Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Hayden HES'e karşı çıkalım


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 31 Temmuz 2014
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 07:49
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=18508


HES sorunu

Çevre ve enerji konusu kisa yazilara sigmayacak kadar genis kapsamli bir konudur.Burada ana basliklariyla HES projelerinin zararlarini anlatmaya çalisacagiz.

Bütün vadiler HES sarmalinda ve haliyle Giresun vadileri de HES sarmalinda.

1 - “Giresun’a yatirim getiriyoruz”

2 - “Ülkemizi elektrikte disa bagimliliktan kurtaracagiz”

3 - “Dere zaten bosuna akiyor”

Iddialariyla Giresun vadilerine bir virüs gibi yayilan HES projelerinin yapimi hizla sürmektedir.

1 – Iddialarin aksine,HES’ler bir yatirim degil,yikim projesidir.

Yatirim projeleri,yatirim yapilan bölgede bir katma deger yaratir.Yatirim yapilan bölgeye bir seyler verir,oysa HES projeleri bir sey vermemisken,vadilerimizin dogal dokusunu yokediyor ve derelerimizi,vadilerimizi susuz birakiyor.

2 – Iddialarin aksine,HES projeleri ülkemizi elektrikte disa bagimli olmaktan kurtarmayacak,aksine ülkemizi Su’da da disa bagimli hale getirecektir.

DSI ustalikla tasfiye sürecine sokularak,DSI elinde olan su kullanim haklari,49 yilligina HES firmalarina devredilmektedir.Su kullanim hakki halkin elinden alinarak ustalikla HES firmalarina devredilmektedir.

3 – Iddialarin aksine,Dere bosuna akmaz,çünkü dere aktigi ve geçtigi bölgeye can verir,hayat verir.

Su eger bosuna akiyorsa,sizde bosuna yasiyorsunuz demektir! Güneste bosuna açiyor,yagmur bosuna yagiyor demektir!

Su bosuna asla akmaz,geçtigi yerlere hayat verir,can verir.

Bütün bu nedenlerle AKP hükümetine ve HES firmalarina,”Suyumuzdan elinizi çekin” diyoruz.

Bu HES projeleriyle ilgili toplumda yaratilan algi maalesef çevre katline zemin hazirlamaktadir oysa gerçekler ortaya çiktikça halk kandirildigini anlamaktadir,ve hatta Orman ve Su Bakani Veysel Eroglu bile,”HES’lerde hata yaptik” diye özelestiri yapmistir.

Insanlar söyle bir yanilgiya düsüyorlar;

Su meshur Devlet Planlama Teskilati toplanip,”Ülkemizin enerji sorununu nasil halledelim arkadaslar” deniliyor zannediliyor!

Oysa öyle bir sey yok.

HES projeleri,emperyalist isbirlikçisi AKP hükümeti eliyle ülkemize disaridan dayatilan projelerdir.

Ülkemizde enerji bakanliginca elektrik üretim lisansi verilmis yaklasik 2500 HES projesi bulunmaktadir.Bu projelerin bedelleri ise Avrupa Yatirim Bankasi tarafindan verilmektedir ve 35 milyar dolar bir büyüklüge sahiptir.

Emperyalistler 35 milyar dolari bizim kara kasimiza verdigini mi düsünüyorsunuz? Elinoglu suyumuzu elimizden almak için büyük bir hamle yapmislardir ve büyük bir oranda da basarili olmuslardir.

Yani,elektrik bahane,sular sahanedir!

Iste bu ahval ve seriat altinda Giresun vadilerini sarmalina alan HES projelerine karsi bir mücadele yürütmeye çalistik ancak çabalarimiz vadilerde yasayan hemserilerimizde maalesef karsilik bulmadi.

5.3.2010 Tarihinde biraraya geldigimiz Rize TEMA binasinda “Derelerin Kardesligi Platformu”’nu kurduk ve bütün dereleri kardes ilan ettik.

Daha sonra Giresun merkez ve ilçelerinde temaslarda bulunarak HES karsiti duyarlilik olusturmaya çalistik.

Amacimiz,Giresun kamuoyunda HES’lerin zararlarina karsi hassasiyet olusturmakti.

Bu amaçla,Giresun merkezde “HESLERIN ZARARLARI” konulu paneller düzenledik,HES yapilan vadileri ziyaret ederek bölge halkina HES’lerin zararlarini ve kaygilarimizi anlattik.

Giresun vadilerinde yapilmasi planlanan ve yapilmakta olan yaklasik 95 HES projesinden 20 HES projesini Ordu Idari Mahkemesine tasiyarak Yürütülmesinin durdurulmasi karari çikarttik ancak Idare mahkeme kararlarini hiçe sayarak HES projelerinin yapimini sürdürmeye devam etti ve ediyor.

Iste bu nokta da anladik ki,mahkeme kararlarini hiçe sayan hukuk tanimaz bir iktidarla karsi karsiyayiz.

Öyleyse direnisten gerisi yalan.

HES karsiti direnisin sayisiz örnekleri var,Rize Andon bölgesinde inegini satarak bedenini ortaya koyan Kazim Delal,Firtina vadisinde vatandas Mustafa,Kesap Karabulduk deresinde verdigi mücadeleyle HES projesini durduran Emrullah Alasalvar herkese örnek olsun.

HES yikimlarina karsi,derelerin/vadilerin susuz birakilmasina karsi,suyun ticarilestirilmesine karsi vadi halki bedenini siper ederek vadisini korumak zorunda,aksi halde sularimiz elimizden gitti,gidiyor.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster