Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şiirleriyle göz dolduruyor
26 Eylül 2014, 11:34

Şiirleriyle göz dolduruyor

Şair Resmiye Mümin ikinci şiir kitabını çıkardı

ŞİİRLERİYLE GÖZ DOLDURUYOR

Kırcaali'de yaşayan genç gazeteci Resmiye Mümin ikinci şiir kitabını çıkardı. 'Babamın Kızı' adını taşıyan kitapta Mümin'in özenle yazdığı tam 40 şiiri yer alıyor.

Balkanların sevilen ismi Resmiye Mümün ikinci şiir kitabını çıkarmasının mutluluğunu yaşıyor

'Babamın Kızı' adını verdiği kitabında 40 özenle yazılmış şiiri bulunan Mümün şu günlerde oldukça mutlu.

Gazeteci olmasının yanında iyi de bir şair olan Mümün Bulgaristan genelinde yaşayan soydaşlarımızın çok yakından bildiği ve tanıdığı bir isim  

İkinci kitabında yer alan şiirlerini çok sevdiği babasına ithaf eden Mümün, şiiri ve gazeteciliği çok seviyor. Hem şair hem gazeteci olmasının kendisine büyük keyif verdiğini ifade eden Mümün, "İki meslekli bir insan olarak yaptığım her iki işi de çok seviyorum" diyor. Türkhaber – Kırcaali

Geçtiğimiz hafta Kırcaali Haber gazetesi muhabiri şair Resmiye Mümün’ün “Babamın Kızı” adlı ikinci şiir kitabı dünya yüzü gördü. Şairin geçen yıl kaybettiği babasına ithaf ettiği kitabında 40 şiiri yer alıyor. Kitabın redaktörü gazeteci, şair, yazar ve araştırmacı İsa Cebeci, teknik redaktör Ayşe Semerci, kapak resmi ise genç ressam Pedriye Fedai’nin eseridir.

GAZETECİ,ŞAİR RESMİYE MÜMİN’İN İKİNCİ ŞİİR KİTABI ÇIKTI

Kitabın önsözünde İsa Cebeci, şunları dile getirmektedir:

“Elinizdeki bu şiir güldestesi, Kırcaalili şaire kızımız Resmiye Mümin’in şiir tarlasına attığı ikinci adımdır. İlk şiir kitabı 2009 yılında ilk baskısı yapılan “Ak Meleğim” adını taşır. 5-6 yıldan beri yazıp çeşitli dergi, gazete ve sitelerde yayınladığı şiirlerini bu ikinci kitabıyla okurlarına sunmaktadır.

Resmiye Hanımın internet sitelerinde okuduğumuz şiir ve haberlerinden tanımıştım ilk olarak. Kendisini, Edirne Valiliğinin destekleriyle 2012 yılının Kasım ayında Kırcaali şehrinde düzenlenen I. Uluslararası Balkan Türk Şairleri Buluşmasında bizzat tanıma fırsatımız oldu. İlk şiir kitabı olan “AK Meleğim” i de o zaman imzalayıp takdim etmişti. O günden beri onun edebi çıkışlarını yakından izlemeye özen gösteririm. O da bunun farkında olacak ki, bir gün basıma hazırlamakta olduğu yeni kitaba girecek şiirlerini kontrol etmemi ve bir önsöz yazmamı rica etti. Bulgaristan’da Türkçe yazan kardeşlerimize destek vermeyi özümüze borç bildiğimiz için öneriyi kabul ettik.

Resmiye Mümün kızımız, orada Türkçenin buhranlı dönemlerini yaşayan bir yaratıcı olarak şiir sanatına sadece sevgi ve tutkuyla değil, ayrıca bir eğitimci sorumluluğu ile de yaklaşmaktadır. Birçok şiir sevdalısından farklı olarak Plovdiv Üniversitesinin Türkoloji dalında lisans ve yüksek lisans yapmış bir kişidir ve önemli bir edebî bilgi donanımına sahiptir. Belki bu özelliğinin etkisiyle şiir sanatında daha zor olan geleneksel klasik şiiri seçmiştir. Bu şiir türü, yüksek bir dil kültürüne, ölçü, uyak ve durak duygularına vakıf olmayı gerektirmektedir zira bu unsurlar şiiri müzik sanatına yaklaştıran unsurlardır. Merhum Türk aydınlarından Cemil Meriç’in şu düşüncelerini yukarıdakilerle ilişkili bulduğum için burada anmak isterim: “Şiirle musiki bir elmanın iki yarısıdır. Musiki, daha müphem, daha dalgalı; şiir, daha aydınlık, daha düşünce.”

Resmiye Hanımın gönül barometresi, ülkenin ve zamanın gelişmelerine, toplumsal ve kişisel olaylara karşı çok duyarlıdır. Bir genç insan olarak her şeyden önce aşkta yaşanan inişli çıkışlı duyguları, sevinç, mutluluk, özlem, ayrılık acısı, vefa ve vefasızlık, kuşku, ikilem gibi duyguları şiirlerine konu etmesi gayet doğaldır. Bu duyguları şiirleştirerek başkalarına da yaşatabilmesi ise şiirdeki başarısını kanıtlar. Aşk konusunu işleyen 14 adet şiir arasında AĞIT başlığını verdiği iki kıtalık şiir benim kadar belki sizlerin de beğenisini kazanacaktır:

Koptu sazın en ince teli

Sızladı türküm, uçtu ezgim,

Dağları deldi yağmur seli

Ağladı bulut, yok Meleğim.

Gözlerim yaş, dillerim kaya

Kapandı sahnem, bitti rüyam

Kırıldı hayal, kaldım yaya

Öldü Kahraman, yitti dünyam.

Resmiye Mümün, aile bireylerine ve akrabalarına çok güçlü duygularla ve sadakatle bağlıdır. O duygulardır ki, ona babasına dair 5, annesine dair 2, dedesine dair 1, teyzesine dair 1 olmak üzere 9 şiir yazdırmıştır. Derler ki, kız evlâdı babaya düşkün olur. Babaların da kızlarını çok sevdiklerini kim inkâr edebilir! Bu karşılıklı sevgi ve bağlılık duygusudur Resmiye’ye şu kıta gibilerini yazdıran:

Sensiz bayramların tadı tuzu yok

Sensiz baharların sıcak yazı yok,

Sensiz hayatta gönlümün gözü yok

Al beni yanına ne olur babam!

(Babamın Kızı)

Şu duygu yüklü dizelerle anasını yüceltmeye nasıl da muvaffak olmuş şairemiz:

Evine bağlı sadık bir eş

Çocukları için çilekeş

Bilmez hiç hile, hurda, beleş

Sanki ailemize güneş.

Şairemizin öğretmen olarak 5-6 yıl çalışması, daha sonra gazeteci olarak çalışmaya devam etmesi, kuşkusuz onun toplumsal duyarlığının ve sorumluluk duygusunu en üst dereceye çıkmasını sağlamıştır. Kitapçığında en büyük grubu oluşturan şiirler toplumsal konuları işleyenlerdir. Sözüm ona “demokrasi” yıllarında husule gelen yolsuzluklar, çarpıklıklar, sapkınlıklar, olumsuzluklar onu çileden çıkarmakta, “Yeter Artık”, “Dayan Yüreğim”, Kınama, Bulgaristan’da Müslüman Olmak”, “Yenilmeyeceğim” gibi şiirleri yazmaya sevk etmektedir.

Yeter artık, bitsin korkunç savaşlar

Çocuklar dünyada mutlu yaşasın

Ciğerimi yakar kıyılan canlar

Allah’ım her yere barış taşısın.

(Yeter Artık)

Resmiye Mümün, mesleği itibarıyla her şeyden önce bir Türkçe öğretmenidir ama ana dili öğretme merakı kursağında kalmıştır. Bu olumsuzluğun suçlusu yalnızca iktidardakiler değildir. Türk dilini İngilizceye kurban eden bilinçsiz velilerdir de. Bu acıklı durumu şairemiz aşağıdaki kıta ile ne kadar da güzel anlatmış:

Utan,Türkçe öğretmeni ağlıyor

Bu yenilgi yüreğini dağlıyor

Boşuna aydınlar gür gür çağlıyor

Kendi elimizde Türklük ölüyor.

 (Türkçe Davası)

Ne demişti büyük önderimiz M.K. Atatürk? “Türkçe demek, Türk milleti demek.” Bulgaristan’da Türkçe demek, Türklük demektir. Resmiye gibi birçok gencimiz Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde okudular. Ne için? Her halde sadece şiir yazmak için değildi. Kimin için okudular? Oradaki Türklerin çocuklarına ana dillerini unutturmamak için. Peki bu genç edebiyatçılarımızın yazdıklarını kimler okuyacak? Bunu da velilerin düşünmesi gerekir.

Ben, genç şairemizi bu güzel eserinden dolayı kutlarken, bütün olumsuzluklara rağmen, yüreğindeki şiir ateşini söndürmemesini ve şiir tarlasında daha emin adımlarla ilerlemesini ve okurlarını daha da olgun şiirlerle sevindirmesini temenni ediyorum”.

Resmiye Mümün Kimdir?

Resmiye Mümün, 1976 Kırcaali doğumlu. Plovdiv (Filibe) Üniversitesi’nin Kırcaali Şubesi’nde Bulgarca, Türkçe, İngilizce bölümlerinden mezun oldu. Aynı yüksek okulda Türkoloji Bölümü’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. Plovdiv Üniversitesi’nde Medya İletişimi-Gazetecilik, Reklamcılık, Halkla İlişkiler Bölümü’nde de lisansüstü eğitim gördü.

Altı yıl Kırcaali’nin Kostino (Kemikler) ilköğretim okulunda Türkçe ve İngilizce öğretmenliği yaptı. Daha sonra yaklaşık altı yıldır Kırcaali’de yerel ve bölgesel gazetelerde muhabirlik yaptı. Halen „Kırcaali Haber“ gazetesinin muhabiridir.

Şiire ilk adımı 2006’da Filiz gazetesinde çıkan „Öğrencilerim” başlıklı şiirle attı. Şiirleri birçok gazete, dergi ve antolojilerde yer aldı. Uluslararası şiir şölenlerinde Bulgaristan’ı temsil etti. 2009 yılında „Ak Meleğim” adlı ilk şiir kitabı çıktı.

kırcaalihaber

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1154 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kültür-Sanat-Edebiyat

İsrafil Köse'yi kaybettik

İsrafil Köse'yi kaybettik İsrafil Köse,bu sabah hayatını kaybetti

Onur ödülü verilecek

Onur ödülü verilecek Kadir İnanır'a 21.Türkiye Almanya Film Festivalinin Onur Ödülü verilecek

Şair Gülten Akın (82) yaşama veda etti

Şair Gülten Akın (82) yaşama veda etti Türkçe'nin incelikli şairi Gülten Akın aramızdan ayrıldı.

Giresun Şehir Tiyatrosu ödüle doymuyor

Giresun Şehir Tiyatrosu ödüle doymuyor Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu Samsun yolcusu

Memduh Ün öldü

Memduh Ün öldü Giresun'lu hemşerimiz Fatma Girik Şokta!

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss