Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Mecliste boşanma artışı tartışıldı


Açıklama: İl Genel Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu tarafından boşanmanın temel nedenleri konusunda bir araştırma yapıldı
Kategori: Yöreden
Eklenme Tarihi: 13 Mart 2015
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 07:41
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=20716


GIRESUN IL GENEL MECLISINDE ILIMIZ VE TÜRKIYE GENELINDE BOSANMADAKI ARTIS KONUSU GÖRÜSÜLDÜ

Il Genel Meclisi Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu tarafindan ülkemiz genelinde ve ilimiz özelinde yasanan bosanma olaylarinin yillara göre artis yada azalma durumu  ve bunun temel nedenleri konusunda bir arastirma yapildi.

Yapilan arastirma ile ilgili olarak ilgili kurumlardan alinan bilgilere göre bosanmalardaki artisin baslica sebeblerinin kötü muamele ve siddet, içgi ve kumar, kötü aliskanliklar, ekomik sorunlar ve aldatma gib yanlis davranislar oldugu tesbitinde bulunulmustur.

Komisyon Baskani Sahin; “ Giresun’da  2014 yilinda  2 bin 777 çiftin evlenirken, 575 çiftin ise bosandiginin nedenlerini ise çiftlerin bir birini yeterince tanimadigindan kaynaklandigini belirtti. Türkiye genelinde arastirma yapilmis Ülkemizde evliliklerin büyük çogunlugunun 18-29 yas arasinda gerçeklesmesi ve evlenen çiftlerin yüzde 57’si  18-24 yas arasinda evliliklerini gerçeklestirdigi, evliliklerin yüzde  39’u aile etrafindan, yüzde 39’u ise komsu, mahalle, arkadas çevresinden tanisilarak evlenilmistir.  Türkiye’de görücü usulün evliliklerin hala yaygin oldugu, oraninin ise yüzde 51 oldugu yapilan arastirmalar sonucunda ortaya çikan bir gerçektir. Kaçarak ya da kaçirilarak yapilan evliliklerin orani yüzde 4, berdel ise çok düsük olmakla birlikteGüney Dogu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 3 oraninda halen uygulanmaktadir. Ülkemizde evliliklerin yüzde 94’ünün hem resmi hem de dini nikahli oldugu, yüzde 3’ünün ise sadece dini veya resmi nikahli olduklari yine yapilan arastirmalarda ortaya çikan sonuçlardir.”

Giresun’da bosanma oranina da dikkat çeken  Sahin; “Dogu Karadeniz Bölgesinde ise 2012 yilinda yüzde 9,8 olarak kaba bosanma hizi 2013’de degisiklik göstermeyerek ayni oranda kalmistir. Bosanmalarin yüzde 40,3’ü ise bir birlerini tanima evresi olan ilk 5 yilda gerçeklesmistir.Bütün bu arastirma sonuçlarini belirttikten sonra ilimizdeki bosanma sonuçlarini ise yilara göre; Giresun’da 2013 yilinda evlenme  2 bin 913,bosanma 570’dir. 2014 yilinda ise 2 bin 777 evlenme , 575 bosanma  gerçeklesmistir“dedi.

Il Genel Meclisi


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster