Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle


Görele dondurması sezonu açtı


Açıklama: Maraş dondurmasına rakip gösterilen Görele dondurması sezonu açtı
Kategori: Görele
Eklenme Tarihi: 16 Nisan 2015
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 09:27
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=20971


Görele dondurmasi sezonu açti

Maras dondurmasina rakip gösterilen Görele dondurmasi sezonu açti.

Giresun’un Görele Ilçesi’nde yöreye özgü özelligiyle, Maras dondurmasina rakip olan Görele Dondurmasi sezonu açti.

Süt seker ve salep karisimiyla yapilan dondurmanin dördüncü kusak temsilcisi Senol Avci, 200 yillik geçmisi bulunan bir gelenegi yasattiklarini söyledi.

Giresun’un Görele ilçesinde 200 yildir geleneksel olarak imal edilen Görele dondurmasi tanitilmayi bekliyor. Dondurma saticilari, kendi imalathanelerinde süt ve salepten ürettikleri Görele dondurmasinin herkes tarafindan begenildigini söylüyor. Ilçe merkezinde sayisi 100’e ulasan dondurma saticilari, ürettikleri dondurmanin tanitiminin yapilmasini istiyor. 35 yildir dondurmacilik yapan Senol Avci, kendi dondurmalarinin Kahramanmaras ve diger dondurmalardan daha lezzetli oldugunu iddia etti. Avci "Maras ve diger dondurmalara göre bizim dondurmamiz daha kolay sindiriliyor ve yemesi de daha kolay. Hatta kisin dahi bademcigi rahatsiz olan kisiler bile yiyebilmektedir. Dondurmamizi özel kilan yapilisidir. Katkisinda ise süt, seker, salep ve meyan kökü suyu bulunmaktadir. Yörede herkesin bildigi dondurmamiz disaridan gelen yabancilarinda büyük begenisini kazanmasina ragmen bizim il sinirlari disina çikamamis olmamiz tanitim eksikligindendir” dedi.

Geçmiste kar kullanilarak sogutulan dondurmanin kesin tarihinin bilinmedigini de ifade eden Avci; “Görele dondurmasi ilçede bir sektör haline gelmistir. Geçmiste de böyleymis. Hatta dondurma için geçmiste kar kuyularina kar tasiyan katircilar varmis. Bu kar kuyularindaki kar yazin dondurma yapiminda kullaniliyormus. Bugünde bu kar kuyulari hala mevcuttur. Fakat sogutmak için günümüzde buz kullanilmaktadir” diye konustu.

milliyet


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle