Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle


Zapsu yüksek fındık fiyatından şikayet etti


Açıklama: Zapsu,"Hiç kimsenin fındık fiyatlarının,bu kadar yüksek olmasından memnun olmaması lazım"dedi.
Kategori: Yöreden
Eklenme Tarihi: 25 Mayys 2016
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 07:50
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=23112


Zapsu yüksek findik fiyatindan sikayet etti

ULUSLARARASI Kabuklu Yemis ve Kuru Meyve Konseyi icra kurulu üyesi Cüneyd Zapsu, kabuklu findik için köylüye 15 lira ödendigini belirterek, "Findik köylüsü memnun degil' bana kimse anlatmasin. Hiç kimsenin findik fiyatlarinin, ben dahil, bu kadar yüksek olmasindan memnun olmamasi lazim" dedi.

Uluslararasi Kabuklu Yemis ve Kuru Meyve Konseyi'nce (INC) bu yil 34'üncüsü düzenlenen 'Dünya Kabuklu Yemis ve Kuru Meyve Kongresi' yarin Antalya'da baslayacak. Pazar gününe kadar sürecek kongrenin açilis oturumunda Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci, kapanis oturumunda da Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun yer alacagi kongre Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent ve Chobani Yogurtlari'nin kurucusu Hamdi Ulukaya gibi isimleri de agirlayacak.

Burkina Faso'dan Kore'ye, Malawi'den Meksika'ya 61 ülkeden yaklasik bin delegenin katilimiyla sektörün en büyük bulusmasi olarak isaret edilen kongre öncesinde INC Baskani Giles Hacking, INC Icra Direktörü Goretti Guasch ve INC Icra Kurulu Üyesi ve Kongre Baskani Cüneyd Zapsu katilimiyla basin toplantisi düzenlendi.

40 MILYAR DOLARLIK PAZAR

INC Baskani Hacking, Türkiye'nin INC'nin büyük bir parçasi olmasindan büyük bir memnuniyet duyduklarini dile getirdi. Türkiye'nin sahip oldugu üretim hacmi ve ürün çesitliligiyle sektörün vazgeçilmez aktörlerinden biri oldugunu kaydeden Hacking, “Bu pazarda faaliyet gösteren sirketlerin yüzde 70'nin INC üyesi. Üyelerimiz 40 milyar dolarlik bir pazari temsil ediyor" dedi.

OBEZITEYLE MÜCADELE

INC Icra Direktörü Goretti Guasch, kabuklu yemis pazarinin 2014 yilinda, bir önceki yila oranla yüzde 25 büyüyerek 33.7 milyar dolarlik tedarik degerine ulastigini, kuru meyve pazarinin ise 2013'ten 2014'e yüzde 5 oraninda büyüme kaydettigini ve 7.4 milyar dolarlik bir degere ulastigini belirtti.

Guasch, birlik olarak kabuklu yemis ve kuru meyve tüketiminin insan sagligi üzerindeki etkilerini arastirmak üzere bilim adamlariyla çalismalar sürdürdüklerini belirtti. Guasch, her geçen gün daha fazla insani etkisi altina alan ve dünya ekonomisine 2 trilyon dolar zarar verdigi tahmin edilen obeziteyle savasta kuru meyve ve kabuklu yemislerin çok önemli rol oynadigini belirterek, sunlari söyledi:

“En saglikli atistirmalik olarak kabul edilen, kabuklu yemis ve kuru meyve tüketimi, basta obezite olmak üzere kalp krizi, diyabet ve kanser gibi rahatsizliklarin önlenmesinde ve tedavisine büyük katki sagliyor. Biz de kabuklu yemis ve kuru meyvelerin insan sagligina faydalari konusunda arastirma yapan bilim insanlarini tesvik etmek için her yil 300 bin Euro olarak ayirdigimiz fonu bu yil 500 bin Euro'ya çikardik. Bu yilin kazanan arastirmasini da kongrenin kapanis gününde açiklayacagiz."

KURU YEMIS ÖMRÜ UZATIYOR

Goretti Guasch, bu çerçevede 7 yil süren ve 7 bin 500 denek üzerinde gerçeklestirdikleri bir arastirmanin sonuçlarina göre kabuklu yemis ve kuru meyve tüketenlerin tüketmeyenlere göre ölüm oraninin çok daha düsük oldugunun saptandigini açikladi. Guasch, Harvard Medicine tarafindan bu yil tamamlanan, 165 bin denek üzerinde 15 yil süren arastirmada da kabuklu yemis ve kuru meyve tüketiminin hem ölüm oranina hem de saglik üzerindeki etkilerinin fevkalade sevindirici düzeyde oldugunu söyledi.

'BIR AVUÇ FINDIK PALAVRA KAMPANYA'

INC Icra Kurulu Üyesi ve Kongre Baskani Cüneyd Zapsu, dünya kabuklu yemis ve kuru meyve sektörünün bulustugu INC'in 22 kisilik yönetim kurulu içinde farkli sektörlerden 3 Türk temsilcinin yer aldigini söyledi. Zapsu, sektörü “Birçok sey var tadi güzel olan, çok az sey var ayni zamanda sihhatli olan" seklinde anlatirken INC'in çalismalarini “Bir avuç findik kampanyasi vardi öyle palavra bir olay degil çok ciddi bir olay" diyerek özetledi.

RAKAMLARLA TÜRKIYE'DE KURUYEMIS

Türkiye'nin sektörde sadece dünyanin en büyük findik üreticisi olarak yer almadigini ayni zamanda kuru meyve üretiminde de lider üretici ülke konumunda oldugunu belirten Zapsu, Türkiye'nin kabuklu yemis sektöründe ABD'nin ardindan dünyanin en büyük üreticisi oldugunu belirtti. Zapsu, “2014-2015 döneminde gerçeklestirdigimiz 336 bin tonluk kabuklu yemis üretimi ile dünyanin en büyük ikinci üretici ülkesi olduk. Ayni dönemde gerçeklestirdigimiz 406 milyon tonluk üretimle de dünyanin en büyük kuru meyve üreticisi olduk" diye konustu.

Zapsu, ceviz üretiminde de Türkiye'nin ABD'nin arkasindan 4 bin 5 ton üretimiyle ikinci sirada yer aldiginin altini çizdi. Son 10 yilda Türkiye'de ceviz üretiminin yüzde 62 arttigina dikkat çeken Zapsu, Türkiye'nin her ne kadar yili soguk havanin etkisi altinda geçirse de, 240 bin tonluk üretimiyle, dünya findik üretiminin yüzde 71'ini temsil ettigini belirtti. Zapsu, Türkiye'nin 163 bin ton findik ihraci ile dünya findik ihracatçilari arasinda yüzde 66'lik bir payla lider oldugunu kaydetti.

Türkiye'de son 10 yilda üretimini yüzde 35 oraninda arttirarak kuru üzümde de lider üretici konumuna geldigini, 328 bin ton ile dünya kuru üzüm üretiminde yüzde 24'lük bir paya sahip oldugunu aktaran Zapsu, Türkiye kabuklu yemis ve kuru meyve pazarina iliskin sunlari söyledi:

“Ayrica 109 bin ton ile 2013 yilinda dünyadaki kayisi ihracatinin da yüzde 81'ini ülke olarak temsil ettik ve Türkiye dünyanin en çok kayisi tüketen ülkesi. 70 bin tonluk yillik üretim kapasitesiyle dünyadaki kuru incir üretiminin yüzde 56'sini da ülke olarak biz temsil ediyoruz. Küresel kuru incir ihracatinda da yüzde 64'lük bir paya sahip olsak da en az kuru incir tüketen ülkelerden biri olmamiz dikkat çeken noktalar arasinda yer aliyor."

FINDIK PAHALI

Zapsu, findik tüketimi konusunda ise Türkiye'nin ardindan 37 bin tonla ikinci sirada yer alan Italya'yla kiyaslama yaparak, “Türkiye'nin asagi yukari 9'da biri kadar Italya'nin üretimi. Fakat buna mukabil Italya'da kisi basi tüketim 1.5 kilogram bizde ise 650 gram civarinda" dedi.

Findigin Türkiye haricinde bütün dünyada yüzde 90'dan fazla bir oranda katki maddesi, yari mamul olarak kullanildigini belirten Zapsu, “Türkiye'de artis çok iyi gidiyordu son bir iki seneye kadar. Tahmini olarak, 1.5 sene öncesinde 125 bin ton kabuklu findik tüketilmeye baslanmisti. 2014 yili için 125 bin ton tüketim 75 bin tona düstü. Sebebi mal olmamasidir" diye konustu.

'BU KADAR YÜKSEK FINDIK FIYATINDAN MEMNUN OLMAMAK LAZIM'

Zapsu, özellikle findikta artan fiyatlara iliskin, aracilar iddiasinin bir efsane oldugunu söyledi. Hali hazirda kabuklu findik için araciya ödenenin 15 lira oldugunu belirten Zapsu, kabugundan ayrilan findigin kilogram fiyatinin ise 30 lira oldugunu söyledi. Bu rakaminin köylünün eline geçtigini belirten Zapsu, sunlari söyledi:

“'Findik köylüsü memnun degil' bana kimse anlatmasin. Ucuza topluyorlar falan bunlar bir dönem için geçerli seylerdi. Ama 15 liraya bir köylü satabiliyorsa, maliyeti sorun. En yüksek maliyetleri Ziraat Odalari veriyor. Ben söylemeyeyim. Hiç kimsenin findik fiyatlarinin, ben dahil, bu kadar yüksek olmasindan memnun olmamasi lazim. Çok fazla kar göründügü zaman biz kendimize rakip yaratiriz. Gürcistan'dan 40 bin ton findik gidiyor. Daha tehlikeli rakipler geliyor."

Fiyat artisinda en büyük neden olarak 800 bin ton seviyesinden 480 bin tona düsen kabuklu findik üretimi oldugunu belirten Zapsu, “Mal yok. Ikame mallari var. Biz almayabiliriz ama bir sanayici mecbur almaya" dedi.

edephaber.com


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle