Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster
Açıklama: Büyük usta yazar Yaşar Kemal'i kaybettik!
Kategori: Kültür-Sanat-Edebiyat
Eklenme Tarihi: 01 Mart 2015
Geçerli Tarih: 19 Nisan 2026, 18:23
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=20594
14 Ocak 2015′de solunum yetmezligi nedeniyle Istanbul Üniversitesi Çapa Tip Fakültesi Hastanesi’ne kaldirilan Yasar Kemal yogun bakimda tedavi altina alinmisti. Yapay solunum destegi uygulanan Kemal’in, çogul organ yetersizligi de ortaya çikmisti. Kemal tedavi altina alindiktan 1.5 ay sonra bugün 92 yasinda hayatini kaybetti.
DOKTORUNDAN ILK AÇIKLAMA
Yasar Kemal’in hayatini kaybetmesinin ardindan konusan doktoru, Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, “Günlük olarak basinla paylastigimiz bilgiler vardi. Her gün bilgi veriyorduk. Çoklu organ yetmezligi vardi. Üzerine eklenen bozucu faktörlerin etkisiyle kalp, akciger ve diger organlarin etkilenmesiyle ortaya çikan bir durum. Yapay solunum destegi veriliyordu. Yarim saat önce kendisini kaybettik.” seklinde açiklama yapti.
45 GÜNDÜR YOGUN BAKIMDAYDI
Solunum güçlügü ve kalp ritm bozuklugu sebebiyle Istanbul Üniversitesi Çapa Tip Fakültesi Hastanesi’ne kaldirilan Yasar Kemal, 14 Ocak’tan beri bu hastanede tedavi görüyordu. Yasar Kemal’in doktorlari yaptiklari açiklamalarda, akciger enfeksiyonu ve ritm bozuklugunun yaninda çoklu organ yetmezligi yasadigini söyledi. Kemal, hastaneye yattigi 14 Ocak’tan bugüne kadar 45 gündür kesintisiz olarak yogun bakimda kaldi.
Yasar Kemal, 1923 yilinda Gökçedam, Osmaniye’nin Gökçedam köyünde dogdu.
Türk edebiyatinin en önde gelen yazarlarindan biridir. Ilk öykü kitabi Sari Sicak’ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romani Ince Memed, Cumhuriyet’te tefrika edildi. Ince Memed, yaklasik kirk dile çevrilerek yayimlandi ve kitaplarinin yurtdisindaki baskisi yüz kirktan fazladir.
Yasar Kemal pek çok yapitinda Anadolu’nun efsane ve masallarindan yararlanmistir. PEN Yazarlar Dernegi üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen ilk Türk yazardir.ÇOCUKLUGU
Yasar Kemal, Nigâr Hanim ile çiftçi Sadik Efendi’nin oglu olarak aslen Van-Ercis yolu üzerinde ve Van Gölü’ne yakin Muradiye ilçesine bagli Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan bir aileden dünyaya geldi.Kendi anlatimina göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocugu olarak dogup büyüyen Yasar Kemal, evde Kürtçe, köyde ise Türkçe konusurdu. Ailesi, Birinci Dünya Savasi’ndan dolayi Adana’nin Osmaniye ilçesine bagli Hemite (bugün Gökçedam) köyüne yerlesti. Bes yasindayken, babasinin camide öldürülüsüne tanik oldu. Ortaokul döneminde çesitli islerde çalisti. Kuzucuoglu Pamuk Üretme Çiftligi’nde irgat kâtipligi (1941), Adana Halkevi Ramazanoglu kitapliginda memurluk (1942), Zirai Mücadele’de irgatbasligi, daha sonra Kadirli’nin Bahçe köyünde ögretmen vekilligi (1941-42), pamuk tarlalarinda, batozlarda irgatlik, traktör sürücülügü, çeltik tarlalarinda kontrolörlük yapti.
SIYASET
1987′deki bir söylesisinde Türkiye’de bir Marksist partiye ihtiyaç oldugunu belirtmistir. Ayni söylesideki “Nasil bir sol modelden yanasiniz?” sorusuna, su cevabi vermistir: