Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle
Açıklama: Çevre aktivist emekli DSİ Su Mühendisi Sami Koç ile Kurtoğlu ziyaretimiz
Kategori: Yöreden
Eklenme Tarihi: 05 Mart 2015
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 02:55
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=20617
Yrd.Doç.Dr.Oguz Kurtoglu: Dogu Karadeniz'deki Hes'lerin Sayisi Azaltilmali

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Oguz Kurtoglu,Dogu Karadeniz'deki Hidroelektrik Santrallerinin (Hes) Sayisinin Azaltilmasi Gerektigini Savundu.
KTÜ Üniversitesi Orman Fakültesi ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oguz Kurtoglu,Dogu Karadeniz'deki Hidroelektrik Santrallerinin (HES) sayisinin azaltilmasi gerektigini savundu.
Kurtoglu, Dogu Karadeniz Çevre Platformu'nca düzenlenen 'HES'ler ve Çevre' konulu panelde yaptigi konusmada, insan hayatinin en önemli varliginin doga ve dogal varliklar oldugunu belirtti. Bu dogal varliklarin basinda da suyun geldigini ifade eden Kurtoglu,
"Türkiye su fakiri bir ülkedir ve küresel isinmayla birlikte yakin bir gelecekte bu sorun daha da artacaktir. Dogu Karadeniz Bölgesi'nin önemi de daha fazla artacaktir" dedi.
Bölgenin iklim, bitki ve fauna çesitliligi ile dünyada koruma öncelikli 25 ekolojik alandan birisi olduguna vurgu yapan Kurtoglu,bu özel alanin ana tamamlayicisinin ise su olduguna isaret etti. Bölgede HES yapimi sirasinda ciddi bir ekolojik katliam yapildigini ileri süren Kurtoglu,
"Çevre Etki Degerlendirme (ÇED) raporu konusunda önemli yanlisliklar yapiliyor.Lisans basvurusu sirasinda EPDK'nin bölgedeki yerel yöneticilerden fikir sormamasi bir baska yanlis.Lisans alan firmalara '40 ayda bitireceksiniz' diye bir sürü konuluyor.Sirketlerde bu nedenle hizli bir sekilde ve acimasizca çalismalara basliyor.Suandan izin süreci tamamlanmamis ama bitme asamasina gelmis HES'ler var.Dereye birakilacak cansuyu konusu bir sisteme oturtulmus degil.Bu miktarin her derenin habitat zenginligine göre ayri ayri belirlenmeli ve mutlaka oradaki canli yasami etkilemeyecek sekilde ayarlanmalidir" diye konustu.
Santrallerin bir havza boyunca toplanmasinin da hata oldugunu kaydeden Kurtoglu,her havzada bir tane ve mansaba yakin yapilmasi gerektigini dile getirdi.
HES'lere karsi olmadiginin altini çizen Kurtoglu,
"En önemli temiz enerji kaynagi olan sistemlerden birisi oldugunu düsünüyorum.Ama HES'lerden korunmus,bozulmamis vadilere,ekosistemlere de ihtiyaç var.Bu nedenle bölgedeki HES'lerin sayisinin mutlak surette azaltilmasi gerektigine inaniyorum" dedi.

Haber – Foto : Ali Dursun www.gorelesol.com