Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Hatun Kasım organları bağışlandı


Açıklama: Organ naklinde,Çanakçı'da bir ilke imza atıldı
Kategori: Görele
Eklenme Tarihi: 19 Aralyk 2014
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 03:16
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=19968


HATUN KASIM (64) ORGANLARI BAGISLANDI

Organlariyla hastalara umut oldu.

Çanakçi’da bir ilke imza atilarak,yasamini yitiren Hatun Kasim’in organlari bagislandi.

Yasamini yitiren Hatun Kasim organ bekleyen hastalarin vücudunda yasamaya devam edecek.

Aniden geçirdigi beyin kanamasi nedeniyle yasamini yitiren Hatun Kasim'in yakinlari,Giresun Özel Ada Hastanesi doktorlarinin ricasini kirmayarak,karaciger ve böbrek nakli bekleyen hastalara verilmek üzere organ bagisinda bulundular.

Organ bagisi kabulü sonrasinda,Erzurum Atatürk Üniversitesinden helikopterle Giresun'a gelen ekip,Giresun Özel Ada Hastanesine giderek,islevini yitirmemis olan Hatun Kasim'in iki böbrek ve bir karaciger'ini sabah saat 08.00 sularinda alarak,hiç vakit kaybetmeden helikopterle Erzurum Atatürk Üniversitesine giderek dokusu tutan hastalara gerekli nakiller yapildi.

Çanakçi’dan Pasa (Yusuf) Kasim’in esi,Erdem Kasim’in annesi  Hatun Kasim vefat etti.

Aniden geçirdigi beyin kanamasi sonucu,12.12.2014 Cuma günü Giresun Özel Ada Hastanesine kaldirilarak yogun bakim altina alinan Hatun Kasim bugün ögle sularinda yasama veda etti.

Hatun Kasim’in vefati sonrasinda,esi Pasa (Yusuf) Kasim’in esi,Erdem Kasim tarafindan verilen örnek bir kararla,Hatun Kasim’in gerekli görülen organlarinin alinmasina baslandi.

ORGAN NAKLI NEDIR?

Tedavisi sadece organ nakli ile mümkün olan hastaliklarin ülkemizin en önemli saglik sorunlarinin basinda yer aldigini belirtiliyor.

Organ bagisi ve naklinin yayginlastirilmasi ve bu bilincin yeterince gelismesini saglamak amaciyla Saglik Bakanligi tarafindan her yil 3-9 Kasim tarihleri arasinda “ Organ Bagisi Haftasi ” düzenleniyor ve çesitli etkinliklerin gerçeklestiriliyor.

Tedavisi sadece organ nakli ile mümkün olan hastaliklarin ülkemizin en önemli saglik sorunlarinin basinda yer aldigini belirten Bingöl Il Saglik Müdürü Dr.Cihan Tekin,Özellikle kalp, karaciger ve böbrek nakli bekleyen hastalar uygun organ bulunamamasi nedeniyle kisa bir süre içerisinde hayatini kaybettiklerine dikkat çekti.

“TÜRKIYE’DE 40 BIN BÖBREK YETMEZLIGI HASTASI VAR”

Insan vücudunda görevini yapamayacak kadar hasta hatta vücut için zararli bir hale gelen organin saglam bir baska organla degistirilmesine Organ nakli dendigini ifade eden Tekin söyle konustu; “Günümüzde böbrek, karaciger, kalp, akciger, pankreas, kemik iligi, kornea ve ince bagirsak en çok nakledilen organ ve dokulardir. Türkiye’de yaklasik 40 bin kronik böbrek yetmezligi hastasi haftanin 3 gününü diyaliz cihazina bagli olarak geçirmekte olup, “böbrek nakli olabilmek umuduyla” yasamini sürdürmeye çalismaktadir. Ancak bu hastalarin yilda sadece 600’ü bu olanaga kavusuyor. Diyaliz, böbrek hastalari için geçici bir tedavi sekli iken bu hastalar ancak böbrek nakliyle iyilesebiliyorlar. Organ nakliyle, ölümü kaçinilmaz olan hastalar ikinci bir yasam sansi yakalamakta ve aileleri dâhil pek çok insanin yasam kalitesi yükselmektedir. Saglikli her organ bagislanabilir; Ben çok yasliyim veya süregelen bir saglik sorunum var o yüzden bagista bulunamam demek geçerliligi olmayan bir mazerettir. 70 yasindaki bir insanin bile böbrekleri gayet iyi çalisiyor olabilir. 18 veya üstünde bir yasta olup akli dengesi yerinde olan herkes, Saglik Müdürlükleri veya hastanelere ve organ nakliyle ilgili dernek ve kuruluslara basvurarak ölümleri halinde organlarini bagisladigina dair bagis karti alabilirler. Sonradan fikrinizi degistirdiginizde bagis kartini yirtip atmaniz yeterlidir. Organ bagisinin ticareti yapilamaz”dedi.

“ORGAN NAKLI DINI AÇIDAN UYGUNDUR”

Organ nakli dini açidan da uygun oldugunu dile getiren Tekin, Diyanet Isleri Baskanligi Din Isleri Yüksek Kurulu tarafindan organ bagisini insanin insana yapabilecegi en büyük yardim olarak tanimlandigi ve “sizin organinizi verdiginiz kisinin yaptigi iyilik ve fenaliklardan tamamen kendisi sorumludur” açiklamasinin yapildigini hatirlatti. Insanin ancak organ alicisi durumuna gelince organ bagisinin önemini fark edebildigini vurgulayan Tekin, Herkesin organ bagisinda bulunmasi gerektigini ve bu sayede ihtiyaç oldugunda organ bulabilecegini sözlerine ekledi.

Çanakçi'da bir ilke imza atarak organ bagisinda bulunarak örnek bir tavir sergileyen Kasim'lari tebrik eder,bassagligi ve sabirlar dileriz.

Kasim ailesini bu örnek davranisi nedeniyle kutluyoruz.

Haber : Ali Dursun www.gorelesol.com


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster