Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Memur olmanın şartları değişti


Açıklama: Tebliğe göre,kamu hizmet ve görevlerine memur olarak atanacakların, açılacak devlet memurluğu sınavını kazanmaları gerekecek
Kategori: Ekonomi-Çalışma Hayatı
Eklenme Tarihi: 10 ?ubat 2015
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 06:12
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=20421


Memur olmanin sartlari degisti

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi,Devlet Personel Baskanliginin Kamu Personeli Genel Tebligi yeniden düzenlendi.

Resmi gazete'de yayimlanan teblige göre, kamu hizmet ve görevlerine memur olarak atanacaklarin, açilacak devlet memurlugu sinavini kazanmalari gerekecek.

Kamu kurum ve kuruluslarinin personel ihtiyaci göz önünde bulundurularak Kamu Personeli Seçme Sinavi'nin (KPSS) yapilacagi tarihler, Devlet Personel Baskanligi (DPB) ile ÖSYM tarafindan birlikte belirlenecek.

Adaylarin KPSS'ye girmeleri ve ilgili kamu, kurum ve kuruluslarinin belirleyecegi taban puanin üzerinde KPSS puani almis olmalari sarti aranacak. Kamu kurum ve kuruluslarinin usulüne uygun olarak açiktan atama izni alinmis ve kosullari belirlenmis B grubu bos kadrolarin sinif, unvan, derece ve sayisiyla bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler, DPB adina ÖSYM tarafindan ilan edilecek.

657 sayili Devlet Memurlari Kanunu'na tabi memur olarak istihdam edilmek isteyenlerin, öncelikle KPSS'ye katilmalari ve sinav sonucuna göre aldiklari puan dogrultusunda A grubu kadrolar için kamu kurum ve kuruluslarinin; B grubu kadrolar için ise ÖSYM Baskanligi ile kurumsal alim yapan kamu, kurum ve kuruluslarinin ilanlarini takip ederek, bu kamu kurum ve kuruluslarina veya ÖSYM Baskanligina basvuruda bulunmalari gerekecek.

Tebligin engelli memur istihdamiyla ilgili bölümleri, "Engelli Kamu Personel Seçme Sinavi ve Engellilerin Devlet Memurluguna Alinmalari Hakkinda Yönetmelik" hükümlerine göre yeniden düzenlendi.

SOSYAL HIZMET MODELLERINDEN YARARLANAN ÇOCUKLAR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginin sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklarin istihdaminda da degisiklikler yapildi.

Konu hakkinda DPB tarafindan hazirlanan "Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsaminda Taninan Istihdam Hakkinin Kullanimina Iliskin Yönetmelige" göre; yerlestirme islemleri merkezi olarak yapilacak olup, kurumlarca ayri ayri sinav ve yerlestirme yapilmasi uygulamasina son verildi. Yerlestirme islemlerine katilabilecek hak sahiplerinin tespiti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginca yapilacak.

Haklarinda korunma veya bakim tedbir karari alinmis olup, fasilali olarak geçen yararlanma süreleri dahil 2 yildan az olmamak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginin sosyal hizmet modellerinden yararlanmis olmalari gerekecek.

Resit olduklari tarih itibariyla bu hizmetlerden yararlanmaya devam ediyor olmalari, 18 yasin dolduruldugu, korunma veya bakim tedbir kararinin sona erdigi tarihten itibaren 2 yilda bakanliga basvuracaklar.

2 USULDE YERLERSTIRME YAPILACAK

Hak sahipleri istihdam hakkindan yalnizca bir kez yararlanabilecek. Kamu, kurum ve kuruluslarina ait kadro veya pozisyonlara her ne surette olursa olsun atananlar, kanun kapsaminda istihdam hakkini kullanmis sayilacak.

Bu kapsamda yerlestirme islemleri DPB tarafindan yapilacak veya yaptirilacak olup, hak sahibi olanlarin yerlestirilmelerinde KPSS sonucuna göre yerlestirme ve kura sonucuna göre yerlestirme olmak üzere 2 usulde yerlestirme gerçeklestirilecek.

Ortaögretim (lise), ön lisans ve lisans düzeyinden mezun olanlarin yerlestirmeleri KPSS sonuçlarina göre; ilkokul, ortaokul ve ilkögrenim mezunlarinin yerlestirmeleri ise kura sonucuna göre yapilacak.

KPSS sonucuna göre yerlestirme islemlerinde ögretim düzeylerine uygun KPSS B grubu puanlari kullanilacak. Bu itibarla en az ortaögretim (lise) mezunu olan adaylarin yerlestirme islemlerine katilabilmeleri için KPSS'ye girmis olmalari gerekecek.

Ilkokul, ortaokul ve ilkögretim mezunlarinin yerlestirilmeleri kura usulüyle yapilacagindan bu kisiler, KPSS'ye girmeyecek.

KPSS sonucuna göre yerlestirme memur unvanli kadrolara, kura ile yerlestirme yardimci hizmetler sinifinda yer alan kadrolara yapilacak.

Öte yandan sehit yakinlari, gazi, gazi yakinlari ve vazife malullerinin, kamu kurumlarina yerlestirme islemleri için müracaatlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi il müdürlüklerine yapilacak. Bakanlikça hak sahibi olduklari tespit edilenler, DPB'ye bildirilecek ve baskanlikça hak sahipleri durumlarina uygun kadro ve pozisyonlara yerlestirilecek.

MEMURLUKTAN ÇEKILENLERIN YENIDEN ALINMALARI

Daha önce 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu'na tabi memur olarak çalismis olup 2 defadan fazla olmamak üzere kendi istekleriyle memuriyetten çekilen veya bu kanun hükümlerine göre çekilmis sayilanlardan, memurluga dönmek isteyenlerin, bekleme sürelerini doldurmalari halinde, atanmak istedikleri kamu, kurum ve kuruluslarina basvurmalari gerekecek.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaslilik ayligi alanlarin kamu, kurum ve kuruluslarinda istihdamlarina iliskin düzenlemelere de yer verilen teblige göre bu kisiler, atanmak istedikleri kamu, kurum ve kuruluslarina basvuracak.

haberler


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster