Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Yarıcılık kayıt altına alınıyor


Açıklama: Yarıcılık Sisteminin Aşamaları Kayıt Altına Alınıyor
Kategori: Yöreden
Eklenme Tarihi: 12 Mayys 2026
Geçerli Tarih: 13 Mayys 2026, 13:28
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=27043


Giresun'da "Yaricilik Sistemi"nin Asamalari Kayit Altina Aliniyor

Giresun Valiliginin öncülügünde 2024'te baslatilan proje kapsaminda findik bahçesi sahipleri ile bahçenin bakim ve hasadini üstlenenlerin ortakligini ifade eden "yaricilik sistemi", kentte bu yil 850 dönümlük alanda uygulanacak Gübreleme, ilaçlama, kahverengi kokarcayla mücadele çalismasi gibi asamalar proje kapsaminda kayit altina aliniyor.

Giresun'da findik bahçesi sahipleri ile bahçenin bakimini ve hasadini üstlenen kisiler arasindaki ortakligi ifade eden "yaricilik sistemi"yle süreçlerin tek elden yürütülerek verimin maksimum seviyeye çikarilmasi hedefleniyor.

Giresun Valiligince 2024 yilinda "Sürdürülebilir Tarim Için Findik Bakim Teknisyeni Yetistirilmesi Projesi" hayata geçirildi.

Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansinca Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi kapsaminda desteklenen proje çerçevesinde TEKFINDIK Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi kuruldu.

Çesitli nedenlerle bahçesine düzenli bakim yapamayan üreticilere çözüm sunan kooperatif, geçen yil 400 dönüm findik bahçesindeki çalisma alanini bu sene 850 dönüme çikardi.

Findik bahçesi bulunan 23 kisi ile imzalanan uzun süreli protokoller kapsaminda toplamda 64 parselde tüm üretim ve hasat süreçleri profesyonel ekiplerce yönetiliyor. Süreç, her parsele özel olusturulan dijital kimlikler sayesinde uçtan uca izlenebilir bir yapida sürdürülüyor.

"Bu isi meslek olarak nitelendirmeyi amaçliyoruz"

Proje Koordinatörü Cem Mutlu Türkseven, AA muhabirine, is gücüne erisimde sikintilar yasanabildigini söyledi.

Bahçe bakim isinin bir meslek olarak nitelendirilmedigini belirten Türkseven, "Bu isi meslek olarak nitelendirmeyi amaçliyoruz. 12 ay boyunca çalisan istihdam edip bahçelerimizin tüm bakim, budama, besleme, hasat islemlerini bu personellerle beraber yapmak istiyoruz." dedi.

Türkseven, insanlarin köylerden uzaklasmasi ve bahçelerin bölünmesi gibi nedenlerle bakim maliyetlerinin arttigina isaret ederek, "Bu bakim maliyetlerini biz en aza indirip onlarin bahçelerini alip, iyi bir sekilde bakip, onlara da hasattan pay vererek bu sistemi devam ettirmek istiyoruz." diye konustu.


Kooperatifin kurucu ortagi Sila Elevli ise findik tariminda Giresun'da öncü bir görev üstlendiklerini ifade etti.

Elevli, bu sektörde çalisan kadinlarin haklarinin verilmesini sagladiklarini belirterek, "Kooperatifimiz dijital bir sistemle onlari aslinda hem egitimli bir tarim yapma konusunda destekliyor hem de mesleki anlamda gelismesini sagliyor. Organik ve iyi tarim uygulamalari yapiyoruz." dedi.

Findigin tüm asamalarini dijital ortamda kayit altina aldiklarini belirten Elevli, sözlerini söyle sürdürdü:

"Gübreleme yaptigimizda hangi tarihte hangi gübrenin kullanildigini, organik ilaçlama yaptigimizda yine hasat döneminin hangi tarihte yapildigini, kahverengi kokarca çalismasi yapiliyorsa hangi araliklarda yapildigini kayit altina aliyoruz. Yani yedigimiz findigin aslinda kooperatifle beraber nereden geldigini izlenebilir bir sekilde 'ne yedigimizi biliyoruz' söylemini vadediyoruz."

Gidanin güvencesini artirip izlenebilir hat olusturmak istediklerini kaydeden Elevli, dönüm basina alinan findik miktarini 200-250 kilogramin üzerine çikarmayi hedeflediklerini dile getirdi.

Elevli, kooperatif bünyesinde sosyal güvenceli 8 personelin çalistigini sözlerine ekledi.

# bahçe, dogu karadeniz kalkinma ajansi, findik tarimi, findik, Modern yaricilik, giresun valiligi, proje, Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi, üretim, TEKFINDIK Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi, verim, Giresun, Tarim, sosyal, karadeniz

Gültekin Yetkin

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster