Giresun Ticaret Borsasi Meclis Baskani Mustafa Demirci, Giresun Haberci Gazetesi'ne çok özel açiklamalarda bulundu.
Fiskobirlik Yönetimi’ne yönelik sert elestirilerde bulunan Demirci, lisansli depoculuk ihalesinin de bu yil içinde tamamlanacagini açikladi. Alan bazli destek ödemesinin dönüm basina degil, ürün karsiligi verilmesini savunan Demirci, findik konusunda çarpici açiklamalarda bulunarak, önemli mesajlar verdi.
‘FISKOBIRLIK YÖNETIMI YANLIS YAPTI’
Fiskobirlik yönetiminin üreticiye olan borçlarini ödemesi gerektigini anlatan Demirci, bu konuda önemli açiklamalarda bulunarak, sunlari söyledi: “Satilan gayrimenkullerden elde edilen gelirlerle üreticinin borcu ödenmeliydi. Üreticinin Fiskobirlik’ten alacagini tahsil edememesi kuruma olan güveni zedelemistir. Çarkin dönmesi için üreticinin borcu ödenmeliydi. Satilmis olan gayrimenkul gelirleriyle çalisan isçilerin degil, öncelikle üreticinin borcu ödenmeliydi. Ortaginin borcunu verirsen, ortagin da sana güven saglar, findik alirsin. Aldigin malin karsiliginda çark döner. Bunu yapmak zor degil. Ne var ki, FKB yönetimi mirasyedi gibi davraniyor. Bu bakis açisiyla FKB düzlüge çikamaz. Ben yapacagim diyen adamin mazereti olamaz, firsat verilmisse sözünü tutmak gerekir.”
‘ÜRÜNE DESTEK VERILMELI’
‘Alan bazli destek ödemesinin dönüm basina degil, ürün karsiligi verilmesini’ savunan Demirci, bu konudaki görüslerini söyle özetledi: “Alan bazli destek ödemesi; dönüm basina degil, ürünün karsiliginda verilmelidir. Ürün kayit altina alinirsa kayit disi önlenir. Findik üreticisine destek sürmeli, bu destek üretilen ürün karsiliginda olmalidir. Böyle olursa ki, üretici da-ha fazla ürün elde etmenin yolunu arayacaktir.”
‘LISANSLI DEPOCULUK GELIYOR’
Giresun Ticaret Borsasi Meclis Baskani Mustafa Demirci, lisansli depoculuk ihalesinin de bu yil içinde tamamlanacagini açiklayarak; “Giresun Ticaret Borsasi olarak lisansli depoculuk ihalesini 1-2 ay içersinde gerçeklestirecegiz. Güre’de 44 dönümlük yerimiz ve 9.3 Euroluk AB hibe fonundan kredimiz hazir. Türkiye’de ilk ve tek, bütün dünya onu bekliyor. Lisansli depoculuk dendigi zaman bir ürünü koydugumuz zaman, koydugumuz sekilde geri almak demektir. 55 randimanli ürünü, 1 yil sonra 49 randimana düsmüs, çürümüs, rutubet almis sekilde teslim edemezsin. Nasil teslim aldiysan öyle teslim etmelisin. Lisansli depoculugun kaidesi budur. Ayrica, TÜBITAK’la da ortak çalisma yapiyoruz. Findigin biyolojik ömrünü arastiriyoruz. Bu arastirma sonunda findigin biyolojik ömrü ne kadar sorusuna netlik konulacak. Findigin biyolojik ömrünü netlestirirsek, findigin çikolata içindeki dayanma gücünü de ögrenecegiz” seklinde konustu.
‘700 BIN TONLUK REKOLTE IDEALDIR’
Yeni findik sezonu öncesinde açiklanan tahmini 700 bin tonluk findik rekoltesi konusunda iyimser oldugunu anlatan Giresun Ticaret Borsasi Meclis Bas-kani Mustafa Demirci; “Yeni rekoltedeki beklentimiz 700 bin olarak görünüyor. Hava sartlarinda hiçbir olumsuzluk yok. Gelecek zaman diliminde rekolte düsebilir. Bence 700 binlik rekolte idealdir” dedi.
‘TESVIKTE NAKLIYE DESTEGI OLMALI’
Giresun’u da kapsayan tesvik yasasi konusunda çarpici açiklamalarda bulunan Demirci; “Hazirlanan tesvik paketi konusunda hükümetimize tesekkür ediyoruz. Önemli avantajlarimiz var. Ancak, tesvik paketinin en önemli eksigi üretilen ürünlere nakliye desteginin olmamasidir. Bence en önemli eksik budur. Ham maddeyi batidan getiriyoruz, üretmeye, pazara götürmekte zorluk yasiyoruz. Nakliyat destegi sigorta ve enerji desteginden daha önemlidir. Bu konuda yapilacak oylan bir düzenleme is dünyasinda büyük avantajlar yaratir” diye konustu.
‘ENERJIMIZI BOSA HARCIYORUZ’
Giresun Ticaret Borsasi Meclis Baskani Mustafa Demirci, ‘Giresun’un en önemli sorunu nedir?’ sorusuna su cevabi verdi:
“Giresun kendi içerisinde kavga ederek büyüyemez. Bunun sikintisini yasiyoruz. Içerde kendi kendimizle ugrasarak enerjimizi bosa harciyoruz. Ortak akilla mücadele etmek için, lokomotiflik yapacak bir kadroya ihtiyaç var. Ortak akilla beyin firtinasi yapacak kadrolara ihtiyaç var. Bürokraside ve siyasette proje üretilmesi gerekiyor. Üretilen projelere de destek verilmelidir. Bence, Giresun’un en önemli sorunu budur.”