Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Mahkemeden zorunlu din dersi kararı


Açıklama: Ateist bir aile çocuklarının zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulmasına ilişkin açtıkları davayı kazandı.
Kategori: Eğitim
Eklenme Tarihi: 17 Mart 2016
Geçerli Tarih: 21 Kasym 2024, 15:54
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=22802


Mahkemeden zorunlu din dersi karari

Çocuklarinin zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulmasina iliskin dava açan Antalya Kumluca'daki bir aile,açtiklari davayi kazandi.

Antalya'nin Kumluca Ilçesi'nde bir ilkokulda 4'üncü sinif ögrencisinin anne ve babasi ateist olduklari gerekçesiyle çocuklarina verilen zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulmasina iliskin açtiklari davayi kazandi.

Kumluca'da 4'üncü sinif ögrencisi E.Z.S.'nin annesi ve babasi, tanritanimaz olduklarindan bahisle çocuklarinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulmasi istemiyle Kumluca Kaymakamligi'na basvurdu. Kaymakamlik, 6 Aralik

2014 tarihli kararinda, anne ve babanin bu talebini reddetti. Bu karara karsin E.Z.S.'ye velayeten anne ve babasi, Milli Egitim Bakanligi ve Kumluca Kaymakamligi aleyhine Antalya 1'inci Idare Mahkemesi'nde dava açti.

PSIKOLOJIK TRAVMA YASIYOR

Açilan davada, iradelerine ve felsefi görüslerine aykiri bir biçimde dinsel egitim verildigi, tanritanimaz olduklari, nüfus cüzdanlarinda yer alan din hanesinin bos oldugu, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin verilmesinin Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi'nin 9'uncu maddesine ve ek 1 nolu protokolün 2'nci maddesine aykiri oldugu yolunda Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'nce verilmis kararlar bulundugu, 4'üncü sinif ögrencisi çocuklarin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini alirken psikolojik travma yasadigi, içsel çatismalar nedeniyle dersi algilamakta zorlandigi ileri sürülerek kaymakamlik isleminin iptali istendi.

BAKANLIK DAVANIN REDDINI ISTEDI

Türkiye'de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin Anayasal zorunluluk oldugu, ders programlari ve kitaplarinin idarelerce hazirlandigi belirtilen Milli Egitim Bakanligi'nin savunmasinda, herhangi bir din veya felsefi doktrin merkezli olmadigi, bilimsel arastirmaya dayali bilginin ön planda tutuldugu, batil ve hurafeye dayali yanlis bilgilerden arindirildigi dile getirildi. Ders programinin hedefinin sadece Islam dinine mensup çocuklara degil hangi mezhebi veya felsefi düsünceden olursa olsun tüm çocuklara ve tanritanimazlara hitap ettigi de belirtilerek, davanin reddi istendi.

"NESNEL VE ÇOGULCU OLMALI"

Antalya 1'inci Idare Mahkemesi ise kararinda, devletin, egitim ve ögretimle ilgili olarak üzerine düsen görevleri yerine getirirken müfredatta yer alan bilgilerin nesnel ve çogulcu bir sekilde aktarilmasina dikkat etmesi, ebeveynlerin dini ve felsefi kanaatlerine saygi göstermesi gerektigi belirtildi.

Anayasa'nin 24'üncü maddesine göre din kültürü ve ahlak ögretiminin ilk ve ortaögretim kurumlarinda okutulan zorunlu dersler arasinda oldugunun kuskusuz oldugu belirtilen kararda, söyle denildi:

"Ancak bu ögretimin Anayasa'nin öngördügü amaca uygun bir müfredatla verilmesi gerektigi, içeriginin nesnel ve çogulcu olmasi, kisinin dininin bir ayrim ve esitsizlik unsuru olarak kullanilmamasi ve devletin dinler karsisinda tarafsiz kalarak, bütün dinsel inançlari esdeger görmesi gerekmektedir. Ögretimde uygulanan müfredatin belirli bir din anlayisini esas almasi durumunda, bunun din kültürü ve ahlak bilgisi dersi olarak kabul edilemeyecegi ve din egitimi halini alacagi açiktir."

KARARLA HUKUK YERINI BULDU

Davaya hukuki destek veren Egitim Sen'in Antalya Sube Baskani Kadir Öztürk, bu kararla hukukun yerini buldugunu söyledi. Mahkemenin davaya iliskin kararini 30 Aralik 2015'te verdigini, ancak kararin geçen pazartesi günü taraflara teblig edildigini kaydeden Öztürk, "Bilimsel, laik, demokratik egitimde herkesin kendi inanci dogrultusunda egitim almasi veya almamasinin aileye, kisiye bagli olmasi ve okullarimizda zorunlu din dersi olmamasi gerektigini gösteren bir hukuki karardir. Herkes kendi inancini istedigi gibi yasamali ve buna devlet müdahale etmemelidir" dedi.

Baskan Öztürk, Milli Egitim Bakanligi'nin 30 gün içerisinde karara itiraz için Danistay'a basvurma hakkinin bulundugunu söyledi.

DHA


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster