Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle
Açıklama: Kaçak akaryakıt bayileri isyan ettirdi
Kategori: Ekonomi-Çalışma Hayatı
Eklenme Tarihi: 17 Haziran 2014
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 06:30
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=18108
Bayiler isyanda: Tek litre satamiyoruz
Suriye'den Türkiye getirilen kaçak akaryakit, Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgeleri'ndeki pek çok ilde bayileri isyan ettirdi.
ISID'in Musul Baskonsoloslugu'ndaki baskini sonrasinda bölgedeki radikal terör örgütlerinin finansman kaynagi haline geldigi belirtilen Suriye'den Türkiye getirilen kaçak akaryakit, Hatay ve Nigde disinda Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgeleri'ndeki pek çok ilde bayilerinde sikinti yaratti.
"TEK LITRE AKARYAKIT SATAMIYORUZ, KAPATACAGIZ"
Tunceli, Elazig ve Bingöl'deki bayiler, 7 Haziran'da Elazig'da bir toplanti yapti. Toplantida, Suriye'den gelen kaçak nedeniyle satislarinin durma noktasina geldiginden yakinan bayiler,"Tek litre akaryakit satamiyoruz. Kapatmaktan baska çaremiz kalmadi" dedi.
KAÇAK YÖNTEMLER TEK TEK BELIRLENDI
Enerji yönetimi, basta Hatay olmak üzere akaryakit sektöründen de gelen bilgiler dogrultusunda kaçak yöntemlerini tek tek belirledi. Enerji yönetiminin ve sektörde faaliyet gösteren sirketlerin yaptigi belirlemelere göre Suriye'den Türkiye'ye, su dört yöntemle kaçak akaryakit geliyor;
-Suriye ile Türkiye arasindaki Asi Nehri üzerinde 'ipli' bir sistem kuruldu. Dolu bidonlar, Suriye'den bu sistem üzerinden Türkiye'ye gönderiliyor. Bos bidonlar ayni hatla geri gönderiliyor.
-Plastik borularla iki ülke arasinda hat olusturuldu. Petrol sevkiyati yapiliyor.
-Bidonlarla at arabalari üstünde getiriliyor.
-Tir ve kamyonlarda büyük kapasiteli tanklar yoluyla akaryakit kaçakçiligi yapiliyor.
ILETISIME ÖZEL ÖNEM
Kaçakçilar, polise ve denetim birimlerine yakalanmamak için haberlesme konusuna özel bir önem veriyor. Hatay'da denetimlerin siklasmasi durumunda kaçak bir anda Nigde'ye kayiyor. Bu illerde denetimin yogunlasmasi durumunda kaçagin merkezi Dogu ve güney Dogu Anadolu Bölgeleri'ne kayiyor.
"FIYAT FARKI KORKUNÇ"
Sektör kaynaklari, Suriye'den gelen akaryakitin iç piyasada yasal ürüne göre çok ucuz oldugunu belirterek, "Türkiye'de bayide satilan bir litre benzin motorin, 4.5 TL dolayinda. Suriye'den gelen motorinin litresi yerine göre 1.5 TL ile 2 TL'ye alici buluyor" dedi. Sektör kaynaklari, Suriye'den gelen motorini daha çok kamyon ve otobüslerde tercih edildigini söyledi.

mynet