Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çalışan Kadın Haklarında Düzenleme
03 Haziran 2010, 11:58

Çalışan Kadın Haklarında Düzenleme

Hükümetin, işsizlikle mücadele kapsamında hazırladığı "Ulusal İstihdam Stratejisi" ve eylem planının ayrıntıları netleşmeye başladı.

Çalisan kadin haklarinda düzenleme

 

Hükümetin, issizlikle mücadele kapsaminda hazirladigi ‘Ulusal Istihdam Stratejisi’ ve eylem planinin ayrintilari netlesmeye basladi.

Haziran ayi içinde kamuoyuna açiklanmasi planlanan eylem planinda, istihdamin artirilmasi için düzenlemeler yer aliyor.

Istihdam plani çerçevesinde, çocuk sahibi annelere ‘çocuk bakim yardimi’ getirilmesi öngörülüyor. Ayrica isyerlerinde kres açan isverenlere de vergi tesvigi saglanacak.

BAKICI DESTEGI VERILECEK

Issizlikle mücadele kapsaminda yapilan arastirmalarda, kadinlarin is gücüne katilim oranlarinin düsük oldugu, özellikle dogumdan sonra kadinlarin belirli süre çalisma hayatina ara verdigi belirlendi.

Bu tespitlerin ardindan kadinlarin, is gücüne katilimlarini artirmak için bazi düzenlemeler yapilmasi kararlastirildi.

Bu düzenlemelerin basinda ise Bati ülkelerinde oldugu gibi, çalisan annelere ‘çocuk bakimi’ için ücret ödenmesi öngörülüyor.

Yani dolayli olarak ‘bakici’ destegi saglanacak.

Bu destek kamu kurumlarinda devlet tarafindan saglanacak.

Özel sektörde ise isveren tarafindan verilecek.

Ancak isverene bunun için ek yük getirilmeyecek. Vergi tesviki ile bakim yardimini devlet üstlenecek.

ISYERINDE KRESLERE DESTEK

Yine eylem planinda çocuklu çalisanlara yönelik, bazi tedbirler alinmasi tesvik ediliyor. Buna göre, isyerlerinde açilacak olan kreslere tesvik getirilecek. Ayrica, çocuk bakim destegi çerçevesinde, kupon sistemi olarak nitelendirilen bir baska destek ile de, disaridan hizmet alimlarinin sirketler ve devlet tarafindan üstlenilmesi öngörülüyor.

Çalisan kadinlarin, dogumlarinin ardindan çalisma hayatina ara vermelerinin de önüne geçmeye yönelik bazi düzenlemeler eylem planinda yer alacak. Bu konuda çalisan annelere belirli bir dönem için esnek çalisma sistemi getirilmesi öngörülüyor. Halen süt izni olarak uygulanan, gün içindeki izinlerin kapsami genisletilecek. Annelerin, belirli bir süre içinde, evlerinden çalismasi da düzenlemeler arasinda yer aliyor.

Yaptirim ve tesvik sistemi uygulanacak

Istihdam eylem planinda, evlerde temizlik islerinde ve çocuk bakim islerinde çalistirilan kadinlarla ilgili de düzenlemeler yer alacak.

Söz konusu düzenlemelerle, evlerde çalisan kadinlara sigorta zorunlulugu getiriliyor.

Mevcut sistemde de bu kapsamda çalisan kisilere sigorta yapilmasi gerekiyor. Ancak, ilave yük getirdigi için, bu is kolundaki çalisanlara, sigorta yaptirilmiyor.

Eylem planinda, söz konusu kisilere sigorta yapilmasina özendirecek tedbirler olacak.

Ayrica yaptirimlar da agirlastirilacak.

                                                                            mynethaber

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 720 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

İban mağdurlarına müjde

İban mağdurlarına müjde Cezai işlemlerde değişikliğe gidildi.

İhale artırmaya fren

İhale artırmaya fren ihale alıcısının en yüksek teklifi verip de süresi içinde ihale bedelini yatırmaması halinde

Öncelik Mirasçıya veriliyor

Öncelik Mirasçıya veriliyor İcra ve İflas Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor.

En düşük emekli aylığı 23 bin 552 lira oldu

En düşük emekli aylığı 23 bin 552 lira oldu Cumhurbaşkanı onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Sendika mafyaları

Sendika mafyaları İşçilerin önündeki en büyük engel mevcut sendikal yapılardır

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss