prof. Dr. Çuhadaroglu söyle devam etti: "Kireçtasi (CaCO3) isitildiginda havaya çok miktarda karbondioksit (CO2) salinimi olur. Dünyadaki karbondioksit saliniminin yüzde besi çimento sektöründen kaynaklanir. Bunu engellyecek bir teknoloji de yoktur. Karbondioksit, belki insan sagligi için dogrudan etkili degil, ancak, onunla birlikte havaya salinan agir metaller çok tehlikelidir. Örnegin civa, alzahimer hastaliginin tetikleyicilerindendir. Bu, sadece Tonya'da degil, bölgede hatta Türkiye'de etkili olacaktir. Tonya'da üretilen tereyagina da karisir ve ve pazarlandigi her bölgeye ulasir.
TRABZON ÇIMENTO'YA SUÇÜSTÜ
Trabzon Çimento Fabrikasi'nda tozu yillarca yasadik. Simdi filtre koydular. Bir gece Trabzon Çimento Fabrikasini suçüstü yakaladim. Filtreyi açtilar, dumani havaya verdiler. Durumu kamerayla tespit ettim." dedi.
Çektigi görüntüleri, panele katilanlara izleten Prof. Dr. Çuhadaroglu, çimento firinlarinin zararlari açisindan dünyadan örnekler vererek hazirladigi sunum esliginde yaptigi konusmasini söyle sürdürdü: "Isletmede kirlenen suyun drenaji sirasinda sularimiz kirleniyor. Tas ocaklarinda yapilacak patlamalarla sular kaybolacak. Patlatmalarda çikacak tozu tutmaniz mümkün degil. Bu toz, Tonya'nin basina yagacak."
MILYARLAR HARCASANIZ GERIYE DÖNEMEZSINIZ
KTÜ Fatih Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Adnan Baki, "Ben sizlerden biriyim. Aranizda yetistim. Canikdere'de yüzdüm. Bu derelerde çocuklugum, gençligim geçti. Tonya'da çok sey kaybettik.
Geriye dönüsüm için milyarlari harcasaniz dönemezsiniz. Tas ocaklarini Tonyamizda istemiyoruz, bunun için buradayiz." dedi.
KONU SIYASETÜSTÜDÜR, HEPIMIZIN SORUNUDUR
Prof. Dr. Baki, platform üyelerine tesekkür ettikten sonra söyle devam etti: "Ben çevreci degilim; matematikçiyim. Önüme konan verilerle hipetozler kurarim. Sayin Çuhadaroglu Hocamin verdigi bilgilerle Tonya'nin gelecegi için hiç de iyi hipotezler kuramiyorum. Bu platform siyaset üstü, partiler üstüdür. Konu da siyaset üstüdür. Hepimizin sorunudur. Fabrikanin kuruldugunu, tas ocaklarinin çalistigini, patlatmalarin yapildigi hayal edin. Aksam eve geliyorsunuz. Pisirdiginiz lahanada civa yiyorsunuz. Yolda "Tereyagi memleketine hos geldiniz" tabelasi var. Bu fabrika kuruldugunda agir metaller tasiyan tereyagini kim ister?
AYAGIMIZA KURSUN SIKIYORUZ
Tonya Meslek Yüksekokulunun açilmasi için üniversite senatosundan karar çikti. Organik Hayvancilik Bölümü açilmasini öngördük. Bir yandan organik ürün üretecegimizi söylüyoruz; bir yandan da böyle bir proje ile ayagimiza kursun sikiyoruz."
BASKALARI KURTULMAK ISTIYOR
Prof. Dr. Baki , "Askale çimento fabrikasi ile ilgili o bölgede yasayan bir arkadasima sordum: "Askala diger ilçelerden daha kalkinmis mi, Askale'deki insanlar daha mi mutlu? Hayir, dedi. Askale'deki insanlar fabrikadan kurtulmak istiyor. Çanakkale'de durum ayni. Fabrikanin yanindaki zeytin agaçlarinda verim yüzde kirk azalmis. Nasil bir çeliski? Birileri kurtulmak istiyor, biz burada kurmaya çalisiyoruz." dedi.
Prof. Dr. Adnan Baki, bir Kizilderili sözünü animsatarak, "Buradan ayrilirken otlari yesil ve magrur çiçekleri hatiralarinizda saklamayalim." diyerek sözlerini bitirdi.
Trabzon Barosu Avukatlarindan Senol Nedim Çelik de, kendisinin Çayirbagi'ndan oldugunu, Tonya'dan farkli bir yasantisinin olmadigini belirterek mücadelenin hukuksal yönünün anlatti.
ESKI TAPUNUN HUKUKI BIR KIYMETI YOKTUR
Çelik sunlari söyledi: "Yasam alanlarimizla ilgili agir bir saldiri ile karsi karsiyayiz. Hiçbir agacimizin kesilmemesi, hiçbir hayvanin ölmemesi için bu agir saldiriya karsi hep birlikte mücadele etmeliyiz. EMBA sirketine satilan Livalobo'daki arazi mahallenin merasi idi. Mera yasasi, meralar özel mülkiyete geçirilemez diyor. Ayni kanunun 14.maddesi, istisnani durumlari düzenlemis. burada meralarin özel sirketlere tahsis edilir diye bir hüküm yok. Bu alani hiçbir sekilde bir kisiye ya da sirkete satamazsiniz. Tapulanmis olsa bile, bir kisi çikip mahkemeye müracaat ederek tapu ve satisi iptal davasi açabilir. Bu tapunun hukuki bir kiymeti yoktur. Belki, yanlistan dönmek isteyenler bul bilgiyi dikkate alirlar. Bununla ilgili Yargitay kararlari var. Hukukçu arkadaslarimiz bu davalari açmak durumundadir.
FABRIKA YABANCILARA SATILACAK
ÇED raporu onaylanmis olsa bile, idari dava açilabilir, iptali istenebilir. Bu karari insallah alacagiz. Ayrica, yapilan son satis isleminin iptali için de dava açacagiz. Arkadaslar, bu fabrika ya Fransizlara, ya Ispanyollara ya da bir baska yabanciya satilacak. Bu kesin. Biz, bize söz verilmisti diye Ispanyollara nasil söz anlatacagiz? Suyun üstüne yazilan sözlere nasil inanacagiz?"
TRABZON BELEDIYE BASKANI ÇIMENTO FABRIKASINI KALDIRMAYA ÇALISIYOR
Trabzon Çimento Fabrikasi'ndan kurtulmak için Trabzon Belediye Baskani'nin mücadele ettigini ve fabrikayi Degirmendere'den kaldirmak istedigini dile getiren Avukat Çelik sözlerini söyle tamamladi: "Sirket sahipleri size istihdam sözü verebilir, karbondioksit salmayacaklarini söyleyebilirler. Adim gibi biliyorum, bunu saglayamazlar. 1984'te çikan Bern Sözlesmesine imza attik. Çevrede yirminin üstünde endemik bitki var. Birçok hayvan var. Hukuksal süreci takip edecegiz, sizin içinizden yetisen bir hukukçu olarak bu sorunu asmaya çalisacagiz."
BIZ YANLISA KARSIYIZ
Insaat Yüksek Mühendisi Sami Koç, kendisini tanittiktan sonra, "35 yila yakin görev yaptim. 1990 yilindaki selde Büyükmahalle ve Ortamahalle'deki heyelanlari da inceledim. Ben çimento fabrikasina asla karsi degilim. Ancak, Tonya çimento fabrikasi ve malzeme ocaklari ile ilgili ÇED raporu üzerinde üç gün çalistim. Biz yatirima asla karsi degiliz. Biz yanlisa karsiyiz. Biz insan için variz, yatirimlar insana karsi olmamali, insanin gelecegine zarar vermemeli. Arkadaslar, bu ÇED raporunda kesinlikle çevre ve insan yoktur. ÇED raporlarina yabanci degilim. Çok ÇED raporu inceledim. Bu konu mahkemede çok önemlidir. Raporun iptali için gereklidir.
UYUYAN ASLANI UYADIRMAYIN
Arkadaslar, Karadeniz daglari uyuyan aslanlardir. Bölgedeki heyelanlari çok iyi biliyorum. Uyuyan aslanni uyandirdiginizda heyelanlara engel olamazsiniz. On binlerce patlatma yapilacak.
Heyelanlar tetiklenecektir. Bu konu asla siyasi degildir. Tonya'nin sorunudur, Çayirbagi'nin sorunudur. Siyaseten kazananlar, kaybedenler olabilir. Ama sonuçta kazanan da Tonya, kaybeden de Tonya olacaktir. Bu yatirim Tonya'ya zarar vermeyecek olsa, burada asla konusmam. Çikar, arkadaslar, bu yatirimin zararlari kabul edilebilir derim. Tonya'yi tahayyül etmeye çalisiyorum. Gördügüm su, Tonya'nin on yil sonrasi, on bes yil sonrasi kabul edilebilir degil. Özellikle vurguluyorum: Dogu Karadeniz'de HES mücadelesine bilimsel katki vermeye çalisanlardan biriyim. Devlet bilgi vermiyor, özel sektör bilgi vermiyor. Emrivaki yapiyorlar. Bilgilendirme görevini benim gibi insanlar yapiyor.
RÜSVET TEKLIF EDIYORLAR
Direnisi rüsvetle kirmaya çalisiyorlar. Kime rüsvet veriyorlar? Rüsveti önce muhtarlara vermeye çalisiyorlar. Torul'da örnegi var. 150 bin dolar rüsvet teklif ettiler. Bu konuda dikkatli olmalisiniz. Bir de is vaat edecekler. Önce asgari ücretle ise alacaklar, sonra isçilerin hak mücadelesi gündeme gelince, isten atacaklar, ardindan da Tonya'dan isçi almama karari verecekler. Su sorunun cevabini arayin: Çimento fabrikasi Tonya'ya ne getirir, ne götürür hesabini iyi yapin." dedi.
Konusmalardan sonra sorulara geçildi. Panele dinleyici olarak katilan vatandaslar soru sormadi. Panel olaysiz bir sekilde sona erdi.Tonya Haber TONYA'LILARI SEVIYORUZ
TONYA ÇIMENTO'NUN ZARARLARI KONULU PANEL YAPILDI Daha önce HESLERE HAYIR mitingine gitmistim ve bütün Tonya meydana inmisti,yasli nineler ellerinde dayanak yaptiklari odunlari havaya kaldirarak HESLERE HAYIR diyorlardi,HES belasini defeden Tonya'lilarin basi dertten kurtulmuyor ve simdide,cennet gibi bir yöre olan Tonya'yi mahvedecek çimento belasina karsi gene bütün Tonya ayaga kalkmisti. Tonya'lilari kutluyoruz... Onlar karadeniz bölgesinin yüzakidir... Ayrica Tonya'lilara önderlik eden gönüllü kahramanlarimiz TONYA ÇEVRE PLATFORMU üyelerinide yürekten kutluyoruz.
GÖRELE ÇEVRE PLATFORMUÇimentonun Zararlari Paneli Tonya'da Yapildi
TONYA HALKI TAVIZ VERMIYOR!Tonya halki “Dogamiz, Sagligimiz, Gelecegimiz Için Bulusuyoruz” sloganiyla ilçelerine yapilmak istenen çimento fabrikasi ve tas ocaklarina karsi mücadelesini sürdürüyor TONYA HALKINI YANLIS BILGILENDIRIYORLAR!Tonya halkinin Çimento ve Tas ocaklarina karsi baslattiklari direnis devam ediyor. Yöre halki bir süre önce Trabzon merkez meydan parkta yasam savunuculari ile birlikte bir yürüyüs gerçeklestirmis Tonya’nin yok olmasina müsaade etmeyeceklerini haykirmislardi.Yöre halki bu kez Trabzon Tonya ilçesinde yapilmak istenen çimento fabrikasi ve tas ocaklarina karsi baslattiklari çikan mücadeleyi araliksiz sürdüren yöre halki bu kez genis katilimli bir panel gerçeklestirdi.Tonya Çevre Platformu tarafindan “Dogamiz, Sagligimiz, Gelecegimiz Için Bulusuyoruz” çagrisiyla yapilan panele Karadeniz Teknik Üniversitesi ( KTÜ) ögretim üyeleri Prof.Dr Burhan ÇUHADAROGLU, Prof Dr Adnan BAKI, Av. Nedim Senol Çelik ve Ins. Müh. Sami KOÇ konusmaci olarak katildi.ISSIZLIK VE AÇLIGI SÖMÜRÜYORLARYapilan panelde açilis konusmasini Tonya Çevre Platformu adina Bekir UZUNOGLU yaparak, sirket yetkililerinin halkin direncini kirmak için muhtarlarimiz kanaat önderlerimizi ayarlayarak ikna etmeye çalisiyor. Her türlü oyunlari bosa çikarildigindan, en son insanlarimizin issizligini, açligini sömürmeye kalkarak halkimiza yanlis bilgiler sunuyorlar dedi.Panele konusmaci olarak katilan KTÜ Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim üyesi Prof.Dr. Burhan CUHADAROGLU sine vizyon esliginde Çimento fabrikasinin çevreye vermis oldugu zararlari anlatti. Tonya’da yapilacak Çimento fabrikasina karsi olan Prof. Dr. Burhan CUHADAROGLU “ Bunun neresinden bakarsaniz bakin her yönüyle dogaya, çevreye çok zararli olumsuz etkiler sunacak bir proje. Buradan çikan ürünler, tarim ürünleri dolayli olarak hepsi çesitli sekillerde kullaniliyor. Sadece Tonya, Çayirbagi bundan etkilenmeyecek bölge etkilenecek Türkiye etkilenecek dedi.ÇED OLUMLU RAPORUNU IPTAL ETTIRECEGIZTrabzon Barosuna kayitli Av. Nedim Senol ÇELIK katilimcilara EMBA sirketine satilan LIvoba merasi hakkinda hukuki süreçten bahsetti. Bizler hukuki mücadeleyi baslatacagiz diyen Av. N. Senol ÇELIK mera kanununda 4.maddede hukuki durum anlatilir. Mera yayla ve kislaklar özel mülkiyete geçirilemez amaci disinda kullanilamaz. Meralarda insaat yapilamaz. Bakanligin verdigi ÇED olumlu raporunu iptal ettirecegiz dedi.Gençaga Karafazli-Hasan Güner-Trabzon
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 2535 defa okunmuştur.
Paylaş
|
GÖRELE ' DE HAVA DURUMU
RÖPORTAJ
Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi
|