Bölgedeki doga katliamina karsi mücadele veren Antalya Kent Konseyi Tüketici Haklari Çalisma Grubu Baskani Ali Ulvi Büyüknohutçu, kanunsuzluk ve hukuksuzlugu sürdüren tas ocaklarinin özel mülkiyetleri de pervasizca ihlal etmeye basladiklarini savundu. Finike Kizilcik Yaylasi’nda, ocak açma islemleri baslatan Bartu Mermer Isletmesi’nin tas ocagina ulasmak için Ali Çagri’ya ait arazinin ortasindan, izin almaksizin yol açtigini öne süren Ali Ulvi Büyüknohutçu, söyle konustu:
"Adeta dag kanunu uygulayan bu isletmeler konusunda bölge sakinlerinin ilgili makamlara yaptigi basvurular bugüne kadar sonuçsuz kaldi. Madencilik Yasasi’na göre sadece fundalik ve makilik bölgelerde kesim yapilarak maden ocagi veya tas ocagi açilabilecegi hükme baglanmisken, bölgede tas ocagi açmak için önce orman yok edilerek makilik alan yaratiliyor, sonra bu alana tas ocagi izni veriliyor. Alelacele kesilen çam ve sedir agaçlari, üstü brandayla sikica kapatilmis tirlarla, gözlerden kaçirilarak, bölge açik ve ormansiz bir alan haline getiriliyor."
FINIKE PORTAKALI DA TEHLIKEDE
Kizilcik ve Adala Yaylasi ile Kizilcik Köyü’nden olusan bölgenin nar ve ünlü Finike portakalinin yetistirildigi tarim alani oldugunu dile getiren Büyüknohutçu, "Ünlü Finike portakali, nari ve sedir agaçlari tas ocaklarina kurban ediliyor. Tas ocagindan yayilan tozlardan ormanlik alandaki tüm bitki örtüsü etkilenmekte ve zaman içerisinde agaçlar kurumaktadir. Bölgede faaliyetlerine devam eden tas ocaklarinin etrafindaki ormanlik alanlarin kuruyarak yok olmasi bunun en büyük kanitidir" dedi.
YENI OCAK AÇILACAK
Su anda bölgede 12 tas ocagi bulundugunu, bir tas ocaginin daha açilmaya baslandigini anlatan Büyüknohutçu, tas ocaklarinin çogunun belgelerinin eksik ya da kazi yapilan alana ait olmadigini iddia etti. Çalisan tas ocaklarinin izin aldiklari bölge disina tastigina dikkati çeken Büyüknohutçu, denetimsizlikten dolayi tas ocagi isletmelerinin nereyi kazacaklarina ve ne kadar alanda kazi yapacaklarina kendilerinin karar verdiginden yakindi.
DINAMIT YASAGINA UYULMUYOR
Büyüknohutçu, ocak çalismasi sirasinda dinamit kullanmanin yasak olmasina ragmen özellikle geceleri kullanilan dinamitlerden dolayi hem yaban hayatinin yok oldugunu hem de bölgedeki evlerin temelleri ve duvarlarinin çatladigini, bu durumun hayati tehlike yarattigini söyledi.
BASVURULAR SONUÇSUZ KALDI
Bölge halkinin bu gerekçe ve taleplerle imza toplayarak, Finike Kaymakamligi, Antalya Il Özel Idaresi, Çevre ve Orman Bakanligi ile diger makamlara yaptigi basvurularin sonuçsuz kaldigini anlatan Büyüknohutçu, söyle devam etti:
"Bu noktadan sonra yapilacak tek bir sey kalmistir. O da evrensel insan haklari dogrultusunda bölge halkinin tek yürek olarak ocaklara karsi yasal sinirlar içerisinde etkinlikler baslatmasidir. Önümüzdeki hafta Finike’de sivil toplum örgütleri ve yerel kanaat önderleriyle bir araya gelerek etkinliklerin biçimi ve zamanlamasi konusunda toplanti yapilacak. Umuyoruz ki, ilgilileri ve yetkililer, bu eylemlere gerek kalmadan tas ocaklari konusunda halkin beklentilerini yerine getirerek, Kizilcik Yaylasi’nda açilmak üzere olan tas ocagini durdurur ve hali hazir çalismakta olanlarin denetimlerini yaparak yasalara uymayanlar konusunda geregini yapar." DHA