Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat |
Resimleri Göster
Müslüman Dünya Sürüleştiği İçin Sürünüyor
Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 19 ?ubat 2014
Geçerli Tarih: 03 Mayys 2026, 14:57
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=17028
Müslüman Dünya Sürülestigi Için SürünüyorIlahiyatçi-Yazar Ihsan Eliaçik, Müslümanlarin su an ki acinasi hazin durumunun nedeni olarak “dünyevîlesme”nin gösterildigini belirterek,"Tam tersi,Islam dünyasi dünyevilesemedigi için bu halde" dedi.
"Bu nasil dünyevîlesmek ki kendi dünyasini bile mamur edemiyor?" sorusunun sorulmadigini ancak artik günümüzde bu soruyu sormak gerektigini belirten Eliaçik hoca, " Yabanci çizmeleri altinda eziliyor. Dünyevîlesenin dünyaya hakim olmasi gerekmez mi?" dedi.
SÜRÜ DE AKIL VE IDRAK YOKTUR
Bu konudaki tesbitin dogru ancak kavramlastirmanin yanlis oldugunu vurgulayan Eliaçik hoca, " Bunun yerine “sürülesme” denilmelidir. “Inkarcilarin durumu (çoban sesini) ancak bagirti olarak algilayan (sürüye) benzer. Onlar sagir, dilsiz ve kördürler. Onlar akil tutulmasi içindedir.” 'Bu tür ayetler inkarcilarin Allah’in ayetleri karsisindaki durumunu anlatiyor, bizimle ilgili degil' diyerek topu taca atmayin sakin. Her ayeti üzerimize alinarak okuyacagiz, buna alisacagiz.Her kim Allah’in kavlî (Kur’an) ve kevnî (alem, dünya, tabiat) ayetleri karsisinda sagirlasiyor, dilsizlesiyor, körlesiyor ve akil tutulmasi içine girerek olup bitene yabancilasiyorsa sürülesir. Allah aklini kullanmayani pislik içinde birakir (Yunus; 10/100). Böylelerinden artik sürü kokusu gelir. Müslüman kafir fark etmez.Sürüler çobanin bagirmasini anlayamazlar. Çobanin sesine karsi sagir, dilsiz ve kördürler. Sürü de akil ve idrak yoktur; sadece gelen sesi uzaklardan gelen bagirti olarak algilar. Dünyaya gözünü kapayip körlesen ahirette de kördür hatta daha da ziyade..." diye konustu.
SÜRÜLESTIGIMIZ IÇIN SÜRÜNÜYORUZ
Pislik ve zilletten ibaret mevcut durumun Kur'an'in tabirleri ile sagirlasma, dilsizlesme, körlesme ve akilsizlasma oldugunu dile getiren Eliaçik hoca, sözlerini söyle noktaladi:
"Ali Seriati daha da ileri giderek buna “eseklesme” (istihmâr) der.Çünkü esek de diger sürü hayvanlari gibi sagir, dilsiz ve kördür. Onun için her gelen üzerine biner, bir ton sopa yer ama dönüp de niye üzerime biniyorsunuz, neden vuruyorsunuz demez, diyemez. Bu nedenle Allah katinda yerde yürüyen yaratiklarin en kötüsü akilsizlasan, sagirlasan ve dilsizlesenlerdir (Enfal; 8/22). Çünkü onlar sebebi sonuca, sonucu sebebe baglayamaz, nedenleri göremezler. Allah’in nuruna (yerlere ve göklere) gözlerini kaparlar; dünyada kördürler. Zulüm karsisinda susarak da dilsizlesirler. Çünkü görüyormuscasina (ihsan) Allah’a ve gidip de gelmiscesine ahirete imandan nasipsizdirler. Onlar dünyada Allah’i unuttugu için, Allah da onlari ahirette unutacaktir. Esas dinamikleri olan “Allah’a ve ahirete iman” dumura ugradigi için maneviyatlari çökmüstür. Maneviyatlari çökünce dünyalari da çökmüs; amaç, umut, hedef ve yön yitimine ugramislardir. Artik dünya onlar için bir otlaktir. Eh, otlakta da sürüler yasar ve sürüler dünyevîlesemez. Bunun için hal-i pür melalimiz “sürülesme”dir. Sürülestigimiz için dünyada sürünüyoruz. Oysa gerçek anlamda dünyalilasmaliyiz. Hayata ve dünyaya dönmeliyiz. Gözümüzü dünyaya açmali, burada sürü gibi yasamamali, ona sahip çikmaliyiz. Meydani isgalci, talanci ve yagmacilara birakmamaliyiz. Yoksa isgale, talana ve yagmaya ugrayan biz oluruz. Çünkü sürü yagmacilarin istahini kabartir. Su halde eski “terk-i dünya” kültürünü terk etmeli, yeni bir “kesf-i dünya” kültürü yaratmaliyiz. Ikbal’in dedigi gibi akil ile dünyayi fethe çikarken, ask ile mekansizliga taarruz etmeliyiz."
yuzdeyuzhaber
Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat |
Resimleri Göster