Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


TEOG'da matematik sıralamayı belirleyecek


Açıklama: Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, ikinci dönem ortak sınavlarının ilk oturumuna girdi
Kategori: Eğitim
Eklenme Tarihi: 29 Nisan 2015
Geçerli Tarih: 22 Kasym 2024, 03:41
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=21073


TEOG'da matematik siralamayi belirleyecek

Yaklasik 1 milyon 280 bin 8. sinif ögrencisi Temel Egitimden Ortaögretime Geçis (TEOG) sistemi kapsaminda,ikinci dönem ortak sinavlarinin ilk oturumuna girdi.

Uzmanlara göre din kültürü sorulari zorlayiciydi. Siralamayi belirleyecek olan ders ise “olasilik” sorusuyla matematik oldu.

Ortaokul 8. sinif ögrencileri, Temel Egitimden Ortaögretime Geçis (TEOG) kapsaminda ikinci dönem ortak sinavlarinin ilk oturumuna girdi. Ögrenciler bugün Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlâk bilgisi derslerinden testleri yanitladi. 

Ortak sinavlar Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20'de basladi ve ayni anda yapildi. Her ders için çoktan seçmeli 20 soru soruldu ve her teste 40'ar dakika süre tanindi. Üç test arasinda da 30'ar dakika dinlenme süresi verildi. Degerlendirmede yanlis cevap sayisi, dogru cevap sayisini etkilemeyecek.

Olasilik sorusu siralamayi belirleyecek

Bilfen Ilkögretim Kurumlari bölüm baskanlari ilk oturum testlerini degerlendirdi. Uzmanlara göre Türkçe sorulari beklendigi gibi 8. sinifta ögretilen tüm kazanimlari içeriyordu. Din kültürü ve ahlâk bilgisinde ayet ve hadis agirlikli yorum sorulari zorlayiciydi. Uzmanlar ilk oturumda siralamayi belirleyecek olan dersin “olasilik” sorusu ile matematik oldugunu söyledi. 

Ikinci oturum yarin

Sinavin ikinci oturumu ise yarin yapilacak. Bu oturumda da ögrenciler fen ve teknoloji, T.C inkilâp tarihi ve Atatürkçülük ile yabanci dil ders testlerini yanitlayacak. Sinav soru kitapçiklari ikinci gün oturumu tamamlandiktan sonraki gün isteyen ögrencilere dagitilacak.

Soru ve cevaplar EBA'da yayinlanacak

TEOG sinavi sonrasi Milli Egitim Bakanligi yeni bir uygulama gerçeklestirecek. Yarin gerçeklestirilecek son oturumun hemen ardindan, soru ve cevaplar, hem yazili hem de ders ögretmenlerinin anlatimiyla videolu olarak EBA portalin web adresi "www.eba.gov.tr" üzerinden yayinlanacak.

Ilk oturum testleri Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlâk bilgisi derslerine ait soru ve cevaplarinin videolu anlatimi Persembe günü saat 13.00'te, ikinci oturumun fen ve teknoloji, T.C. inkilâp tarihi ve Atatürkçülük, Ingilizce derslerine ait ortak sinav soru ve cevaplarinin videolu anlatimi da  saat 14.00 ile 16.00 arasinda EBA'da yayinlanacak.

MEB'in egitim bilisim agi EBA'da farkli içeriklerle hazirlanmis 150 binin üzerinde dijital egitim içerigi bulunuyor. Bakanlik, EBA portal üzerinden merkezi ortak sinavlara girecek 8. sinif ögrencileri için alti dersten hazirladigi ders videolarini bir süre önce yayinlamaya baslamisti.

Portala cep telefonlarindan, tabletlerden ya da tüm bilgisayarlardan ulasilabiliyor.

Mazeret sinavlari Mayis'ta sonuçlar Haziran'da

Bu sinavlara giremeyen ögrenciler için mazeret sinavlari ise 16-17 Mayis'ta gerçeklestirilecek. Sonuçlar Haziran ayinda açiklanacak. Ortak sinavlarin gerçeklestirilecegi günlerde, sinavlarin yapildigi okullardaki 5., 6. ve 7. sinif ögrencileri ve ortaokullarla ayni bahçede egitim gören diger okullardaki ögrenciler ders yapmayacak.

10 bin soru hazirlandi

TEOG ikinci dönem sinavlarini hazirlamak için Türkiye'nin çesitli okullarindan 93 ögretmen görevlendirildi. Bu ögretmenlere soru hazirlamada uzmanlasmis 42 ögretmen de destek verdi. Ayrica sorulari hazirlama ve redaksiyon asamasinda 135 ögretmen çalisti ve sorular 28 ölçme degerlendirme ve alan uzmani akademisyen tarafindan incelendi. Yaklasik 10 bin soru, Talim Terbiye Kurulu Baskanligi'nin programi ölçü alinarak kazanim esasli hazirlandi.

TEOG sinavi nasil yapilacak?

Yeni sistemle, her yil merkezden yapilacak 6 temel dersten 6 sinav getirildi. Yerlestirmede belirleyici olan tek sinavin kaldirilmasina paralel olarak da, yeni sisteme ‘Temel Egitimden Ortaögretime Geçis’ (TEOG) adi verildi.

Bu yil son kez yapilan SBS sinavinin yerine Milli Egitim Bakanligi’nin uzun süredir üzerinde çalistigi yeni sinav modelinde sona gelindi. Bu kapsamda merkezden yapilan tek SBS yerine artik 6 temel dersten her yil 6 sinav yapilacak. Merkezden yapilan sinavlarda ögrencilere, bu derslerden çoktan seçmeli 20 soru sorulacak.

ÖGRETMENLER HAZIRLAYACAK

Her yil Aralik ve Nisan ayi sonunda, temel dersler olan Türkçe, fen ve teknoloji, matematik, TC Inkilap Tarihi ve Atatürkçülük, yabanci dil, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden yapilacak merkezi sinavlar için de Bakanlik bünyesinde Yenilik ve Egitim Teknolojileri Genel Müdürlügü (YEGITEK) bünyesinde soru havuzu olusturulacak. Sorulari derslere giren ögretmenler, islenilen konulara kadar olan bölümden hazirlayacak ve sisteme attiklari soru basina para alacaklar.

Bu çerçevede artik tek sinavla yerlestirmenin yapilmayacagi modelin adi da, yeni sisteme uygun olarak ‘Temel Egitimden Ortaögretime Geçis’ seklinde belirlendi.Telafi sinavi baska okulda yapilacakYeni sistem kapsaminda yapilacak merkezi sinavlara ilk etapta 8. siniflar girecek. 6 ve 7. siniflar ise önümüzdeki yillarda kademeli olarak sisteme dahil edilecek

Ilgili yönetmelik kapsaminda günde 3 sinav yapilabilecek ve sinavlarda, o derslerde islenilen bölüme kadar soru sorulacak. Çoktan seçmeli 20 sorunun sorulacagi sinavlar nedeniyle, hafta içi 2 gün tatil olacak. Ögrenciler sinavlara kendi okullarinda girecek, ancak sinav süresince gözetmenligi baska okullardan gelecek ögretmenler yapacak.

Belli nedenlerle sinava giremeyen ögrenciye telafi hakki verilecek. Bu ögrenciler ise sinavlara birkaç hafta sonra baska okullarda, haftasonu girecek.

AA


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster