Karakter boyutu :
08 Eylül 2012, 21:54
ODA BAŞKANI BÖYLE YAPAR MI?HABER AYRINTILARI PEK YAKINDA GÖRELE SOL'DA...
ODA BASKANI BÖYLE YAPAR MI? Bilal Hayta,13 Ocak 2010 Çarsamba tarihi itibariyla Görele Soförler ve Otomobilciler Odasi Baskanligini sürdürmektedir. Bilal Hayta ayrica Görele AKP'nin önde gelen aktörlerindendir. GÖRELE'DE TASIMADA DÖNEN DOLAPLAR... KIMIN ELI KIMIN CEBINDE BELLI DEGIL!... AL GÜLÜM VER GÜLÜM... HABER AYRINTILARI PEK YAKINDA GÖRELE SOL'DA... Il ve Ilçe trafik komisyonlarinin görev ve yetkileri Il sinirlari içinde, mahalli ihtiyaç ve sartlara göre; trafik düzeni ve güvenligi bakimindan yönetmelikte gösterilen konular esaslar çerçevesinde, illerde vali veya yardimcisinin baskanliginda, Belediye, Emniyet, Jandarma, Milli Egitim, Karayollari ve Türkiye soförler ve otomobilciler federasyonuna bagli ilgili odanin temsilcileri; Valilikçe uygun görülen trafikle ilgili üniversite, oda, vakif ve kamuya yararli demek veya Kuruluslarin birer temsilcisinden olusan Il Trafik Komisyonu, ilçelerde kaymakamin baskanliginda, ayni kuruluslarin yöneticileri veya görevlendirecekleri temsilcilerin katildigi ilçe Trafik komisyonu kurulur. Görevleri;
Ilçe Trafik komisyonu Kararlarina Itiraz Karayollari Trafik Yönetmeligi'nin 17 ve 18. maddelerinde il ve ilçe tarfik komisyonlarinin kurulus,görev ve yetkileri düzenlenmistir.
görevi de bu komisyonlara verilmistir. Bu maddeye dayanarak ilçede bulunan bir dolmus güzergahinin belirlenmesi neticesinde diger dolmus duraklari aleyhine bir durum ortaya çikmistir.Üstelik alinan karar belediye sinirlari disinda, köy yolu üzerindedir. Bu karara karsi itiraz hakkimiz var midir? Idare Mahkemesinde idari islemin iptali yoluna mi gidilmelidir? T.C. Danistay 8.Dairesi Esas: 2002/2340 Karar: 2003/1650 Karar Tarihi: 09.04.2003 ÖZET : Ilçe trafik komisyonu kararlarinin, Il Trafik Komisyonunca incelenip vali onayi ile kesin ve icrai islem niteligi kazanacagindan, ilçe trafik komisyonu kararina karsi açilan davayi, kesin ve yürütülmesi zorunlu islem niteliginde olmadigi gerekçesiyle reddeden mahkeme kararinin onanmasi gereklidir. (2918 S. K. m. 12) Istemin Özeti: Taksi isletmeciligi yapan davacilarin plaka tahdidi kapsami disinda birakilmasina iliskin ... Ilçe Trafik Komisyonu kararlarinin iptali istemiyle açilan davada, Ilçe Trafik Komisyonu kararlarinin 2918 sayili Karayollari Trafik Kanunun 12. maddesi uyarinca Il Trafik Komisyonu Baskanliginca kabul veya ret yönünde karara baglanip Valiligin onayi ile yürürlüge girerek kesin ve icrai islem niteligi kazanacagi hususlari göz önüne alindiginda, Ilçe Trafik Komisyonu kararlarinin tek basina idari davaya konu olabilecek nitelikte kesin ve yürütülmesi zorunlu islem niteligi tasimadigi gerekçesiyle davayi reddeden Aydin 1. Idare mahkemesinin 08.05.2002 gün ve 169 sayili kararinin, 2577 sayili Yasanin 49. maddesi uyarinca temyizen incelenerek bozulmasi istemidir. Savunmanin Özeti: Savunma verilmemistir. Danistay Tetkik Hakimi Yücel BULMUS'un Düsüncesi: Istemin reddi gerektigi düsünülmektedir. Danistay Savcisi Ülkü ERBÜK'ün Düsüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayili Idari Yargilama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fikrasinda belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayip Idare Mahkemesince verilen kararin dayandigi hukuki ve yasal nedenler karsisinda anilan kararin bozulmasini gerektirir nitelikte görülmemektedir. Açiklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle Idare Mahkemesi kararinin onanmasinin uygun olacagi düsünülmektedir. TÜRK MILLETI ADINA Hüküm veren Danistay Sekizinci Dairesince isin geregi görüsüldü: Idare ve Vergi Mahkemeleri tarafindan verilen kararlarin temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayili Idari Yargilama Usulü Yasasinin 49. maddesinin 1. fikrasinda yazili nedenlerin bulunmasina baglidir. SONUÇ : Idare Mahkemesince verilen kararin dayandigi gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasini gerektiren bir neden bulunmadigindan, temyiz isteminin reddi ile anilan kararin onanmasina ve yargilama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde birakilmasina 09.04.2003 gününde oybirligi ile karar verildi. T.C. Danistay 2918 SAYILI KARAYOLLARI TRAFIK KANUNUNUN AMAÇ VE KAPSAMI MEVZUAT
2918 Sayili karayollari trafik kanunu 18 haziran 1985 tarihinde yürürlüge girmistir.
AMAÇ
2918 sayili karayollari trafik kanunu;karayollarinda can ve mal güvenligi yönünden trafik düzeninin saglanmasi ve bütün konularda alinacak tedbirlerin belirlenmesi amaciyla çikarilmistir.
KAPSAM
2918 sayili kanun trafikle ilgili sartlari,kurallari hak ve mesuliyetleri,ilgili kuruluslari ve bunlarin görev,yetki ve sorumluluklarini çalisma usullerini ve diger birçok hükümlerini belirlemektedir.
ANCAK AKSINE BIR HÜKÜM YOKSA
*Karayolu disindaki alanlardan kamuya açik olanlar ile park,bahçe park yeri,garaj yolcu ve esya terminali,servis ve akaryakit istasyonlarinda karayolu tasit trafigi için faydalanilan yerlerde,
*Erisme kontrollü karayolunda ve para ödenerek yararlanilan karayollarinin kamuya açik kesimlerinde.
*Belirli bir karayolunun baglantisini saglayan deniz,göl ve akarsular üzerinde,kamu hizmeti gören araçlarin karayolu araçlarina ayrilan kisimlarinda,
Bu kanun hükümleri uygulanmak üzere;
* Trafikle ilgili kurallarin ve bunlarin uygulanmasina,
* Trafigin düzenlenmesi ve denetimine,
* Araçlarin tescili,teknik durumlari,muayeneleri ve karayollarinda araç sürmeleri sirasinda alinacak tedbirlerle,
* Araç sürücülerinin sinavlari ve belgelerinin verilmesine,
* Krayolundan faydalananlarin hak ve yükümlülüklerine,egitimine,
* Uygulayici kurul ve kuruluslarin görev,yetki ve sorumluluklari ile isbirligi ve kordinasyon düzenine,
* Trafikle ilgili diger hususlara iliskin konulardaki esas,usul,sekil ve sartalara ait hükümleri kapsar.
* Karayollari trafik kanunu,trafi,k hizmetleriyle ilgili olan diger kanunlarda verilen görevleriniçisleri Bakanliginca yetkili kilinan diger kurum ve kuruluslarca isbirligi içinde yürütülmesi esasini getirmistir.
A-TRAFIK ILE ILGILI GÖREVLI KURULUSLAR, KOMISYONLAR GÖREV VE YETKILERI
2918 Sayili Karayollari Trafik Kanunu ile yetkili kilinan bakanlik,kurum,kurulus ve komisyonlar bunlarin görev ve yetkileri asagida belirtilmistir.
* Karayolu Güvenigi Yüksek Kurulu
* Karayolu Trafik Güvenligi Kurulu
* T.C. Içisleri Bakanligi,Emniyet Genel Müdürlügü
* T.C. Bayindirlik ve Iskan Bakanligi Karayollari
* T.C. Milli Egitim Bakanligi
* T.C.Saglik Bakanligi
* T.C.Ulastirma Bakanligi
* T.C.Orman ve Çevre Bakanligi,Çevre Koruma Genel Müdürlügü
* T.C.Tarim ve Köyisleri Bakanligi
* Belediyeler
* Il ve Ilçe Trafik komisyonlari
1) KARAYOLU GÜVENLIGI YÜKSEK KURULUNUN GÖREV VE YETKILERI
Karayolu Güvenligi Yüksek Kurulu Basbakan'in baskanliginda,Adelet,Içisleri,Maliye,Milli EgitimiBayindirlik ve Iskan,Saglik,Ulastirma,Orman Bakanlari ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlügünün Bagli Oldugu Bakan ile Jandarma Genel Komutani,Basbakanlik Devlet Planlama Teskilati Müstasari,Emniyet Genel Müdürü ve Karayollari Genel Müdüründen olusur.
Geregi halinde diger bakanlar da kurula çagrilabilir.
Karayolu Güvenligi Yüksek Kurulu ,Trafik Hizmetleri Baskanliginca hazirlanarak,Karayolu Trafik Güvenligi Kurulunca uygun görülen önerileri degerlendirek karara baglar ve kararlarinin yasama geçirilmesi için gerekli kordinasyon önlemlerini belirler.
Kurul yilda iki defa olagan,Basbakanin gerek görmesi halinde de olaganüstü olarak gündemle toplanir.
2) KARAYOLU TRAFIK GÜVENLIGI KURULUNUN GÖREV VE YETKILERI
Karayolu Trafik Güvenligi Kurulu Emniyet Genel Müdürlügü,Trafik Hizmetleri Baskaninin baskanliginda, Karayolu Güvenligi Yüksek Kuruluna katilan kamu kurumlarininen az daire baskani seviyesindegörevlileri,Jandarma Genel Komutanligi,Türk Standartlari Enstitüsü Baskanligi,Türkiye Soförler ve Otomobilciler Federasyonu temsilcisi ile Içisleri bakanliginca Bakanliginca uygun görülen trafikle ilgili üniversite,Türkiye Mimar ve Mühendis Odalari Birligi,Türkiye Trafik Kazalarini Önleme Dernegi ve Trafik Kazalari Yardim Vakfinin birer temsilcisi ve Baskent Büyüksehir Baskanindan olusur.Ihtiyaç duyulan konularda bilgilerine basvurmak üzere diger kurum ve kuruluslardan temsilci çagrilabilir.
Kurul ayda bir toplanir,zorunlu hallerde baskan tarafindan toplantiya çagrilabilir.
Karayolu Trafik Güvenligi Kurulu; Trafik Hizmetleri Baskanliginca Trafik Hizmetlerinin çagdas ve güvenli bir sekilde yürütülmesi amaciyla önerilen veya katilacak temsilcilere önerilecek önlemlerin uygulanabilirligini tartisarak karara baglar.
*Trafikle ilgili kuruluslar arasinda kordinasyon saglanmasina iliskin önerilerde bulunur.
*Trafik kazalarinin azaltilmasina iliskin önerilerde bulunur.
*Uygulamada görülen aksakliliklari tespit eder.
*Kendi görev alanina giren konularla ilgili yasal düzenlemeden kaynaklanan eksikleri belirler,giderilmesinde önerilrde bulnur.
*Karayolu güveliginin gelistirilmesi için planlar hazirlar,
*Saglik Bakanligi Döner Sermaye Isletmesinin verdigi hizmetler için uygulayacagi tarifeleri hakkinda görüs bildirir,
*Fahri trafik müfettisi adaylarini Krayolu Güveligi Yüksek Kuuruluna önerir.
3) EMNIYET GENEL MÜDÜRLÜGÜNÜN GÖREV VE YETKILERI
*Araçlarda bulundurulmasi gerekli belgeleri ve gereçleri,sürücülerin kurallara uyup uymadigini denetler.
*Duran ve akan trafigi düzenler ve yönetir.
*El koydugu trafik kazalarinda kaza tespit tutanagi düzenler.
*Trafik suçu isleyenler hakkinda tutanak düzenler,gerekli islemleri yapar,takip eder.
*Trafik kazalarinda yaralananlarin bakimlarini saglamak için tedbir alir ve yakinlarina haber verir.
*sürücülerin belgelerini verir.
*Araçlarin tescil islerini yapar,belge ve plakalarini verir.
*Ülke çapinda sürücülrin sicillerini tutar.Istatistiki bilgileritoplar ve degerlendirir.
*Trafik kazalarinin olus nedenleri ile ilgili bilgileri toplar,degerlendirir,gerekli önlemlerin alinmasi için ilgili kuruluslara teklifte bulunur.
*Hasar tazminati ödemelerinihizlandirmak amaciyla sigorta sirketlerince istenecek gerekli bilgi ve belgeleri verir.
TRAFIK ZABITASI
Trafik Zabitasinin asli görevi trafik hizmetlerini yürütmektir.
GENEL ZABITA
Trafik zabitasinin bulunmadigi veya yeterli olmadigi yerlerde polis,polisin ve trafik teskilatinin görev alani disinda kalan yerlerde;Jandarmada trafik egitimi almissubay veya astsubaylar,yönetmenlikte belirtilen esas ve usullere uygun olarak vali onayi ile trafigi düzenlemeye ve trafik ve suçlarina el koymaya görevli ve yetkilidirler
4) KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜGÜNÜN GÖREV VE YETKILERI
*Yapim ve bakimindan sorumlu oldugu karayollarinda düzenleme ve isaretleri yaparak gerekli, önlemleri alir.
*Karayollarindaki isaretleme standartlarini tespit ve kontrol eder.
*Karayolu güvenligini ilgilendiren konulardaki projeleri inceler ve onaylar.
*Karayollarindaki hiz sinirlarini belirler ve isaretler.
*Trafik kazalarinin olus nedenlerine göre veriler hazirlar,gerekli tekik bilgileri ve kaza analiz sonuçlarina göre gerekli önlemleri alir.
*Araçlarin agirlik kontrollerini yapar,eksik görülenler hakkinda suç ve ceza tutanagi düzenler.
*Tescile bagli araçlarin muayenelerini yapar veya yaptirir.Tescile aykiri haraket edenler hakkinda suç ve ceza tutanagi düzenler.
*Yapim ve bakimdan sorumlu oldugu karayollarinda trafik güvenligini ilgilendiren kavsak,durak yari,aydinlatma,yol disi park yerleri ve benzeri tesisleri yapar,yaptirir veya diger kuruluslarca hazirlanan projeleri tetkik eder,uygun olanlari tastik eder.
*Karayolu yapilarina hasar verenler ile yapim ve bakim sirasinda görevlilere uymayanlar hakkinda suç ve ceza tutanagi düzenler.
*Kurulus,muayenesini yaptigi araçlarin sefer görev emri belgelerinin kontrol edilmesinden sorumludur.
Tasit sefer görev emri verildigi halde çagriya uymayan veya adresinde bulunmayan tasitlari fenni muayene istasyonuna bildirilir,bu tür araçlarin muayenesi yapilmaz.
5) MILLI EGITIM BAKANLIGININ GÖREV VE YETKILERI
*Motorlu araç sürücülerinin yetistirilmesi için sürücü kurslari açar,özel sürücü kursu açilmasina izin verir ve bunlari denetler.
*Resmi ve özel kurslarda egitilenlerin sinavlarini yapar,sinavlarda basarili olanlarin sertifikalarini verir.
*Okul öncesi,okul içi ve okul disi trafik egitimini düzenlertrafik genel egitim planlari hazirlar ve ilgili kuruluslarla isbirligi yaparak uygular.
*Ilkögretim ve orta ögretim okullarinin,ders programlarina egitim amaciyla zorunluuygulamali trafik ve ilkyardim derslerini koyar.
*Çocuk trafik egitim parklarinin yapilma,açilma,egitim,denetim ve çalisma esaslarini belirler.
6) SAGLIK BAKANLIGININ GÖREV VE YETKILERI
*Karayollarinda meydana gelen trafik kazalari ile ilgili ilk ve acil yardim hizmetlerini planlar ve uygular.
*Trafik kazalarinda yaralananlari en kisa zamanda saglik hizmetlerinden istifadelerini temin etmek üzere,Içisleri Bakanliginin ve Karayollari Genel Müdürlügü'nün uygun görüsü de alinarak karayollari üzerinde ilkyardim istasyonlari kurar,bu istasyonlara gerekli personeli ,araç ve gereci saglar.
* Her ilde trafik kazalari için egitilmissaglik personeli ile birlikte yeteri kadar ilk ve acil yardim ambulansi burundurur.
* Bu kanunla ve mevzuatla verilen trafikle ilgili diger görevleri yapar.
Üniversitelere bagli hastahaneler ve diger bütün resmi ve özel saglik kurum ve kuruluslari ,acil olarak kendilerine getiren trafik kazasi geçirmis kisilere,Saglik Bakanligi tarifesini uygulamak suretiyle ,vermis olduklari hizmetlerin bedelinin tamamini yükümlü sigorta sirketlerinden tahsil eder.
7) TARIM VE KÖY ISLERI BAKANLIGININ GÖREV VE YETKILERI
(Köy Hizmetleri Genel Müdürlügü)
*Köy yollarinda;
*Trafik düzeni ve güvenligi açisindan gerekli düzenleme ve isaretlemeleri yapar,tedbirleri alirve aldirir.
*Yol güvenligi ile ilgili;kavsak,durak yeri,yol disi park yeri,aydinlatma ve benzeri tesislerin projelerini inceler ve gerekenleri onaylar.
*Yapim ve bakimdan sorumlu oldugu karayollarindaki tesisler için baglantiyi saglayarak,geçis yollari yönünden izin verir.
*Kaza analiz sonuçlarina göre,karayolu yapisi ve isaretlemeye dayali kaza nedenlerini göz önünde bulundurur ve gerekli tedbirleri alir.
*Kanun yönetmeliklerle çikarilan köy yollari için verilen trafikle ilgili diger görevleri yapar.
Köy yollari için sayilan görev ve hizmetlerden zorunlu ve gerekli görülenler,orman yollari için de geçerlidir.
8) ULASTIRMA BAKANLIGININ GÖREV VE YETKILERI
Karayollari Trafik Kanunuyla ilgili,yönetmenliklerde belirlenen görevleri yapar ve bu kanun açisindan karayolu tasimasina iliskin gerekli koordinasyonu saglar.
9) ORMAN VE ÇEVRE BAKANLIGININ GÖREV VE YETKILERI
Köy yollari için sayilan görev ve hizmetlerden zorunlu ve gerekli görülenler,orman yollari içinde geçerlidir.
2872 sayili Çevre Kanunu ile yönetmenlikler çerçevesinde belirtilen görevleri yapar.
10) BELEDIYE TRAFIK BIRIMLERININ GÖREV VE YETKILERI
*Sorumlu oldugu yolun yapisini,trafik düzenini güvenligini saglayacak durumda bulundurur.
*Yol ve kavsak düzenlemeleri ile gerekli isaretlemeleri yapar.
*Açik ve kapali park yerleri,alt ve üst geçitleri yapar,yaptirir,isletir veya isletmesine izin verir.
*Tasit yollarinda trafigi tehlikeye düsüren engelleri,gece veya gündüze göre kolayca görülebilecek sekilde isaretler ve ortadan kaldirir.
*Karayolu yapisinda ve üzerinde yapilacak çalismalarda gerekli tedbirleri alir,aldirir ve denetler.
*Çocuklar için trafik egitim tesisleri yapar,yapilmasini saglar.
B-IL VE ILÇE TRAFIK KOMISYONLARININ GÖREV VE YETKILERI
Il sinirlari içinde,mahalli ihtiyaç ve sartlara göre;trafik düzenini ve güvenlgi bakimindan yönetmenlikle gösterilen konular ve esaslar çerçevesinde,illerde vali veya yardimcisinin baskanliginda,Belediye,Emniyet,Jandarma,Milli Egitim,Karayollari ve Türkiye Soförler ve Otomobilciler Federasyonuna bagli ilgili odanin temsilcileri;Valilikçe uygun görülen trafikle ilgili Üniversite,oda,vakif ve kamuya yararli Dernek veya kuruluslarin birer temsilcisinden olusan Il trafik Komisyonu,ilçelerde kaymakamin baskanliginda,ayni kuruluslarin yöneticileri temsilcilerinin katildigi Ilçe Trafik Komisyonu kurulur.
GÖREVLERI;
*Il sinirlari içinde mahalli ihtiyaç ve sartlara göre trafik düzenini ve güvenligini saglamak amaciyla gerekli tedbirleri alir.
*Trafigin düzenli bir sekilde akimini saglamak bakimindan alt yapi hizmetleri ile ilgili tedbirleri alir,trafikle ilgili sorunlari çözümler,bütün ülkeyi ilgilendiren Trafik Güvenligi Yüksek Kurulunun müdahalesini gerektiren hususlari içislerine iletir.
*Karayolu tasimaciligina ait mevzuat hükümleri sakli kalmak üzere,trafik düzenini ve güvenligi yönünden belediye sinirlari içinde ticari amaçla çalistirilacak yolcu ve yük tasitlari ile motorsuz tasitlarin çalisama sekil ve sartlari,çalistirabilecegi yerler ile güzargahlarini tespit eder ve sayilarini belirler.
*Gerçek ve tüzel kisiler ile resmi ve özel kurum ve kuruluslara ait otopark olmaya müsait bos alan,arazi ve arsalari geçici otopark yeri olarak ilan eder ve bunlarin sahiplerine veya üçüncü kisilere isletilmesi için izin verir.
C-KARAYOLLARI TRAFIK KANUNU ILE ILGILI ÇIKARILAN DIGER YÖNETMENLIKLER
*Karayollari trafik yönetmenligi.
*Trafik isaretleri hakkinda yönetmenlik.
*Karayollari kenarinda yapilacak ve açilacak tesisler hakkinda yönetmenlik.
*Karayolu trafik güvenliginin saglanmasi yönünden,yolun yapisinda yapilacak her türlü çalismalarda alinacak tedbirler ile Karayolu disinda,kenarinda veya üzerindeki diger levhalar,isikli isaretler hakkinda yönetmenlik.
*Araçlarin imal tadil montaji hakkinda yönetmenlik.
*Tehlikeli maddelerin karayoluyla tasinmasi hakkinda yönetmenlik .
*Trafik kuruluslari ile personelin görev ve çalisma yönetmenligi.
*Trafik para cezalarinin tahsilinde ve takibinde uygulanacak esas ve usüller ile kullanilacak belgeler hakkinda yönetmenlik.
*Motorlu Tasit Sürücüleri Kursu yönetmenligi.
*Çocuk trafik egitim parklari yönetmenligi.
*Trafik hizmetlerini gelistirme fonu yönetmenligi.
Haberi Ekleyen: Ali Dursun Bu haber 1953 defa okunmuştur.
|
YAZARLAR
VİDEO GALERİ
GÖRELE ' DE HAVA DURUMUARŞİVLEN HABERLERArama |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||