Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Dünya tarihini değiştirecek keşif


Açıklama: Türkiye'de bulunan en eski insan kalıntısının tarihlendirilmesi, Türkiye'nin Avrupa ve Afrika arasında geçiş yolu olduğu teorisini güçlendirdi.
Kategori: Teknoloji-Bilim
Eklenme Tarihi: 13 ?ubat 2014
Geçerli Tarih: 21 Kasym 2024, 14:46
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=16983


Denizli’de dünya tarihini degistirecek kesif

Türk ve Fransiz bilim adamlarinin ortak çalismasi, 'nin Kocabas bölgesinde bulunan nin en az 1 milyon-1,1 milyon yasinda oldugunu gösterdi. Bu tarihlendirme, insanlarin nereden dünyaya yayildigina ve göç yoluna isik tutuyor.

Insanlarin Afrika'dan Avrupa ve Asya'ya yayilma süreci, özellikle Dogu Asya (Endonezya, Çin) ve Bati Avrupa arasindaki iliski, kalintilarin azligi nedeniyle halen çok az biliyor. Bu nedenle daha önce Denizli'deki bir mermer ocaginda bulunan ''Türkiye'nin en eski insaninin'' ayrintili tarihlendirilmesi sabirsizlikla bekleniyordu. Bilim adamlari, bu eski insanin yasina, kafatasi ve bulundugu iki katman arasinda yer alan travertenlerdeki olusumlarin özel bir yöntemle ayrintili incelenmesi sonucunda ulasti.

Pamukkale Üniversitesi'nden Mehmet C. Alçiçek'in buldugu kafatasi, 1 milyon-1,6 milyon yil önce yasamis Etiyopyali insan kalintilarina morfolojik olarak çok yakin, dolayisiyla bu bulgu, Homo erectus'un, 1 milyon-1,3 milyon yil önce Ispanya, Fransa ve Italya'ya ilk göç dalgasina isaret ediyor. Arastirmanin sonuçlari ''Earth and Planetary Science Letters'' dergisinde yayimlandi.

mynet


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster