Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Keşifle bir teori yerle bir oldu
22 ?ubat 2010, 11:44

Keşifle bir teori yerle bir oldu

TARİH YENİDEN YAZILACAK

  Kesifle bir teori yerle bir oldu.

  Newsweek, “tarihin en büyük arkeolojik kesfi” olarak nitelendirilen Sanliurfa'daki Göbekli Tepe’ye genis yer ayirdi.

  Bilim adamlarina göre “Yerlesik hayat dini yaratti” teorisi bu kesif ile yerle bir oldu.

  Newsweek dergisi birçok arkeolog tarafindan “tarihin en büyük arkeolojik kesfi” olarak nitelendirilen Sanliurfa yakinlarindaki Göbekli Tepe’ye genis yer ayirdi. Bilim adamlarina göre “Yerlesik hayat dini yaratti” teorisi bu kesif ile yerle bir oldu.

  1994’te sürüsünü dolastiran bir çoban, Sanliurfa’nin 15 km kuzey dogusundaki Örencik Köyü yakinlarinda yer alan Göbekli Tepe’de dikdörtgen seklinde üzerinde oymalar olan taslar buldu. Kesfin duyulmasindan sonra Alman Arkeoloji Enstitüsü görevlisi Klaus Schmidt, bölgeye gelerek incelemelere basladi. Ve burada bilinen insanlik tarihini bastan sona degistirecek kalintilara ulasti. Ilk gelisme Göbekli Tepe adi verilen ve Buzul Çagi’ndan sonra insanlar tarafindan insa edilen ilk tapinak oldugu tahmin edilen bölgenin Piramitler’den 7 bin 500 yil önce insa edildiginin karbon testleriyle anlasilmasi oldu. Harvard, Stanford, John Hopkins gibi üniversitelerden bilim adamlari burada incelemelere basladi.

  Rousseau’nun teorisi çöktü

  Newsweek’in “Tarih yeniden yaziliyor” baslikli haberine göre klasik medeniyet teorisi, önce yerlesik hayata geçtigini ve ardindan köy yasami, yazi ve dinlerin ortaya çiktigini ortaya koyuyordu. Ünlü Fransiz düsünür Jean Jacques Rousseau, “Sehir dini yaratti” diyerek bu teoriye vurgu yapiyordu. Kazidan elde edilen bilgilere göre Buzul Çagi’ni geçiren insanlar bu bölgeye geldikleri zaman burada bu tapinagi insa etmelerinin asil nedeni beraber dua etme istegiydi. Yani önce tapinak, ardindan buradaki yerlesik hayat basladi. Bu da “sehir dini yaratti” felsefesinin yerine, “din sehri yaratti” felsefesinin gerçek oldugunu ve medeniyet tarihinin bu nedenle yeniden yazilmasi gerekliligini ortaya çikariyor. Stanford Üniversitesi’nden Ian Hodder, “Teorilerimizin hepsi yanlismis” dedi. Uzmanlara göre Göbekli Tepe’de tapinak çevresinde yasamaya baslayan insanlar tarim ve hayvanciligi kesfetti ve sonra Çatalhöyük’te yerlesik düzende yasamaya basladi.

  DAHA YÜZDE 5’I AÇIGA ÇIKTI

  Kazilarda simdiye dek çikarilan 45 adet T seklindeki tas anitin üzerinde yabani domuz, ördek, yilan, aslan, balik ve avcilik yapan insan figürleri var. Daha yüzlerce tas anitin çikarilmayi bekledigi bölgenin tapinak olarak kullanildigini tahmin ediliyor. Uzmanlara göre Göbekli Tepe tam 14 bin yasinda, yani piramitlerden 7 bin 500 yil daha eski. Simdiye dek yapilan kazilarda bölgenin sadece yüzde 5’inin açiga çikarilabildigi belirtiliyor.

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 716 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kültür-Sanat-Edebiyat

İsrafil Köse'yi kaybettik

İsrafil Köse'yi kaybettik İsrafil Köse,bu sabah hayatını kaybetti

Onur ödülü verilecek

Onur ödülü verilecek Kadir İnanır'a 21.Türkiye Almanya Film Festivalinin Onur Ödülü verilecek

Şair Gülten Akın (82) yaşama veda etti

Şair Gülten Akın (82) yaşama veda etti Türkçe'nin incelikli şairi Gülten Akın aramızdan ayrıldı.

Giresun Şehir Tiyatrosu ödüle doymuyor

Giresun Şehir Tiyatrosu ödüle doymuyor Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu Samsun yolcusu

Memduh Ün öldü

Memduh Ün öldü Giresun'lu hemşerimiz Fatma Girik Şokta!

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss