Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Rize Fındıklı İlçesinde HES Çatışması


Açıklama: Köylüler direndi, şirket kaçtı.
Kategori: Özel Haber
Eklenme Tarihi: 18 Aralyk 2010
Geçerli Tarih: 03 Aralyk 2024, 20:35
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=2493


 

RIZE FINDIKLI ILÇESINDE HES ÇATISMASI

KÖYLÜLER DIRENDI SIRKET KAÇTI

   

GENAÇAGA KARAFAZLI-MUSA YAZICI-RIZE-DIHA

Sirket yetkilileriyle birlikte hareket eden Arili köyü eski muhtari Yavuz Özyildiz köylüler tarafindan tartaklandi. Bilirkisi heyeti ve sirket yetkilileri kaçarak köyü terk etti.

     

 

Findikli ilçesinin Arili Piskale Deresi üzerinde Zeki Enerji A.S. tarafindan yapilmasi planlanan Çatak Regülâtörü ve Hidroelektrik Santrali, Beton Santrali, Kirma-Yikama-Eleme Tesisinin de içinde bulundugu alan için daha önce SIT alani olduguna dair karar verilmisti.

 

 

Ancak, Çatak HES projesini alan firma SIT kararinin kaldirilmasi için mahkemeye basvurmustu. Bu nedenle bölgede SIT konusunda bilirkisi heyetinin katildigi toplantiya halkin alinmamasi ve habersizce yapilmasi çatismaya neden oldu.

SIT alani için bilirkisilerin ve sirket yetkililerinin halktan habersizce HES projesinin yapildigi yere gizlice bölgeye gitmeleri olaylarin çikmasina neden oldu.200 e yakin köylü habersizce yapilmak istenen toplantiyi protesto etmek için kamyonlarla toplanti yapilan yere gitti. Köylüleri burada jandarma karsiladi. Tartisma sonrasi köylüler jandarma barikatlarini asarak toplanti alanina girmeyi basardi. Köylüler burada sirket yöneticileriyle bilirkisi heyetiyle tartisti, çikan arbede de Arilar köyü eski muhtari Yavuz Özyildiz’in aracina saldiran köylüler eski muhtar Özyildiz'i da darp ettikleri ögrenildi.

Jandarma olaylarin daha fazla büyümesinden endise duyarak takviye birlikleri çagirirken bilirkisi heyeti ve sirket yöneticileri çalisma yaptiklari alandan uzaklastirildi. Findikli sehir merkezine inmekten çekinen sirket yetkilileri ve bilirkisi heyeti Ardesen Isikli beldesinden giderek olay yerinden kaçmak zorunda kaldilar. Köylülerin kararli tutumu karsisinda yapilmasi düsünülen toplanti bir kez daha ertelendi.

Olaylar sonrasi, Derelerin Kardesligi Platformu Yürütme Kurulu Baskani Mehmet Gürkan, yaptigi açiklamada, sadece Arili Vadisi'nde 13 HES projesi bulundugunu ifade ederek, ''Vadilerimizin dogal kalmasi için yürüttügümüz hukuk mücadelesi sonucunda Arili Vadisi, dogal sit alani ilan edildi. Ancak enerji sirketleri bunu kabullenmek istemiyor. Halka ragmen projelerini hayata geçirmek istiyor'' dedi.

Bilirkisi heyetinin bugün yaptigi kesfin vatandaslardan saklanmaya çalisildigini savunan Gürkan,''Ancak kesif yapildigini duyan duyarli vatandaslarimiz bölgeye akin etti. Bölge insanlari olarak vadilerimize HES yaptirmamakta kararliyiz''diye konustu.

 

ARILI DERESI ARILI KÖYÜ (PISHALA):

1948 yilinda kurulmus olan köyün eski adi Pishala’dir. 2000 nüfus sayimina göre nüfusu 369’dur. Findikli ilçe merkezine asfalt kaplama yolla 9 km.uzakliktadir.

Arili köyünde çevre köylerin de yararlandigi merkezi bir ilkögretim okulu bulunmaktadir. Okuma orani yüksektir. Seçkin bürokrat ve is adami yetistirmistir.

Arili köyü Ayle, Pazine, Bulako, Köprübasi, Zayne, Gürgeni ve merkez mahalle olmak üzere yedi mahalleden olusmaktadir. Tarihi ev ve serender’leri bulunmaktadir.

Arili köyünde çay, findik, kivi, aricilik, hayvancilik, alabalik yetistiriciligi,  sinirli miktarda sebze ve meyve yetistirilmektedir.

Karadeniz Gündem


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster