Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Gizle
Açıklama: İşçiler ayakta... Soma karıştı
Kategori: Haber
Eklenme Tarihi: 27 Mayys 2014
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 03:12
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=17919
Soma'da kaymakam söz verdi isçiler dagildi
Soma Kaymakami Atçi, faaliyetleri durdurulan Atabacasi ocaginda Çalisma Bakanligi müfettislerinin de yarin inceleme yapacagini söyledi.
Soma Kaymakami Mehmet Bahattin Atçi, faaliyetleri durdurulan Atabacasi ocaginda Çalisma Bakanligi müfettislerinin de yarin inceleme yapacagini belirterek, ayni eksiklikleri bakanlik müfettislerinin de tespit ederek faaliyet durdurma karari vermesinin beklendigini, bu durumda isçilerin maaslarinin ödenmeye devam edecegini bildirdi.
Atçi, ocaklardaki çalismalarla ilgili bilgi almak için Soma Kaymakamligi önünde toplanarak maden isçilerin yanina gelerek açiklamada bulundu. Isçilerin vakur bir tavir sergilediklerini kaydeden Atçi, çalisanlarin taleplerine yönelik cevaplar bulmaya çalistigini belirtti.
Taseronlasma ve ücretlerle ilgili taleplerinin Ankara'dan takip edilecegini ifade eden Atçi, aciliyeti olan konunun "is basi yapma" oldugunu, bunu da çözüme kavusturduklarini dile getirdi.
Isçiler ayakta... Soma karisti
Müfettisler rapor vermeden hiçbir sekilde madenlerde çalisma olmayacagini kaydeden Bahattin Atçi, tek istisnanin Imbat sirketinin bir tane ocaginin zorunlu çalismasi oldugunu belirtti.
Taleplerin büyük bir bölümün cevaplarini bulduklarini anlatan Atçi, ilçeye gelen Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Is Teftis Kurulu Baskani'na isçilerin sorunlarini ilettigini ifade ederek sunlari söyledi.
"Buradaki temel sorularinizdan bir tanesi bundan sonra ne olacak, ocaklarda hangi sartlarda çalisacagiz, kosullarimiz düzelecek mi, güvenli bir ortamda mi çalisacagiz sorulariydi. Bunlari görüstüm. Müfettisler girip burasi güvenli denilinceye kadar madenlere girmeyeceksiniz. Atabacasi'ndaki ocak Maden Isleri Genel Müdürlügü'nce durduruldugu için burada isçilerin maasinin ödenmesi için Çalisma Bakanligi müfettislerine rica ettim 'siz görün, siz durdurursaniz hiç olmazsa isçilerimizin ücretleri ödenir' dedim. O nedenle yarin bakanlik müfettisleri bu ocaga da girecek büyük bir ihtimalle ayni eksikleri görecekleri için onlarin karariyla da faaliyetler durdurulacak. Onlarin karariyla durdurulursa sizin maaslariniz ödenecek."
"Üretim faaliyetleri durdurulmustu"
Geçen hafta isçilerden olusturulan bir ekibin Ankara'ya gittigini, ekibin sorularini yetkililere ilettigini de hatirlatan Atçi, konuyla ilgili çalismalarin yapildigini, sonuçlarin alinmaya basladigini, dünkü Bakanlar Kurulu toplantisinin ana gündem maddeleri arasinda Soma'nin oldugunu vurguladi.
Atçi, bugün yeniden ise çagrilan isçilerle ilgili de Is Teftis Kurulu Baskani ile görüstügünü dile getirerek, sunlari kaydetti:
"Kazanin meydana geldigi ocakta üretim faaliyeti durdurulmustu. Ayni firmanin Atabacasi ocaginda da yapilan denetim sonucunda sartlar düzeltilinceye kadar faaliyeti durduruldu. Geriye bir Isiklar'daki ocak kaliyor. Bu ocaga da yarin müfettisler girecekler, çalisma kosullari yoksa orada da faaliyet durdurulacak. Düzeltilene kadar orada da herhangi bir çalisma yapilmayacak. Imbat'ta iki ocak var. Ocagin bir tanesinde sizler ise gitmedigi için orada da bir risk olusmadigi için faaliyet durmus vaziyette su anda. Ancak ikinci ocakta özellikle Imbat'ta çalisan arkadaslar daha iyi biliyor. Ben genel müdürle de görüstüm. Orada faaliyetin durmasi demek özellikle metan gazindan dolayi bir daha ocagin açilamamasi anlamina geliyormus. Dolayisiyla asgari bir çalisma yapilmasi gerekiyor. Onu yapmak zorundayiz, aksi durumda 'ocaga kilit vurmamiz' lazim deniyor. Ona da yarin müfettisler tekrar giriyor. Orayla ilgili zorunlu bir çalisma gerekiyorsa yine müfettislerin uygun gördügü sartlar çerçevesinde asgari herhalde yüzde 40 civarinda bir çalisma yapilacak. Onun disindaki bütün ocaklarda sartlar tamamen yerine getirilinceye kadar çalismalar duracak."
Atçi, isçilerin hiçbir hakkinin zayi olmayacagini, bundan sonra daha güvenli ortamda çalismalari için her türlü gayreti göstereceklerini belirtti.
Isçilerin sorularini da dinleyen Atçi, kamulastirma gibi kendisinin karar veremeyecegi konulara cevap veremeyecegini söyledi.
Atçi'nin konusmasinin ardindan isçilerin büyük bölümü dagilirken bir grup isçi ise madenlerin kamulastirilmasi talepleri karsilanincaya kadar oturma eylemi yapacaklarini belirtti. Atçi bu grupla da görüserek dagilmalari konusunda isçileri ikna etti.
haberler