Neden Önce Çimento Fabrikasi da Sonra Hayvancilik...
Sizce de manidar degil mi(!)
Hani çimento fabrikasi Tonya'nin issizligine çare olacakti!
Peki hayvanciligin gelistirilmesine gereksinim neden?
Bre utanmazlar!
Bre haramzadeler!
Bre hayasizlar!
Biraz daha inandirici yalanlar bulun kendinize...
Tonya halki aptal degildir.
Gizli kapakli oyunlarla,hileyle ve isbirlikçilerin sizlere uzattiklari o kirli elleriyle ele geçirmeye çalistiginiz,tas ocaklariyla tas üstünde tas birakmamayi hayal ettiginiz( sizi temin ederim ki bu hayali bosa çikaracagiz) memleketimizin neresinde hayvanciligi gelistireceksiniz?
Güya halki zayif noktasindan vuracaksiniz!
Siz zannediyorsunuz ki,isbirlikçilerinizi 14 yil tepesinde tasiyan bu halk sizin bu yalanlariniza da kanacak.
Burasi Tonya EMBA!
Baska yere benzemez...
Biz biraz ters adamiz..canimiz çikmadan huyumuz çikmaz...
Sen ne dersen de simdi,neyi nasil gelistireceksen otur hayalini kur..ama seni temin ederim ki bu hayalin hayalden öteye gidemeyecek...
Birgül Özkan Günaydin
TONYA ÇIMENTO FABRIKASI VE YASAM HAKKI - Nedim Senol Çelik
Teknolojinin gelismesi yeryüzünün her noktasinin yakindan incelenebilme olanagini dogurdu. Masanizdan dahi kalkmadan bilgisayarinizi açarak her türlü bilgiye erisme olanagi dogdu. Bu kötü bir durum mu? Elbette hayir. Bu olanaklari kullanarak yeryüzü kaynaklarini kesfetmek ve bu kaynaklarin yüzyillardan beri sahibi olan kisilerin, yöre sakinlerinin yasam hakkini hiçe sayarak, onlarin fikrini dahi sormadan insanlari yerinden yurdundan edecek planlari dayatmak kötü olan.
Bu kisilere göre, bu tür yatirimlara karsi çikmak vatana ihanetle esdeger. Bu kisiler için siyasi düsünce önemli degildir. Aslinda kazanacaklari paradan baska önemli hiçbir sey yoktur onlar için. Kendileri için tehdit olarak gördükleri kisileri karalamaya baslarlar.
Tonya’ya çimento fabrikasi kurulacagini benden duyan Tonyali bir arkadasim bu kisilere fabrikanin çevreyi kirletecegini söyleyecek olmus, lafi agzina tikamislar, "sen BDP’li misin?" demisler(Bu yatirim güney doguda olsaydi eminim “sen … partili misin?” diyeceklerdi .)
Lafi uzatmayalim, Tonya ilçesi hudutlarinda bir çimento fabrikasi kurulacagini yeni ögrendik. Hazirlik çalismalari büyük bir gizlilik içinde yürütüldügü, kireçtasi, marn, kil gibi çimento üretiminin temel gereklerinin üretimi için üretim ocaklarinin gizlice ruhsatlandirildigi ÇED raporunun incelenmesiyle ortaya çikti.
Oysa yasal düzenleme bu tür yatirimlari baslangiçtan itibaren yatirimin yapilacagi çevre halkinin bilgisine sunmayi, toplantilar düzenlemeyi ve çevre halkinin görüsünün alinmasini zorunlu kiliyor. Yani yasalarimizda gizlilik degil aleniyet genel ve zorunlu ilke. O halde niçin gizlilik içinde bu isler yürütülmeye çalisiliyor? ÇED raporunda iddia edildigi gibi bu yatirim yöre ekonomisine katki saglayacaksa, fabrikanin üretimi sirasinda tozun önlenmesi için verimi yüksek elektro ve torbali filtreler kullanilacaksa, üretim sirasinda karbon monoksit, kükürt dioksit, karbon dioksit gibi zehirli gazlar ortaya çikmayacaksa, yörenin kaynak sulari kirlenmeyecekse, çevre yapisi zarar görmeyecekse, hatta eskisinden daha iyi olacaksa, 672 kisi is bulacaksa bu bir piyangodur. Bir piyango piyangoyu kazanan yöre halkindan niçin gizlenir?
Ortada büyük bir kazanç oldugu dogru. Ama bu kazancin sahibi yöre halki degil, yatirimi yapan sirketin sahipleri. Yöre halkinin payina düsecek olan ise gürültü, toz, egzoz gazlari, zehirli gazlar, bunlardan kaynaklanan hastaliklar ve ölümler olacak. Tonya-Çayirbagi yöresinde yasayanlar iyi bilirler, bizlerin en büyük zenginligimiz, temiz havamiz, piril piril akan temiz sularimiz, yemyesil temiz çevremizdi. Asagidaki fotograf yöremizi bilmeyen okuyuculara bu konuda fikir verecektir:
Bu fotografin çekildigi alan kireçtasi üretim ocaklarindan biri olarak ÇED raporunda gösterilmistir.
Günümüz asgari seviyede bilgisayar kullanan herkes, bilgisayarinda arama motoruna çimento fabrikalarinin çevreye zararli etkileri, tasocagi isletmelerinin çevreye zararli etkileri gibi basliklar yazarak somut örnekler görebilir. Aslinda bilgisayara dahi bakmaya gerek yok. Trabzon Çimento Fabrikasinin yillar boyunca Trabzon çevresine yaptigi zararli etkiler herkes tarafindan biliniyor. Bu günlerde fabrikanin zararli etkileri nedeniyle sökülerek baska yerlere tasinmasi gündemde.
Yatirim planlandigi gibi yapilirsa nasil sonuçlar ortaya çikacak?
1. Tesisin adina aldanmayin. Fabrika Tonya ilçesine kurulacak ama, tasocaklari üretim sahalarinin büyük çogunlugu Düzköy ilçe sinirlarinda. Çayirbagi beldesi merkez, Dogankaya ve Gülcana mahalleleri, Alazli köyü dogrudan tesisten etkileniyor. Yilda 1.300.000,00 TON kireçtasi bu alanlarda patlatmali olarak üretilip kamyonlarla Dogankaya- Çayirbagi Merkez- Çayiriçi-Tonya yoluyla fabrikaya tasinacak.
2. Tasimadan kaynaklanacak gürültü ve egzoz gazlari yöre halkinin kazanci olacak.
3. Yöredeki arazi yapisi oldukça egimli olup, yerlesim yerlerinin üst noktalarinda patlatmali üretim yapilacagindan asagi bölgede kalan evler
tas düsmesi, vibrasyon, patlatma sonucu ortaya çikacak zehirli atiklar, titretisimin tetikleyecegi heyelanlar ve tas düsmeleri bir diger kazancimiz.
4. Tonya ilçesinde kurulacak fabrikanin tozlari ve zehirli gazlari sinir tanimayacak ne yazik ki. Kirlilik rüzgarlarin etkisi ile Tonya ilçe sinirlarini asacak.
5. Yöre halkinin geçim kaynagi olan çayirlar ve tarlalar kirlenecek. Yöreye özgü pek çok bitkinin yasamini sürdürmesi olanaksiz hale gelecek.
6. Kayalarimizda yuva yapmis pek çok kus türünün yuvalari bozulacak. Kartallar, sahinler, doganlar, kirlangiçlar daha niceleri Sahinkaya’yi ve yöremizi terk edecek, yasamlari tehlikeye girecek.
7. Karacalar ise ayri bir hikaye. Çok basarili bir proje olan karacalarin üretilmesi, dogal yasam alanlarina birakilmasi projesine yörede tam bir darbe vurulacak. Her gün karsilastigimiz karacalari göremez olacagiz.
8. Tilkiler, çakallar, kurtlar, sincaplar daha birçok vahsi hayvani çocuklarimiz artik kitaplarda görebilecekler.
9. Yöre için büyük bir ümit olan turizm bitecek. Çal magarasi, kale Sahinkaya hattindaki muhtesem kanyon yikilacak. Dagcilarin tirmandigi, uluslar arasi dagcilarin bildigi tirmanma alanlari bozulacak, patlatmalarin sarsintisi büyük salonlara ve galerilere sahip Çal magarasi için büyük bir tehdit olusturacak, çöküntüler yasanacak.
10. Sahilin sicagindan, gürültüsünden bunalan halkimiz yaylasina, köyüne gidip huzur bulamayacak. Patlayici sesleriyle, is makineleri, malzeme tasiyan kamyonlarin sesleriyle uyanacak.
11.Yöre halki isletmeye direnecek. Elbette yasal yollara basvuracak. Olumsuz bir sonuç halinde fiziki direnis olacak, çevrede yillardan beri tesis edilmis huzur bozulacak, eski düsmanliklar tetiklenecek.
12.Isletmenin kârliligi bittiginde, isletmeci isyerini kapatacak ve yöreden ayrilacak. Geride biz, yöre halki yikilmis tahrip edilmis dogamizla bas basa kalacagiz. Karsimizda feshedilmis ya da iflas etmis bir sirket olacak, yasa geregi sirketin ortaklarina karsi dava açmak için takip edebilecegimiz hiçbir yol olmayacak.
Asagida Çal Magarasi – Çayirbagi Gülcana mahallesi hattinda bulunan Sahinkaya’yi bu günkü haliyle gösteren fotograftaki görüntü tarih olacak. Patlatmalar, heyelanlar, çevre kirliligi bu essiz dogayi yok edecek.
Sakin Çimento fabrikasinin kurulacagi alan, üretim ocaklari bana uzak kalir demeyin. Çevre kirliligi sinir tanimaz. ÇED raporundan aldigim üretim alanlarinin fotograflarina bir göz atin bakalim. Benim gibi siz de kendi evinizi görebilirsiniz :
Yukarida Çayirbagi beldesi ve Dogankaya mahallesi görünüyor. Ön plandaki Çayirbagi beldesi marn1 üretim sahasi olarak belirtilmis.
Eger çocuklarimizin gelecegi önemliyse, bu topraklar için canlarini vermekten çekinmeyen sehitlerimizin anisi önemliyse, kendi yasamimiz önemliyse, kisiligimiz, yöre insanimizin anisi önemliyse, itilip kakilmak, eline vurulup elinden lokmasi alinan insanlar olmak istemiyorsak hep birlikte, omuz omuza bu yatirima hayir diyelim. Gidip yasayabilecegimiz bir baska dünya yok.
Kalker ve kilin dogada % 50-70 oraninda kalker ve % 30-50 oraninda kil karisimindan olusmus kayaca marn denilmektedir (ÇED raporundan).
Bu haber 1267 defa okunmuştur.