Is ünlülere gelince dünya ayaga kalkti
Ünlülerin Çiplak Fotograflari ve Bir Teknolojinin Çöküsü
Internet bugüne kadar birçok sizma ve güvenlik sorunu yasadi.
Birçok kez insanlarin özlük bilgileri binlerce kisini kredi karti bilgiler ve sifreleri çalindi, fakat is ünlülere gelince dünya ayaga kalkti.
Siradan ve ünsüz olan insanlar için bilgilerinin açiga çikartilmasi o kadar da korkutucu bir olay degil. Çogu, uyari haberlerine karsi “çalabilecekleri bir seyim yok” ya da “ünlü degilim ki, kim ne yapsin benim fotograflarimi?” cevabini veriyor.
Güvenlik uzmanlarina saç bas yoldurtan bu tepkiler, geçen geceden itibaren degisecek.
Bulut bilisimi bilmeyenler bilir hale geldiler.
Simdiye kadar, Google, Apple, Facebook, Amazon ve Microsoft gibi buluta milyonlarca dolarlik yatirim yapan firmalar, bu teknolojinin üst düzeyde güvenli oldugunu iddia etti. Bulutun güvenliginin sorgulanmasi son yillarda artik tabu haline gelmisti. Firmalar, reklamlarla ve yaptiklari anlasmalarla bulutun çok güvenli oldugunu, kimsenin kisisel bilgilere dokunamayacagini iddia ediyordu.
Kanunlar yetersiz
Geçen gece, ünlü sosyal ag sitelerinde ünlülerin çiplak fotograflari dolasmaya basladi. Bunlar hep görmeye alistiginiz, erkek dergilerinin çektigi sanatsal pozlar da degildi. Ünlülerin, kendilerine özel çektigi fotograflar ki sayi simdilik 360’i geçmis durumda, herkesin ulasabilecegi platformlara yüklendi. Tabii ki, çiplak kadinlara gören Internet kullanicilari, ilk önce fotograflari ele geçirmek için ugrastilar.
Ünlülerin avukatlari devreye girdi, fotograflar silinmeye basladi. Internet ile ilgili ögrenilmesi gereken ilk ders, bilgiyi yok etmek imkansizdir. Kullanicilar inat etti ve bu fotograflari o kadar çok paylasti ki, su anda en basit haber sitesi bile ilgili ünlülerin sok görselleriyle galeri hazirlar hale geldi.
Olayin magazin kismi biter bitmez, akla gelen diger soru bulutun güvenligi oldu. Firmalarin, asiri güvenli diye dayattigi, artik yetkili mercilerin sistemi sorgulayan sorulara dalga geçerek cevap verdigi bulut efsanesi için sonun baslangici geldi.
Insanlar, bulutun güvenligini sorgulamaya basladi. Bulut altyapisinin düsünüldügü gibi kapali kutu ya da kasa olmadigini görüyoruz. Ufak bir bug ya da açigin üzerine gidip, her türlü bilgiyi almak mümkün.
Mobil cihazlarda, bulunan otomatik bulut yüzünden bir çok önemli bilgi, video ve fotografiniz Internet’e yükleniyor. Tabii ki, bu tüketici için verilerini kaybetmemek adina güzel bir adim. Yakin gelecekte, her sey buluta baglanacak ve verilerinizi bilgisayarinizda saklamayacaksiniz.
Bunun için yapilan yatirimlar bosa gidiyor bu skandaldan sonra, sirketlerin buluta olan güvenli imaji tekrar olusturmasi büyük reklam projeleri sonunda ancak kurulabilir. Üstelik ünlülerin fotograflarini buluttan çalan grup, su anda herkesin ayni yöntemi uygulayabilecegini söylüyor.
Haber : Alp Türkalp
Bu haber 2119 defa okunmuştur.