ANAYASA MAHKEMESI SEKILDEN INCELEYECEK
12 Eylül’de referanduma sunulacak Anayasa paketinin iptali için CHP’nin yaptigi basvuruyu degerlendiren Anayasa Mahkemesi, sekil yönünden inceleme karari verdi. 1 Agustos’a kadar kararini verecek olan mahkeme, sekil denetimi yetkisi bulunmasina ragmen esasa geçildigi spekülasyonlarini hatirlatarak, açiklamada sekil yönünden incelemeye geçildiginin vurgulanmasini kararlastirdi.
ANAYASA Mahkemesi dün CHP’nin anayasa paketinin iptali için açtigi davada bir eksiklik görmeyerek, sekil yönünden incelenmesine 2’ye karsi 9 oyla karar verdi. Mahkeme, 12 Eylül’de referanduma sunulacak anayasa paketine iliskin davayi “En geç Temmuz’da ivedilikle görüsme ve davayi bitirme” konusunda da görüs bildirdi.
Tarihi Kiliç belirleyecek
Kararin ardindan dava dosyasi dün yeniden raportöre verildi. Raportör 2’nci raporunu hazirladiktan sonra Anayasa Mahkemesi Baskani Hasim Kiliç, davanin görüsülecegi tarihi belirleyecek. Referandum 12 Eylül’de yapilacagindan, Mahkeme 1 Agustos’ta propaganda konusmalari baslamadan kararini verecek.
Rapor degerlendirildi
Yüksek Mahkeme, dün sabahki toplantisinda ilk incelemeyi tamamladi. CHP’nin basvurusu, raportör Ali Riza Çoban’in usul eksikligi olmadigi, incelemeye geçilebilecegi görüsünü de içeren raporu ve mahkemenin içtihatlari (türban, cumhurbaskanligi seçimi) isiginda tartisildi. Ardindan oylama yapildi ve eksiklik bulunmadigi için sekil incelemesine geçilmesine karar verildi. Heyette, referandum takviminin isledigine dikkat çekilerek, davanin süratle bitirilmesi kararlastirildi. Referandum yapilmadan yasanin yürürlüge girmis sayilamayacagi, bu yüzden basvurunun, görüsülüp görüsülemeyecegi de degerlendirildi. Yürürlügü durdurmaya ise bu asamada gerek görülmedi. Heyet, mahkemenin anayasa degisiklikleri üzerinde sadece sekil denetimi yetkisi bulunmasina ragmen esasa geçildigi spekülasyonlarini hatirlatarak, açiklamada sekil yönünden incelemeye geçildiginin vurgulanmasini kararlastirdi.
Mahkemenin iki seçenegi
2 yil önce mahkeme verdigi içtihat karariyla denetim yetkisini genisletmis, dolayli olarak içerige girerek, türban serbestisi getiren anayasa degisikligini iptal etmisti. Mahkeme, “Cumhuriyetin temel niteliklerini düzenleyen ilk üç maddeye aykiri düzenlemelerin içerigine de bakar; ‘teklif edilemezler’ diye iptal eder” demisti. Mahkeme, simdiki basvuruda da “Anayasanin degistirilemez maddelerine aykirilik” bulundugu sonucuna varirsa, yine sekilden iptal ve yürürlügü durdurma karari verebilecek. Bu durumda 12 Eylül’de referandum yapilmayacak. Anayasaya aykirilik bulunmazsa bu defa dava reddedilecek ve referandum gerçeklestirilecek.
“Yetki türettiniz” demisti
Baskan Hasim Kiliç türban kararina karsi oy kullanmis ve heyeti “Yetki türeterek, esastan denetim yaptiniz. Yetkinizi asarak, yasa iptali gibi karar verdiniz” diye elestirmisti. Kiliç, mahkemenin kurucu iktidar yerine geçmis olacagi, TBMM’ye güvensizlik üzerine yorum yapilarak karar kurgulanamayacagini da savunmus ve “Bu korku ve endise niye” diye sormustu.hürriyet
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 985 defa okunmuştur.
Paylaş