Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster
Açıklama: Fethullah Gülen neden dönmüyor? Bomba iddia!
Kategori: Röportaj-Söyleşi
Eklenme Tarihi: 09 Aralyk 2013
Geçerli Tarih: 20 Nisan 2026, 00:55
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=16241
Ahmet Akgündüz, Fethullah Gülen'in çevresinde onu devre disi birakmak isteyenler oldugunu hatta onun Türkiye'ye gelmesini engellemeye çalistiklarini iddia etti.,
Sabah'in sorularini yanitlayan Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, "Fethullah Gülen'in Türkiye'ye gelmesini engelliyorlar mi?"sorusuna verdigi cevapla gündem oldu. Iste Prof. Dr. Ahmet Akgündüz'ün konuyla ilgili olarak yaptigi yorum:
"Çok garip karsiliyorum orada kalmasini. Çevresindeki belli ekip ona müsaade etmiyor. Çünkü Gülen burada olsa, ona ulasmak kolay olacak. Ve dogrular anlatilacak."
Rotterdam Islam Üniversitesi Rektörlügü'nün yani sira Osmanli Arastirmalari Vakfi Baskanligi görevini de yürüten Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Sabah gazetesine konustu.
Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, hükümet ile cemaat arasindaki olaylari analiz ederken, 2004'teki MGK toplantisi hakkindaki bilinmeyenleri de ilk kez dile getirdi. Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, ayrica Basbakan Erdogan'in yurtiçinde ve yurtdisinda devlet baskanlariyla yaptigi görüsmelerde cemaati savundugunu da anlatti.
Iste Prof. Dr. Ahmet Akgündüz'ün o röportaji;
ZIHNIYET ESARETI VARDI
- Islam dünyasi 150 yildir bir türlü ayaga kalkamadi. Özellikle son yillarda yeniden hareketlenme belirtisi var mi?
- 1990'li yillara gelince Islam âleminde bir ferahlama, genisleme basladi. 1960'a kadar 50 küsur devlet esaret altindaydi. Bunun da çok büyük etkisi var. Sadece Türkiye bir seyler yapabilirdi ama o da zihniyet esaretindeydi. Bana göre 1000 yil Islam'in bayraktarligini yapan Türk milleti, yine liderligi ele aldi. Buna neo-Osmanli diyen Avrupalilar, Arap âlemi ile aramizi açmaya çalisiyor. Bir defa Türk milleti, diger milletlerden farkli olarak hiçbir zaman hegemonya altina girmemis. Parçalanmis fakat hiçbir devletin sömürgesi olmamis. Hakikaten Islamiyet en dogru sekilde Türkiye'de yasaniyor.
- Son 11 yildir iktidarda olan AK Parti hükümetinin seçimleri sürekli kazanmasinin sirri nedir?
- Mesele sahislarla degil, ekiple alakali. Eskiden memleketi idare edenler yüzde 80'i yiyorlardi yüzde 20'sini de millete harcamaya çalisiyorlardi ama yol masrafina bile yetmiyordu. Ben Diyarbakir'in Çüngüs kazasi, Malkaya Köyü'ndenim. Bizim köylerin daglarina eski hükümetler tarafindan o zamanin parasiyla 5 trilyon tahsisat çikti. Ihaleyi eski bir siyasi kazandi. 5 milyona yakin fidan getirdi, büyük dagdaki dereye döktü, üzerini de tasla kapladi. Gidip istihkakini aldi. Bu hükümet iki yil önce yine benim köyümün ormanlasmasi için 5 milyonluk tahsisat çikardi. Kaymakam takip etti 'Agaçlar yesermeden istihkaki ödemem' dedi. Menderes, Özal ve Erdogan... Bu üç lider milletle aralarindaki kan uyusmazligini kaldirdi. Halk 'Bunlar bendendir' dedi.
- Halkin sevdigi liderler olarak Menderes, Özal ve Erdogan'i saydiniz ama Demirel'den söz etmediniz. Oysa Nur Hareketi her zaman Demirel'i desteklemisti.
- Nur Cemaati'nin Demirel'e destek vermesinin nedeni, komünizmin karsisinda yer almasidir. 1990'da komünizm yikilinca sartlar degisti. Demirel cumhurbaskaniyken Taksim Camii'nin mütevelli heyetinin temsilcisiyken Istanbul'daki evine ziyarete gittim ve ona 'Bugün sizi Hürriyet gazetesinin basyazari Oktay Eksi kösesinde çok övdü. Siz Oktay Eksi'nin övdügü Demirel misiniz, yoksa bir zamanlar Nur Cemaati'nin 'Nurlu Demirel' dedigi Demirel misiniz?' diye sordum. Bana 'Ben Oktay Eksi'nin övdügü Demirel'im' dedi. Demirel, Oktay Eksi'nin söyledigi gibi 28 Subat'in destekledigi Demirel'di.
- Son yillardaki ekonomik ve siyasi gelismeler, Arap dünyasiyla Türkiye'yi ne kadar yakinlastirdi?
- Bugün Misir veya Suriye'de serbest bir seçim olsa Tayyip Erdogan veya Abdullah Gül, cumhurbaskani adayi olsalar yüzde 70'le seçilirler. Bu çok önemli bir hadisedir. Onun için ben Islam âleminin geleceginden de üzüntülü degilim. Bu bir dogum sancisidir.
- Türkiye'nin hizli yükselisi sizce kimleri rahatsiz ediyor?
- Biz hizli atilimlar yapiyoruz. Almanya üçüncü havalimanindan rahatsiz. Çünkü Frankfurt Havaalani islevini kaybedecek. Bediüzzaman diyor ki 'Biz fakiriz, hafifiz. Avrupalilar bizi trenle geçti, biz balonla uçup onlari geçecegiz.' Bence Türkiye su anda bunu yasiyor.

BU BIR DOGUM SANCISIDIR
- Gezi eylemlerinin de tam bu sirada baslamasi tesadüf mü?
-Sariyer'de 100 binin üzerinde agaç bir tek üniversite insa etmek için yakilirken, sesi çikmayan belli çevreler 10-15 agaç için sesini yükseltiyorsa, bu isin arkasinda bir is vardir. Bir makale kaleme aldim ve kiyametler koptu. Ama ayni görüsümde israr ediyorum. Gezi olaylarini Koç grubu finanse etti. Çünkü Koç Üniversitesi, Gezi olaylarinin bütün altyapisi için günlerce hazirlik yaptirdi. Maskeler orada hazirlandi. Hatta alistirma yaptilar. Nasil gazlar sikilacak? Nasil gidilecek? Nasil kaçilacak? Divan Otel'e nasil ulasilacak? Bunu bilmeyen yok. Arkasindan kendilerine göre bütün zinde güçleri harekete geçirdiler. 4 Nisan'da CHP yönetim kurulunda olan bir kisi, Gaziantep'e yatirim yapacak birine 'Sakin yatirim yapma. 1 Haziran'dan sonra Türkiye'de sokak savaslari baslayacak' diyor. Sadece ve sadece Türkiye'yi batirmak için. Bakin Olimpiyat'i elimizden aldilar. Yatirim yapilmasin diye bazi çevrelere 'Türkiye teröre boguldu, yatirim yapmayin' diye mail göndermisler.
- Sizce yurtdisindan kimler destek oldu?
- Türkiye ilk kez maddi ve manevi yükselise geçti. Gezi olaylari, ikinci 31 Mart Vakasi'dir. Sultan Abdülhamit'e o 31 Mart olaylarindan sonra veya önce karsi çikan ayni yedi grup. Gezi protestolarinin organizatörleri ayni çevreler. Kim karsi çikmis? Almanya ve Ingiltere, Bagdat ve Hicaz demiryolundan dolayi karsi çikmis. Bugün de Almanya, Frankfurt Havaalani'ndan dolayi karsi çikiyor. Çünkü orasi sifira düsüyor. Istanbul merkez havalimani oluyor. Alman vakiflarinin para verdigini devletin bütün kurumlari biliyor. Diger yedi grubun altisi da ayni.
KRALDAN ÇOK KRALCILAR VAR
- Hizmet hareketini Israil ya da Amerikan neo-con'lar etkiliyor olabilir mi?
- Bazen kraldan fazla kralcilar olabilir. Ben onlardan bu manadaki ittifaklari asla beklemiyorum. Ama cemaat çok büyüdü. Bazen Gülen'i devre disi birakarak farkli hareketler yapanlar oldugunu biliyorum. Hizmet hareketinin lehine olmasi için kraldan fazla kralci davranarak hata yapanlar var.
- Fethullah Gülen'in Türkiye'ye gelmesini engelliyorlar mi?
- Çok garip karsiliyorum orada kalmasini. Çevresindeki belli ekip ona müsaade etmiyor. Çünkü Gülen burada olsa, ona ulasmak kolay olacak. Ve dogrular anlatilacak.
- Neler mesela?
- Mesela 2004'teki Milli Güvenlik Kurulu toplantisi. Gülen onun mahiyetini bilse, sabaha kadar Tayyip Erdogan'a dua eder. Ben biliyorum. Ama açiklamayacagim simdi. Bizzat sahitlerinden dinledim. Istihbarat bilgisi degil, dedikodu degil. O tarihteki MGK toplantisi, Türkiye'nin dönüm noktasidir. Tayyip Bey'in gösterdigi o secaati unutarak onu aleyhine kullanmak isteyenlere sadece gülüyorum. Bu meselede keske akli basina gelse de Abdüllatif Sener konussa. Çünkü olayi, onun anlattiklariyla biliyorum. Türkiye'nin kurtulus sahnesidir o MGK toplantisi. Yani tarihle kiyaslarsaniz ister Malazgirt zaferi, ister Türkiye'nin demokrasi meydan muharebesi deyin. Ama bakiyorum, Tayyip Erdogan kendisinden çok emin oldugu ve orada neler yaptigini bildigi için hiç konusmuyor, gülüp geçiyor.
ERDOGAN, PUTIN'E CEMAATI ANLATTI
- Dershane konusunun bu kadar tepki almasini nasil açikliyorsunuz?
- Dershane meselesini gündeme getirerek gerginlik çikaran Zaman gazetesi ve hatta Fethullah Gülen. Mücadele yolunu seçti, hata yapildi. Yillardir senin davani koruyan, her ithama gögüs geren Genel Kurmay Baskani Basbug ile tartisan, cemaatle ilgili iddialari cevaplandiran bir basbakan ile mi mücadele edeceksiniz? Birbiriyle mücadele edenler müspet hareket edemez. Hizmet, mücadele yolunu seçerek hata ve kara propaganda yapiyor. Ben Kazakistan olayini kamuoyuna açikladim.
- Kazakistan'da neler olmustu?
- Basbakan risk almistir. Dünyanin ikinci gücünün basiyla Gülen'in okullarini ve hizmetini savunmus ve tartismistir.
- Rusya lideri Putin ile mi?
- Evet. Hangi devlet adami bir saat 15 dakika bunu yapar? Basbakan, Putin'e '80 yildir Bedüizzaman'a, talebelerine ve Fethullah Gülen'e Türkiye'de de ithamlar yapildi. Bölücü, yikici dendi. Bizi aldattilar, sizi de aldatmasinlar. Size bu haberleri getirenler Ergenekoncular' diye anlatti. Hükümet, cemaate destek konusunda hep samimiydi.
ISTANBUL GIDERSE ÇOK YAZIK OLUR!
- Önümüzde üç önemli seçim var. Yeni bir sokak hareketi bekliyor musunuz?
- Bu meselede endiselerim çok. Birinci endisem büyüksehir belediyelerinde. 'Dindarim' diyen birileri, basit tartismalar sebebiyle Türkiye'nin istikbalini karanliga atarlarsa Cenab-i Hak ne onlari ne de hükümeti afeder. Dershane tartismasina basit tartisma diyorum. Onlarin bir kismina göre hayati bir tartisma.

- Böyle bir risk var mi?
- Dikkatli olunmasi gerekiyor. Hele hele Mustafa Sarigül açisindan çok endiseliyim. Çünkü eskiden Gülen'in cemaati onu destekledi. Olayin temeli su, maalesef serde ittifak çok kolay. Tayyip Bey, Diyarbakir'da konusma yapinca, Kemal Kiliçdaroglu 'PKK'lilara taviz' diye bagiriyor ve BDP ile ittifaki konusabiliyor. Bu çok tehlikeli bir yaklasim. Bana göre burada Saadet Partisi ve MHP cephesine çok büyük görev düsüyor. Keske Izmir'de AK Parti'yi MHP, Mersin'de de MHP'yi AK Parti desteklese. Dogrusu endiseliyim. Bir Istanbul kaybedilirse, Diyarbakir'a benzemez. Çok yazik olur.
- Hizmet hareketine mesaj mi gönderiyorsunuz?
- Mesaj degil, sitem gönderiyorum. Tekrar ediyorum dershane tartismasini çok basit bir tartisma olarak görüyorum. Ve eger bu ihtilaf sebebiyle bir kisim ehli iman gider de yanlis yerlere el verir, Istanbul yadellere düserse, bunun sorumlulugu herkesindir.
- Cemaatin medyasi, Gezi olaylarini destekler nitelikte miydi?
- Hizmet tarafi, Gezi olaylarini neredeyse tasvip etti. Bu çok aci bir gerçek. Emre Uslu dehset bir yazi yazdi 'Bu gerginligin üç sebebi var' diyor 'Birisi Israil, cemaatin Israil'e bakisiyla hükümetin farkli. Ikincisi Avrupa Birligi' diyor. Avrupa Birligi'nin altina mi yatalim yani? 'Gezi olayi, hürriyetleri kisitlamaktir' diyor. Yani düsünün, Koç'un fonksiyonunu anlattim. Ama Zaman gazetesinde Koç'u destekleyen manset atildi.
mynet