Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster
Açıklama: Fiskobirliğin 2013 ürünü 5 bin ton üzerinde fındık alımı yaptığı bildirildi
Kategori: Yöreden
Eklenme Tarihi: 08 A?ustos 2014
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 01:02
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=18586
Fiskobirlik 2014 Ürünü Findik Alimina Basladi
Fiskobirlik’e 2014 ürünü findigini teslim eden ilk üretici, Giresun merkeze bagli Seyit köyü muhtari Ali Aydin oldu.
Aydin, birlige 450 kilogram findik teslim ederken, 53 randiman üzerinden kilogrami 10,70 kurusa denk gelen ürünü için kendisine yaklasik 5 bin liralik ödeme yapildi.
Fiskobirlik Genel Müdürü Salih Ögütken,AA muhabirine yaptigi açiklamada, FISKOBIRLIK olarak geçen yilin ardindan bu yil da findik alimi için bugünden itibaren piyasaya girdiklerini söyledi.
Dogu Karadeniz'de findiklarin erken toplanmasi ve pazara indirilmesi nedeniyle, bati bölgesine göre alim sürecini erken baslattiklarini kaydeden Ögütken,
"Bugün ilk alimimizi gerçeklestirdik. Umariz iyi ve güzel bir sezon yasariz" dedi.
Ögütken, birligin bu sezon pesin ve emanet olmak üzere iki alim modeli uygulayacagini anlatarak,
"Pesin para ve piyasa fiyatinin 10 kurus üzerinden alim yapacagiz. Geçtigimiz yil da ayni uygulamayi yapmistik. O gün piyasada findik kaç lira ise o fiyatin üzerine 10 kurus ekleyerek ödemesini yapacagiz. Yine alimlarimiz 50 randiman üzerinden olacak. Her artan randiman rakamina göre üreticilere randiman farki ödeyecegiz. Bu alimda ürün bedeli ayni gün üreticimize teslim edilecek" diye konustu.
Emanet sistemini de anlatan Ögütken,
"Tüm depolarimizi üreticilerimizin findiklarini emanete teslim etmeleri için sonuna kadar açtik. Üreticimiz istedigi bir zamanda, istedigi kadar findigini getirip depolarimiza birakabilir. Istedigi zaman da yine pesin alimda oldugu gibi piyasa fiyatinin üzerinden parasini alabilecek" ifadelerini kullandi.
Kaynak sorunlarinin bulunmadigini, bu nedenle de findik üreticilerinin tüm ürünlerini almaya talipli olduklarini dile getiren Ögütken,
"Üreticilerimiz bizlere güvensin ve findiklarini Fiskobirlik’e teslim etsin. Birlik onlarin kendi kurumu. Kendi kurumlarina sahip çikmalilar. Pesin bedel üzerinden findiklarini satacaklarsa bu islemi birlik üzerinden yapmalarini istiyoruz. Yine emanete birakacaklarsa da depolarimiz kendilerinin emrinde. Hep birlikte bu kurumu yeniden ayaga kaldiralim" dedi.
Fiskobirlik’e ürün teslim eden Ali Aydin ise birlige sahip çikmak amaciyla ürününü birlige teslim ettigini söyledi.
Birligin 2013 ürünü 5 bin ton üzerinde findik alimi yaptigi bildirildi.

Anadolu Ajansi