Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster
Açıklama: AK Parti Giresun Milletvekili Hacı Hasan Sönmez, Hidroelektrik Santrali (HES) projelerinin, Türkiye'nin milli kaynakları olan derelerin enerjiye dönüştürülmesi projesi olduğunu söyledi.
Kategori: Siyaset
Eklenme Tarihi: 06 Temmuz 2010
Geçerli Tarih: 22 Kasym 2024, 03:47
Site: Görele Sol Platformu
URL: https://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=1254
Sönmez, HES'leri savundu
AK Parti Giresun Milletvekili Haci Hasan Sönmez, Hidroelektrik Santrali (HES) projelerinin, Türkiye'nin milli kaynaklari olan derelerin enerjiye dönüstürülmesi projesi oldugunu söyledi.
Sönmez, parti il binasinda Il Baskani Mehmet Geldi, Merkez Ilçe Baskani Çetin Çakiroglu ve Gençlik Kollari Baskani Bünyamin Yazar ile düzenledigi basin toplantisinda, Dogu Karadeniz'deki HES projelerine karsi bir platform olusturuldugunu belirtti.
Türkiye'de illere bakildiginda HES konusunda proje, yapim ve isletme asamasinda olan en yogun çalismalarin Giresun'da bulundugunu, ancak bunun olumsuzluk olarak görülmemesi gerektigini ifade eden Sönmez, ''Vatandaslarimizin bu konuda endiseleri bulunuyor. Bizler de bu endiseleri gidermek için çalismalar yapiyoruz'' dedi.
Sönmez, Türkiye'de bugün kisi basina elektrik tüketiminin tahmini 2 bin 700 kilovat dolayindayken ABD'de bu rakamin 12 bin 322 kilovat oldugunu vurgulayarak, sunlari söyledi:
''Gelismis ülkelere ve ABD'ye baktigimizda Türkiye'nin kisi basina elektrik tüketiminin son derece gerilerde oldugunu görüyoruz. Elektrik tüketimi bir ülkenin kalkinmislik düzeyini ölçen en önemli kriterdir. Isin en aci tarafi ürettigimiz elektrigin yüzde 7580'lik kismini disa bagimli olarak üretiyoruz. Dis ticaret açigimizin 3032 milyar dolarlik kismi elektrik üretimi için alim yaptigimiz ürünlerden kaynaklaniyor. Ülkemizde derelerimiz bosa akiyor. Bazi yerlerde rüzgarimiz var. Ülkemiz yeryüzündeki bulundugu konum itibariyle günes enerjisinden de yeterince istifade edebilecek bir durumda. Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynaklarimizin degerlendirilmesinde son derece önemli bir konumda. Bu kaynaklarimizdan, bosa akan sularimizdan istifade edecegiz.''
HES'lerin bazi kesimler tarafindan derelerin kurutulmasi, suyun yok edilmesi olarak algilanmasina ragmen bu durumun gerçegi yansitmadigini savunan Sönmez, söyle devam etti:
''HES projeleri, Türkiye'nin milli kaynaklari olan derelerin enerjiye dönüstürülmesi projesidir. Sularimiz bu çalismalardan sonra elektrige dönüserek akacaktir. HES'lerde su tüketilmemektedir. Ayni su yine akmaya ve enerjiye dönüstürülmeye devam etmektedir. Elektrik üretirken suyun tüketilmesi düsüncesi son derece yanlistir. Su sadece belli bir yükseklikten enerjiye dönüstürülüp tekrar yataginda devam etmektedir. Vatandasimiz HES projelerinin yapildigi alanlarda can suyu denilen dere yataklarinda yeterli suyun birakilmayisindan sikayetçi ve bu konuda hassasiyeti var. Dere yataginda bulunan suyun yüzde 40'inin burada birakilmasi yapilan protokolle taahhüt edilmistir. Bu konuda denetleme mekanizmasi isleyecektir.''
Sönmez, Türkiye'de HES'ler sayesinde yüzde 22'lerde olan enerji gücünün daha da yukarilara çikarilacagini ve bunun da son derece olumlu oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:
''Her gram suyumuzu milli ekonomiye katmak istiyoruz ve bunun için ugrasiyoruz. Yapisletdevret sistemiyle devletin belki 10 yilda yapamayacagi çalismayi özel sirkete vererek 23 yil içinde bitirip milli ekonomiye kazandiriyoruz. Bu çok sevindirici bir sey. Giresun'daki tüm HES'ler devreye girdiginde yörede önemli bir enerji girdisi olusacaktir. Günümüzde Türkiye'nin 190 milyar kilovat saat enerji tüketimi var. 2023 yilinda bu tüketim 410 milyara çikacak. Amacimiz, Cumhuriyetin kurulusunun 100. yili olan 2023 yilinda Türkiye'nin ihtiyaç duyacagi 410 milyar kilovat enerjinin disa bagimliliginin mümkün oldugunca asagiya düsürülmesidir. Yerli kaynaklarimizi devreye sokmazsak disariya ödedigimiz 30-32 milyar dolarlik dövizi 50-60 milyar dolar olarak ödemek zorunda kalacagiz.''
Isin bir de kritik yani bulunduguna dikketi çeken Sönmez, ''Bugün enerji aldigimiz ülkelerle baris halindeyiz, ancak gelecekte bir kriz oldugunda dogalgaz vanalarini kapatabilirler. O zaman çira ve mum dönemine döneriz, hayat durur. Istiyoruz ki enerji konusunda disa bagimliligi en aza indirelim hatta sifirlayalim. Bu nedenle Türkiye'nin tüm yerli kaynaklarini enerjiye dönüstürmeliyiz. Bunu vatandasimizi aydinlatarak, asla rahatsiz etmeden yapmaliyiz'' diye konustu.