Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Engelleri kaldırmayan belediyeler utandırılacak


Açıklama: Engelliler; "Engelleri kaldırmayan belediyeleri utandırma cezasına mahkum edeceğiz"
Kategori: Toplum-Yaşam
Eklenme Tarihi: 28 Kasym 2014
Geçerli Tarih: 25 Nisan 2026, 15:22
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=19788


Engelleri kaldirmayan belediyeler utandirilacak

ENGELLILER;"ENGELLERI KALDIRMAYAN BELEDIYELERI,UTANDIRMA CEZASINA MAHKUM EDIYORUZ"

ARALIK Dünya Engelliler Günü öncesi engellilerin günlük hayatta yasadigi zorluklari dile getirmek için, bir grup engelli Istiklal Caddesi’nde bildiri dagitti. Engelliler, " Mimari engelleri kaldirmayip, erisilebilir yaya yollari olmayan parka engelli salincagi koyan belediyeleri, BM’nin en agir cezasi olan utandirma cezasina mahmum ediyor ve yüzlesiyoruz. 9 milyon engelli, ailelerimizle 40 milyon vatandasiz, 30 milyon seçmeniz. Sehirlerde engelsiz mimari düzenlemesi yapmayan belediyeye oy yok” dediler.

Öglen saatlerinde Galatasaray Lisesi önünde basin açiklamasini okuyan Engelsiz Hayat Dayanisma Dernegi Baskani Adem Kuyumcu “Engellilerin egitim, is ve sosyal hayata katilabilmesi için birinci sart mimari ve fiziki engellerin kaldirilmasidir. Belediyeler 2005 yilinda çikan kanunlar geregi kentleri ve binalari engelsiz, erisilebilir yapmak zorundadirlar. Ancak 2 - 3 belediye disinda kanunlari ve TSE standartlarini uygulayan belediye yoktur. Belediyeler bütçelerinde ve stratejik planlarinda engelsiz, erisilebilir mimari düzenlemeler için ödenek ayirmalidirlar. Belediyeler toplumun engelli olmayan kesimine, ‘Engellileri düsünen duyarli belediye’ imaji olusturmak için toplumun acima duygularini beslemek ve oy almak için engellileri acinacak zavallilar olarak göstermekten artik vazgeçmelidirler”dedi.

TOPLUMUN YÜZDE 60’I ENGELLI KOMSU ISTEMIYOR

Yapilan basin açiklamasi sonrasinda grup üyeleri tek tek taleplerini dile getirdi. Sayin basbakanimiz Ahmet Davutoglu’nun kanunun sahada uygulanmasi konusunda yetkilileri uyarmasini talep ediyoruz. Engellilerle ilgili konulardaki duyarliligini bildigimiz sayin Cumhurbaskanimiza çagrimiz sudur ;

“Ak Parti hükümetinin döneminde çikmasi basarilmis olan Engellilerle ilgili kanunlarin hayata geçmesi için basbakanligi döneminde yayinlattigi 2006/ 18 sayili kararnamede, ‘Engellilerle ilgili düzenlemeler hizlica yapilsin’ talimatindaki duyarliligini daha etkin bir sekilde ve uygulamalarin yapilmasini zorlayacak ölçüde yapmasini talep ediyoruz. Engelli komsu istemeyenlerin orani yüzde 60 tan fazladir. Is hayatinda ve sokakta engelli görmek istemeyenlerin orani yüzde 70 civarindadir. Apartmanlarda mimari düzenlemelere izin vermeyen komsulari yasam hakkina saygi göstermeye davet ediyoruz” dedi.

DHA


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster