Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle


Giresun'a Altın Madalya İstedi


Açıklama: CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun iline, milli mücadele yıllarındaki 42. 47. gönüllü alayların kahramanlıklarından dolayı, İstiklal Madalyası verilmesi için kanun teklifi hazırladı.
Kategori: Yöreden
Eklenme Tarihi: 22 Nisan 2016
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 01:03
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=22971


BEKTASOGLU,GIRESUN’A ISTIKLAL MADALYASI ISTEDI

TBMM BASKANLIGINA VERDIGI KANUN TEKLIFINE DESTEK ISTEYEN CHP GIRESUN MILLETVEKILI BÜLENT BEKTASOGLU, “BU MADALYAYI HAK EDEN ILLERIN BASINDA GIRESUN GELIYOR”DEDI

CHP Milletvekili Bülent Bektasoglu, Giresun iline, milli mücadele yillarindaki 42. 47. gönüllü alaylarin kahramanliklarindan dolayi, Istiklal Madalyasi verilmesi için kanun teklifi hazirladi.

MILLETVEKILLERI VE GIRESUN’A ÇAGRI YAPTI:”HAKKIMIZI HEP BIRLIKTE ISTEMELIYIZ” 

TBMM Baskanligina sundugu teklifine, özellikle Giresun milletvekillerinin de imza atmasini isteyen Bektasoglu “Teklifim bütün milletvekillerimizin imzasina açiktir. Bu partiler üstü bir meseledir. Özellikle Giresun milletvekillerinin destegini bekliyorum. Ülkemiz için kaninin canini veren, Cumhuriyeti kuran, varligimizi borçlu oldugumuz atalarimiza karsi sorumlulugumuzu yerine getirmeliyiz.  Türkiye’de Istiklal Madalyasi almayi hak eden illerin basinda Giresun geliyor” dedi.

Bektasoglu, Giresun’daki  üniversite, belediyelerimiz, basin, STK ve siyasi parti, dernek ve odalara da bu konuda gündem olusturmalari için çagrida bulunarak “hakli oldugumuzu, hakkimiz oldugunu söylemeli ve bu hakki hep birlikte istemeliyiz” dedi.

Bülent Bektasoglu, teklifinin gerekçesinde; daha önce bazi illerin isimlerine “gazi, kahraman, sanli” gibi isimler eklendigini bazilarina da Istiklal Seref Madalyasi verildigini hatirlatarak, “böylece o illerde yasayanlarin atalarina devletimiz saygi gösteriyor, onlari onurlandiriyor. Ancak ayni biçimde yapilacak olan bir yasal düzenlemeyle her türlü unvani fazlasiyla hak etmis illerin de bu kapsamda degerlendirilmesi yerinde olacaktir.

Istiklal Madalyasi unvanini bütün özellikleri itibariyla ilk sirada hak eden illerden birisi de Giresun’dur. Çünkü Giresunlular, Osmanli Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, tarihin yapilmasi ve yazilmasinda önemli görevler üstlenmislerdir. Giresunlular, Çanakkale’de, Sarikamis’ta, Kafkaslar’da, Bakü’de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylemlerinde vurguladigi gibi; Sakarya’da, Afyon’da Dumlupinar’da, Polatli’da, Haymana’da, Mangaldagi’nda canlarini, kanlarini vermisler, kahramanca savasmislar, destan yazmislardir” ifadesini kullandi. .

“GIRESUNLULAR, TOPRAKLARI  ISGALE UGRAMADIGI HALDE IKI GÖNÜLLÜ ALAYLA KURTULUS SAVASINA KATILARAK VATANI SAVUNDU”

Bektasoglu, Giresun’un isgale ugramadigi halde, atalarimizin  vatani savunmak için  42. ve 47. gönüllü alaylar kurarak  kurtulus savasina katildigini, isgalden kurtulus ve bagimsizligimiz kazanmamizda kahramanliklar gösterdiklerini belirterek sunlari söyledi: “Giresunlular, dünyada ülkesini savunmak için gönüllü alay, düzenli halk ordusu kuran tek ildir. Kendi yasadiklari yöreler düsman tarafindan isgal edilmedigi halde bu ilde yasayanlarin atalari, iki gönüllü alay kurarak Kurtulus Savasi’na katilmislar, bu alaylardan 47. Alayin tamamina yakin bölümü baslarinda komutanlari Binbasi Hüseyin Avni Alparslan’la birlikte sehit olmustur.

Yine 42. Gönüllü Alay komutani, daha sonra Atatürk’ün muhafiz alayi komutanligini da yapmis olan Yarbay Osman Aga ise, gönüllü alay askerleriyle birlikte yurt savunmasinda pek çok zafere imza atmis, Cumhuriyetin kurulmasinda etkin rol oynamis, Giresun’un uzun süre belediye baskanligi görevini yürütmüs bir sahsiyettir.

Bugün bu alaylarin sehit olmus askerleri Anadolu’nun bagrinda yatmaktadir. Kendi ilinin adiyla anilan baska il de sehitligi olan tek il Giresun’dur. (Afyon Iscehisar Giresun Sehitligi-Polatli Giresun Sehitligi)

Bu nedenlerle Giresun Ilimize Istiklal Madalyasi verilmesi, vatan için varligini ortaya koyup sahadet mertebesine erisen Giresunlu vatansever sehitlerimizin, gazilerimizin, 42. ve 47. Gönüllü Giresun Alaylarinda görev yapan Giresun Usaklarinin günümüzde yasayan torunlarinin ve tüm Giresun halkinin gurur vesilesi olacaktir”.

TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI BASKANLIGINA

Giresun iline, milli mücadele yillarindaki 42. 47. gönüllü alaylarin kahramanliklarindan dolayi, Istiklal Madalyasi verilmesi ile ilgili Kanun Teklifi ve gerekçesi ilisikte sunulmustur. Geregini saygilarimla arz ederim.

Bülent Yener BEKTASOGLU - Giresun Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Çanakkale’de, Kurtulus savasimizda, ülkemizi isgalci emperyalist ülkelerin ordularina karsi savunan, bu ugurda kanini, canini veren,  bagimsizligimizi, cumhuriyetimizi, kisacasi varligimizi borçlu oldugumuz halkimizin yasadigi illerimizin isimlerine; “kahraman, sanli, gazi “gibi unvanlar eklenerek onura edilmesi, dogru bir uygulamadir ve o illerde yasayanlara, onlarin atalarina devletimizin bir saygisinin ifadesidir.

4 Nisan 1921 tarihinde çikarilan “66 sayili TBMM tarafindan Kurtulus Savasinda Yararlilik Gösterenlere Istiklal Madalyasi Verilmesine Dair Kanun” maddesinde, “15 Mayis 1919 – 9 Eylül 1922 tarihleri arasinda devam eden kurtulus savasinda cephede ve cephe gerisinde kahramanlik ve fedakârlik gösterenlere verilir” denilmektedir. Bu kanun kapsaminda Kahramanmaras ve Inebolu’ya TBMM karari ile Istiklal Madalyasi verilmistir. Kahramanmaras ilimize Fransiz isgalinde göstermis oldugu savunma nedeniyle, Inebolu Ilçemize ise motorcularin basarili hizmetlerinden dolayi Istiklal Madalyasi verilmistir. Yine Gaziantep iline bu kapsamda Istiklal madalyasi verilmistir. Son olarak bu amaçla daha önce ‘sanli’ ismi verilen Urfa ilimize, Istiklal Seref Madalyasi verilmistir. Ancak ayni biçimde yapilacak olan bir yasal düzenlemeyle her türlü unvani fazlasiyla hak etmis illerin de bu kapsamda degerlendirilmesi yerinde olacaktir.

Istiklal Madalyasi unvanini bütün özellikleri itibariyla ilk sirada hak eden illerden birisi de Giresun’dur. Çünkü Giresunlular, Osmanli Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, tarihin yapilmasi ve yazilmasinda önemli görevler üstlenmislerdir. Giresunlular, Çanakkale’de, Sarikamis’ta, Kafkaslar’da, Bakü’de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylemlerinde vurguladigi gibi; Sakarya’da, Afyon’da Dumlupinar’da, Polatli’da, Haymana’da, Mangaldagi’nda canlarini, kanlarini vermisler, kahramanca savasmislar, destan yazmislardir.

Giresun ilimiz Türk Kurtulus Savasinda düsman isgaline ugramamistir. Bu nedenle sehirlerini savunmak durumunda kalmamislardir. Fakat Giresunlular olusturduklari 42. ve 47. gönüllü alaylar ile vatan savunmasinda kahramanliklar göstermislerdir. Giresunlular, dünyada ülkesini savunmak için gönüllü alay, düzenli halk ordusu kuran tek ildir. Kendi yasadiklari yöreler düsman tarafindan isgal edilmedigi halde bu ilde yasayanlarin atalari, iki gönüllü alay kurarak Kurtulus Savasi’na katilmislar, bu alaylardan 47. Alayin tamamina yakin bölümü baslarinda komutanlari Binbasi Hüseyin Avni Alparslan’la birlikte sehit olmustur.

Yine 42. Gönüllü Alay komutani, daha sonra Atatürk’ün muhafiz alayi komutanligini da yapmis olan Yarbay Osman Aga ise, gönüllü alay askerleriyle birlikte yurt savunmasinda pek çok zafere imza atmis, Cumhuriyetin kurulmasinda etkin rol oynamis, Giresun’un uzun süre belediye baskanligi görevini yürütmüs bir sahsiyettir.

Bugün bu alaylarin sehit olmus askerleri Anadolu’nun bagrinda yatmaktadir. Kendi ilinin adiyla anilan baska il de sehitligi olan tek il Giresun’dur. (Afyon Iscehisar Giresun Sehitligi-Polatli Giresun Sehitligi)

Bu nedenlerle Giresun Ilimize Istiklal Madalyasi verilmesi, vatan için varligini ortaya koyup sahadet mertebesine erisen Giresunlu vatansever sehitlerimizin, gazilerimizin, 42. ve 47. Gönüllü Giresun Alaylarinda görev yapan Giresun Usaklarinin günümüzde yasayan torunlarinin ve tüm Giresun halkinin gurur vesilesi olacaktir.

GIRESUN ILINE ISTIKLAL MADALYASI VERILMESI HAKKINDA KANUN TEKLIFI

Madde 1-(1) Giresun iline milli mücadele de 42. ve 47. Giresun Gönüllü Alaylarinin göstermis olduklari üstün basarilar nedeniyle Istiklal Madalyasi verilmesi uygun görülmüstür.

Madde 2-(1) Bu kanun yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Madde3-(1) Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

CHP Milletvekili Bülent Bektasoglu chpbulentbektasoglu@gmail.com


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle