Kemençenin virtiözüdür. Kemençede gelmis geçmis en büyük, en ulasilmaz adidir, Görele Karadere köyündendir.
Babasinin adi, Süleyman, annesinin adi Esma'dir.1878-1964 yillari arasinda yasamistir. Karamanin kemençede ustasi Kandahor köyüden Kuyucuoglu ile Tuzcuoglu'dur.
Çesitli savaslara katildigi için Karaman (Kahraman) adiyla ünlenmistir. istanbul'da saraylarda çalmis, oynatmistir. Radyo-evine de girmistir. Bölgede çalinan bir çok ezginin, oyunun yaraticisidir. Kendisiyle tüm dügünlere giden, her çalista oynayan arkadasi Hasbal Keskin için Hasbal havasini yapmistir. Dügüne gelenleri karsilama havasi olarak çalinan Cezayir'de Karamanin düzenlemesidir. Sirip sirip oyun havasi da onundur.
Horon oynanirken geçilir sirip sirip havasina. Karaman disinda hiçbir kemençeci oyun sirasinda bu havaya dönememistir. Karadere'de ilahili bir dügün yapilacaktir. Ama dügüne pek gelen olmaz. Sonra Karaman'i çagirirlar. Gelir, çalmaya baslar Karaman, bir büyük dügün olur. Horanin halkasi genisler iyice. Karaman dügünü yansitan bir türkü yakar:
Mayis ayi gelende
Balikçi göle daldi
imam i le bayragi
Bakin kapida kaldi
Horanin sonuna dogru bahsis toplamaya baslar. Muhtarin verdigi bahsisi begenmez:
Baktim da göremedim
Gözünün karasini
Bakin da geri verin
Muhtarin parasin i
Cevdet Çagla'nin radyoda yönetici oldugu siralarda Karaman da radyodadir. Sinir tanimayan, disipline girmeyen, kendi kafasina göre yasayan bu büyük usta fazla kalmaz radyoda. Ondan, yarattiklari, yetistirdikleri disinda ses kalmadi.
Bu haber 1224 defa okunmuştur.