Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Kim kazandı,kim kaybetti?


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 12 A?ustos 2014
Geçerli Tarih: 19 Nisan 2026, 23:49
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=18638


KIM KAZANDI, KIM KAYBETTI

Ilk defa halkin oylari ile gerçeklestirilen Cumhurbaskanligi seçimi yapildi. Seçimi 1.turda Basbakan Erdogan kazandi.

CHP ve MHP’ nin “Çati adayi” olarak seçime giren Ekmelettin Ihsanoglu kaybetti. Üçüncü aday Selahattin Demirtas ise kaybetti görünse de, aldigi oy itibariyla kazananlardan oldu.

Seçimin bir baska sonucu da katilim oraninin düsüklügü oldu. Seçmenin %25’i sandiga gitmedi. Düsük katilimin nedenini sadece ‘boykot’ ile açiklamak olanaksizdir.

Katilimin düsüklügünün mevsimsel ve baska nedenleri de vardir. Yaz mevsimi olmasi nedeniyle pek çok seçmen tatili tercih etti.

Adreslerini de tatil yerine aldirma geregi duymadi…

Tarim isçiligi nedeniyle köyüne gidenlerde oy kullanamadilar. Karadeniz de findik toplama mevsimi olmasi, gurbetteki Karadenizlilerin köylerine gelmelerine ve çogunun da oy kullanamamasina neden oldu.

Baska yerlerde de benzer durum yasandi.

Elbette ki aday memnuniyetsizligi nedeniyle sandik basina gitmeyerek ‘boykot’ edenler de oldu. Tüm bu nedenler katilimin düsüklügünün göstergeleridir.

Basbakan Erdogan’in, partisinin yerel seçimlerde aldigi oy sayisindan daha düsük oy almasinin ana nedeni de, tarim isçiligi nedeniyle gurbetten köylerine giden seçmenlerdendir.

Farkli degerlendirmeler yapmaya gerek yoktur!

Seçimlerle ilgili bir süreç analizi yamak gerekirse, su tespitleri yapabiliriz. “Çati aday” isi fikir olarak dogru ancak uygulamasinda yanlislarin yapildigi da bir gerçektir.

Ilk yanlis, “çati aday” 1. Tur için düsünülmemeliydi. 1. Turda CHP’ de, MHP’ de kendi adaylari ile seçime girmeleri gerekirdi.

Ilk turda, iki güçlü ve siyasi adayin Erdogan’a karsi yapacagi basarili kampanya isin rengini degistirirdi. Hem de CHP ile MHP örgütleri de daha dinamik çalisirdi.

Böyle bir durumda Basbakan Erdogan en iyimser tahminle %45 oy alabilirdi. Iki muhalefet adayinin da o civarda oy toplamasi seçimi 2.tura tasirdi.

Ve 2.tura yipratilmis bir Erdogan’a karsi, CHP-MHP isbirligi yaparak girer, seçimi de alabilirdi.

Ilk turda “çati aday” fikri yanlis bir strateji idi…

Ikinci yanlis, aday belirlemede yapildi. Hiç adi gündemde degilken, CHP ve MHP liderlerinin son görüsmesinde Ekmelettin Ihsanoglu, CHP lideri Kiliçdaroglu tarafindan dile getirildi ve MHP lideri de bu öneriye “evet” dedi.

Baska, etkin, siyasi kimligi olan ve Basbakan Erdogan ile seçim sürecinde rekabet yapabilecek bir isim bulunabilirdi…

Olmadi… Ihsanoglu adini kulaklara kim ya da kimler fisildadi ise iki büyük muhalefet partisini yanlis tercihe sürüklemistir!

Yanlis hesap Bagdat’tan (sandiktan) dönmüstür…

Çünkü Ihsanoglu, kampanya sürecinde aktif, etkili ve Erdogan ile rekabet edecek bir profil sergileyememistir.

Ve halkimiz asli varken taklidine de oy vermemistir.

CHP içinde 21 milletvekili Ihsanoglu’nun adayligina imza vermese de, pek çok vekil de gelecek yil yapilacak genel seçimleri düsünerek kerhen imza atmistir.

CHP tabani bir bakima ser ve ehven-i ser arasinda bir tercihe zorlanmistir… ‘Benim adayim’ diye gönül rahatligi içinde degil de, ‘Erdogan seçilmesin’ düsüncesi ile hareket etmistir.

Genel Baskan Kiliçdaroglu’da bu durumu görmüs olacak ki; örgütü harekete geçirebilmek için mitingler yapmis, seçime 1 gün kala sms ler ile de tabanini sandiga gitmeye ikna etmeye çalismistir!

Ancak CHP örgütleri ayni çabayi göster( e) memistir!

Bunun nedeni adayin kimligi ve siyasi tavri oldugu kadar genel merkezinde gereken organizasyonu gösterememesinden kaynaklanmistir.

Ihsanoglu ile ilgili afis ve brosürler örgütlere seçime sayili günler kala ulastirilabilmistir!

Ne CHP ne de MHP etkin bir tanitim ve seçim kampanyasi yürütememistir. Adeta maglubiyet bastan kabullenilmistir.

Kiliçdaroglu’nun çabasinin nedeni ise; seçim sonrasi parti içinde yasanabilecek liderlik tartismalarina ve istifa çagrilarina karsi çikabilmek için olmustur. ( "tipis, tipis" gafi da, "Ihsanoglu için her türlü riski göze aldim" demesi de...)

1.turda “çati aday” formülü ve gösterilen aday ile yapilan (daha dogrusu yapilamayan) kampanya ile, CHP ve MHP cumhurbaskanligini Erdogan’a altin tepside sunmustur.

Elbette Erdogan’in seçimi kazanmasinin arkasinda daha farkli nedenlerde vardir. Bunlardan birisi seçimin esit kosullar altinda gerçeklestirilmemis olmasidir…

Basbakanin görevinden istifa etmeden seçim kampanyasini yürütmesi ve kampanya da devlet olanaklarini kullanmasi bu esitsizligin temel nedenidir.

Denetim altina alinmis medya ile yapilan yayinlarda esitsizligin göstergeleridir…

Ismarlama anketler yolu ile toplumun yönlendirilmesi de önemlidir. Bu yolla kararsiz seçmenin güçlü adaya yönelmesi saglanmaya çalisilmistir.

Basbakan Erdogan, muhalefetin hatalarini da iyi degerlendirmis ve seçimin kazanani olmustur. Sadece Erdogan degil baska kazananlar da vardir!

Basbakana “es baskanlik” görevi veren merkezler de kazanmistir.

“Açilim” projesi ve bu projeye destek verenlerde kazanmistir.

Barzani’de kazanan taraftadir. ISID’ de…

Seçimin kaybedeni ülkemizdir. CHP’dir… MHP’dir…

Siz bakmayin Gürsel Tekin’in, “seçimin kazanani CHP’dir” açiklamasina!

Muharrem Ince’nin “bu bir hezimettir” açiklamasi, Birgül Ayman Güler’in seçim analizi ile Emine Ülker Tarhan’in, CHP’li kimi vekillerle yapmis oldugu açiklamada dile getirdigi "basariliyiz diyerek tabanin akliyla alay edilmektedir" sözleri gerçeklerin ifadesidir.

Seçimin bir kaybedeni de Cumhurbaskani Abdullah Gül’dür. Halef Erdogan, selefine aslinda Kayseri konusmasinda mesaj göndermisti!

Simdi AKP kongresini yemin edecegi 28 Agustos tarihinin 1 gün öncesinde yapma karari ile de daha net bir mesaj vermektedir.

Gül’ün , “Partime dönecegim” açiklamasini yaptigi saatlerde AKP MYK’si 27 Agustos’ta olaganüstü kongre karari aliyordu…

Bunu anlami, Erdogan’in Gül’ün olasi genel baskanlik adayliginin önünü kesmektir…

CHP ve MHP’de liderler sorgulanirken, olaganüstü kurultay çagrilari yapilirken, AKP’yi de yakin gelecekte yeni gelismeler beklemektedir.

Belki de Erdogan’in zaferi, ‘Pirüs zaferidir’…

Eylül ayi ve sonrasi siyasette ciddi gelismeler yasanabilir… Yeni kazananlar ve kaybedenler ortaya çikabilir.

Ne de olsa siyasette yasam gibidir, degiskendir…


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster