Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster
Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 05 Kasym 2015
Geçerli Tarih: 19 Nisan 2026, 20:31
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=22180
Üst üste iki seçim yasadik.
Her iki seçim üzerinden çesitli degerlendirmeler yapmak olanaklidir. Ben kendi tespitlerimi okurlarimla paylasmak istiyorum.
Ülkemizi 1 Kasim’da sandik basina götüren en önemli hatayi MHP Lideri Devlet BAHÇELI yapmistir. Bahçeli, sürekli ‘hayir’ diyen tavri ile hükümet kurulmasina engel olmustur. Erdogan-Davutoglu ikilisi de bu firsati kaçirmayarak ülke yeni bir seçime götürülmüstür.
7 Haziran sonrasi AKP’siz bir hükümet kurulabilseydi ve basta 17-25 Aralik olmak üzere yolsuzluklarin üzerine gidilebilseydi, ülke bugün bambaska bir noktada olurdu!
Bahçeli, ‘hayir’ siyaseti ile AKP’ye ‘grogi’ durumunda iken can suyu vermistir. Serum olmustur... AKP’de aldigi bu serumla 1 Kasim seçimleri ile yeniden ayaga kalkmistir.
7 Haziran sonrasi hükümetin kurulamamasi siyasi hatadir. Bir baska siyasi hata da muhalefetin TBMM’nin kapali kalmasina sessiz kalmasidir.
TBMM’nin kapali kalmasinin AKP’nin isine yarayacagi görülememistir. CHP, bir defa TBMM’yi toplantiya çagirmis ama ‘aç kapa’ yapilmistir. CHP’nin vermis oldugu “Terörün nedenleri” ile ilgili arastirma önergesi ise MHP nin de katkisi ile reddedilmistir!
MHP burada da AKP degirmenine su tasimistir. O önerge kabul edilseydi, TBMM açik ve çalisir olsaydi belki de basta Ankara katliami olmak üzere pek çok terör saldirisi yasanmayacakti!
TBMM açik ve çalisir olsaydi, yani yasama ve denetim görevini yapiyor olsaydi, gerek AKP hükümeti, gerekse AKP damgali “seçim hükümeti” denetlenebilecekti.
Ülkemizin ihtiyaci olan yasalar çikarilabilecekti. Oysa alti aydir TBMM yasama görevini yerine getiremiyor!
Meydan, Cumhurbaskani Erdogan ve Davutoglu baskanligindaki “seçim hükümetine” birakilmistir! Bu ciddi bir siyasi hatadir…
7 Haziran ile 1 Kasim arasinda yasanan çok önemli bir olay vardir. AKP hükümetinin ABD ile yaptigi “Incirlik Protokolü”…
Bu protokolle, basta Incirlik olmak üzere, Pirinçlik ve Batman ABD kullanimina açilmistir. Protokolün içerigi ISID ile mücadeledir.
Protokolle, ABD ülkemizin izni olmadan bu üsleri kullanma hakki elde etmistir. “Kazan kazan” siyaseti geregi hükümette ABD’ den 1 Kasim için destek istemistir.
BOP için paslasilmistir!
“Incirlik Protokolü” sonrasi hükümetten ISID’ e (DEAS) operasyon karari alinmistir. Ama TSK, ISID yerine PKK kamplarini havadan bombalamistir.
Elbette ki PKK militanlari ABD araciligi ile Suriye’ye PYD bölgesine geçtikten sonra!
Ve PKK saldirilari baslamistir… Terör yeniden ivme kazanmistir. Sehit cenazeleri gelmeye baslamistir.
Gerek PKK, gerek ISID saldirilari ile güvenlik ön plana çikarilmistir.
Muhalefet bu durumu da dogru analiz edememistir. “Incirlik Protokolü” ile AKP- ABD arasindaki “kazan kazan” isbirliginin 1 Kasim için olusturulan stratejilerini görememistir.
ABD’nin BOP için AKP ile tipki 3 Kasim 2002 öncesi gibi yeniden anlastigini anlayamamistir. “Ilk günkü askla” sözüne bu açidan bakamamistir!
AKP ve dogal lideri Erdogan, bu durumu 1 Kasim seçim stratejileri için oldukça basarili bir sekilde kullanmistir.
HDP, terör tuzagina düsürülmüs. Arka plani göremedigi için yanlis adimlar atarak AKP’nin ekmegine yag sürmüstür.
Terörün artirildigi bir dönemde, sehit cenazelerini gelmeye basladigi bir dönemde, HDP esbaskani Yüksekdag’in “biz sirtimizi PKK’ya, PYD’ ye dayadik” açiklamasi bu açidan (ekmege yag sürme olarak) ele alinmalidir.
Özyönetim ilanlari ve sehirlere kazilan hendekler de ekmege yag sürmedir… (AKP’li Fatma SAHIN’in Hendek Savasini kazandik sözleri düsündürücüdür!)
HDP, terör tuzagina düsürülerek hedefledigi “Türkiye Partisi” olma yolundan uzaklastirilmistir. Bu da 1 Kasim’da 1 milyondan fazla oy kaybetmesinde etkili olmustur.
Terörü ve sehit cenazelerini Erdogan ve AKP, MHP tabanindan oy devsirmek için kullanmistir. Daha önce terörle müzakere eden AKP, 7 Haziran sonrasi artan terör saldirilari karsisinda müzakere yerine mücadeleyi seçmistir. “Çözüm süreci bitmistir” açiklamasi ile MHP tabanina selam verilmistir.
Milliyetçi söylemler, Türk Bayrakli mitingler ile de MHP tabanina oynamis ve basarmistir. MHP seçmeni liderleri Bahçeli’nin, 7 Haziran sonrasi tavrina, Sinan OGAN ve Meral AKSENER’ e yapilan yanlisa da tepki göstererek AKP’ye yönelmistir.
Böylece AKP, MHP ve HDP’den aldigi oylarla %49.5 oy almayi basarmistir. Küçük partilerden gelen oylari da BONUS saymak gerekiyor!
BOP için ABD’nin askeri, siyasi ve istihbarat destegi ile AKP, 7 Haziran’dan 1 Kasim’a giden süreçte, muhalefetin çözemedigi ve önlem alamadigi pragmatik ve Makyavelist bir politika izlemistir.
%49.5 Oy almasinin ana nedeni budur.
Diger etkenler sadece çerezdir!
Simdi “yeni anayasa” ile ve “ilk günkü askla” baslayacak yeni dönemde atilacak adimlar ile ABD ve BOP için istenen diyet verilecektir.
Çünkü Washington - Ankara hattinda Imrali ve Kandil’in de bilgisi dâhilinde Washington’un çizdigi siyasi mühendislik plani son viraja dogru ilerlemektedir.
HDP’nin 1 Kasim sonrasi “ seni baskan yaptirmayacagiz” tavrindaki degisimlerin de bu açidan ele alinmasi gerekiyor.
Halkimiz, yasam
kavgasi ve o kavgasinin yorgunlugundan basini kaldirip gerçegi görene kadar da
ati alan Üsküdar’i geçecektir.