Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster
Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 28 Aralyk 2017
Geçerli Tarih: 21 Kasym 2024, 18:47
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=26736
Bu baslik iç piyasada findik tüketimini artirmaya yönelik bir reklamin en can alici söylemiydi. Uzun bir süre televizyonlarda gösterilmis ve dillere düsmüstü.
Findik tüketimini ne kadar artirdigini bilmemekle birlikte çok basarili bir reklam kampanyasi oldugunu söyleyebiliriz.
Gençler bu reklami çok hatirlamasalar da orta yaslilar ve daha üst yaslilarin çok iyi hatirlayacaklarindan eminiz. Findigin tanitimiyla ilgili bundan daha etkili bir reklam sözü olamazdi. Bugün ayni reklam yeniden gösterilebilir.
Simdi nerden çikti bu ananigi naganigi muhabbeti diyebilirsiniz!
Trabzon’da günlük yayinlanan Karadeniz Gazetesi’nde 14 Aralik 2017 tarihinde Ayhan Akten’in bir yazisi yayinlandi. Ayhan Akten bu yazisinda findikta iç tüketimin üzerinde duruyor ve yillik en az 50.000 ton iç tüketim yapilmasini öneriyor.
Tamam da bu nasil olacak? Bunlari okuyunca aganigi naganigi aklimiza geldi.
Yeniden böyle bir kampanya mi baslatmak gerekiyor?
Toprak Mahsulleri Ofisi biraz sikintili olsa da yaklasik 135 bin ton findik almayi basardi diyor Ayhan Akten. Serbest piyasada ise fiyatlar en fazla 10.50 TL ye çikmis.
Basit bir oranlama yaparsak TMO 135 bin ton findik aldiginda piyasa 10.50 yi görmüsse 200 bin ton findik alsaydi piyasa 15 i rahat geçerdi.
Keske 200 bin ton findik alsaydi Toprak Mahsulleri Ofisi.
Sunu hepimiz gözledik ki TMO bu yil findik aliminda çok da gönüllü degildi. Geçmis yillarda gördügümüz o atak halinden eser yoktu. Bazi bölgelerde varligiyla yoklugu bile belli degildi.
Bunu, diger ürünlerden feragat ederek kendi kaynaklariyla findik almasina bagliyor Ayhan Akten ve TMO’nun elinde piyasaya yön verecek kadar findik olduguna isaret ediyor.
Ancak Ayhan Akten’in üzerinde durdugu en önemli etken iç ve dis tüketimin artirilmasi.
Bunun için de hem kamu hem de özel sektör findik mamullerini ön plana çikarmali. TMO piyasan bu kadar findik aldigi halde piyasada fiyatlar uçusa geçmemisse bunun baska nedenleri olmaliymis.
Tüketimin artirilmasini büyük firmalar reklamlarla ve çesitli kampanyalarla sagliyorlar. Direkt veya dolayli reklamlarla…
Mesela Sayin Cumhurbaskani “Bu enerjimi günde bir avuç findik yemekle sagliyorum” dese. Veya meydan konusmalarindan sonra halka küçük posetler halinde findik saçsa, konuklarina bolca findik ikram etse…
Bir dönem Findik Tanitim Grubu’nun çok aktif oldugunu hatirliyoruz, yeniden ayni hiza ulasacak çalismalar yapabilirler diye düsünüyor insan.
Bütün bunlar bir yana her seyi siyasi iradeye bagliyor Ayhan Akten.
Galiba isin özü de tam olarak bu. Biz ne dersek diyelim, ne önerirsek önerelim siyasi iradenin katkisi olmadan bu is olmayacak gibi görünüyor.
“Siyasi irade findigin önünü açsa 3 ayda sorun biter… Yeter ki findigin önünü açsinlar” diyor Ayhan Akten.
Simdi insanin aklina su soru gelmiyor mu? Findigin önünü siyasi irade mi tikiyor?
Kast edilen bu degil belki ancak siyasi irade burada denilmek istenileni anlamis olmali… Öyleyse açiniz efendim findigin önünü!
Biz de yazimizi Ayhan Akten’in kelimeleriyle tamamliyoruz:
Hem devlet, hem üretici, hem tüketici bakin nasil kazaniyor…
Bu kadar kolaysa bu isin formülü o zaman buyurun siyasi irade, irade sizde!
Ya da aganigi naganigi!