Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Elektrik vergisi geliyor


Açıklama: 5.2 milyarlık elektrik vergisi geliyor
Kategori: Haber
Eklenme Tarihi: 15 A?ustos 2015
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 04:38
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=21844


Elektrik vergisi geliyor

5.2 milyarlik elektrik vergisi geliyor

Enerji Bakanligi’nin hazirladigi Ulusal Enerji Verimliligi Strateji Plani Taslagi, elektrik ve iklim degisikligi vergileri konulmasini hedefliyor. Taslaktaki hesaplamaya göre iki vergiyle sadece 2017’de 5.2 milyar lira toplanacak. Sanayi ve ticari aboneler bunun 4.8 milyarini üstlenecek.

Enerji Bakanligi Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlügü tarafindan hazirlanarak görüse açilan Ulusal Enerji Verimliligi Strateji Plani Taslagi oldugu gibi hayata geçerse, hayatimiza iki yeni vergi girecek. Ilki bütün elektrik tüketicilerinden alinacak olan elektrik vergisi olacak. Ikinci olarak sanayi ve ticaret abonolerine hem elektrik hem de dogalgaz tüketiminden alinacak olan iklim degisikligi vergisi konulacak. Taslakta yer alan Amerikan Dolari bazli projeksiyonlara göre iki vergiden sadece 2017 yilinda 1.8 milyar dolar gelir elde edilecek. Mevcut kurla bakiliginda verimlilik için sadece bir yilda 5.2 milyar lira vergi ödenecek.

Dolar bazinda yapilan hesaplamaya göre elektrik vergisi, konut abonelerinden megavatt (MW) basina 3 dolar olarak tahsil edilecek. Ticari ve sanayi abonelerinden ise 1.5 dolar alinacak. Türkiye’de konut abonelerinin yillik ortalama elektrik tüketimi 1.5 MW seviyesinde bulunuyor. Elektrik abonesi olan 29.4 milyon konut buludugu dikkate alindiginda elektrik vergisinin konutlara getirecegi ek yük 134.9 milyon dolar, yani 381.3 milyon lira olacak. Sanayi ve ticaret aboneleri iki vergiyle gelecek 5.2 milyar liralik yükün kalan 4.8 milyar lirasini üstlenecek.

FONDAN TESVIKE AKTARILACAK

Taslaga göre elektrik vergisi ve iklim degisikligi vergisi gelirleri kurulacak Ulusal Enerji Verimliligi Fonu’na aktarilacak. Fonda birikecek kaynak yürürlüge konulacak enerji verimliligi programlari için tesvik kaynagi olarak kullanilacak.

Kurulacak fonun hangi programlari destekleyecegi taslakta net olarak belirtilmedi. Ancak taslakta yer alan programlardan biri enerji verimliligi yatirimi yapacak ISO 50001-2011 Kalite Belgesi sahibi büyük sanayi veya ticari elektrik tüketicilerinin yatirim sirasinda elektrik tüketim bedellerinin yüzde 20’sinin Enereji Bakanligi tarafindan üstlenilmesini öngörüyor.

"VERGI, KARBON EMISYONU AZALMASI IÇIN TESVIK SAGLAR"

Taslagin elektrik vergisiyle ilgili bölümünde kurulacak fona kaynak saglamanin yani sira zam yoluyla tüketimin olumsuz etkilenecegi ve azalacagi savunuldu. Verginin tüketim üzerindeki etkisi söyle anlatildi: “Enerji fiyatina yapilacak bir zam, enerji tüketiminin gelismesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Enerji fiyatinda yapilacak birimlik artis, enerji tüketimi üzerinde yüzde 0.729 oraninda azaltici etkiye sahiptir.” Iklim degisikligi vergisinin gerekçesi ise söyle dile getirildi: “Ülke genelinde evsel olmayan kullanicilara sunulan, enerji üzerinden alinan bir vergidir. Amaci enerji veriminin artirilmasi ve karbon emisyonlarinin azaltilmasi için bir tesvik saglamasidir.” Iklim degisikligi vergisi elektrikte megavat saat basina 8 dolar, dogalgazda ise 3 dolar olarak öngörülüyor.

202 sayfadan olusan Ulusal Enerji Verimliligi Strateji Plani Taslagi’nin elektrik ve iklim degisikligi vergileri getirmeyi amaçlayan düzenlemeleri 69,70 ve 71. sayfalarda anlatiliyor.

EMO: VAROLMAYAN KURUMLAR YAZILMIS

Açiklama yapan Elektrik Mühendisleri Odasi (EMO), taslakta olmayan kurumlarin varmis gibi gösterildigini ve bazi verilerin yanlis oldugunu bildirdi. Açiklamada, “Elektrik Kaynak Etüdü Genel Müdürlügü ve Kalkinma Idaresi diye bir kurum yokken, bu kurumun ikincil mevzuatta bir tadil tasarisi hazirladigi belirtiliyor” denildi. Açiklamada ayni konuyla ilgili verilerin taslagin farkli bölümlerinde degisik yazildigi da ifade edildi.

Seçkin ÜREY / GAZETE HABERTÜRK


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster