Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Görele Kemençesinden Bir Yıldız Daha Kaydı


Açıklama: Görele kemençesinin büyük ustalarından Sami Günay yaşama veda etti.
Kategori: Görele
Eklenme Tarihi: 09 Kasım 2017
Geçerli Tarih: 25 Nisan 2024, 04:09
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=24641


GÖRELE KEMENÇESİNDEN BİR YILDIZ DAHA KAYDI

Görele kemençesinin büyük ustalarından Sami Günay, ikinci adresi olan Almanya’da bir kalp krizi sonucu yaşama veda etti.

Sami Günay’ın özgeçmişi:

1938 yılında Çürükeynesil (Sağlık) köyünde doğdu. Kemençeye küçük yaşta başlamış, Karaman ve Hacı Ali Özdemir’den etkilenerek kendi tekniğini yaratmıştır. Sanatını önceleri yöremizdeki düğünlerde icra eden Günay, daha sonra Almanya’ya yerleşerek sanatını burada devam ettirdi. Emekliye ayrıldıktan sonra yaşamını Görele-Almanya arasında sürdürmektedir.

Görele ezgilerini doğru çalan ve yöre havaları ile ezgileri konusunda önemli kaynak kişilerdendir. TRT’nin Giresun çekimlerinde kaynaklık yaparak çalıp söylemiştir. Edebiyat Öğretmeni Hayrettin Günay, Sami Günay’dan Görele türküleri, ezgileri derlemiştir. “Elinde Ayna” derlemesi, “Giresun Türküleri ve Oyun Havaları (Giresun Valiliği Yayınları)” adlı yapıttadır. Sami Günay’ın çalıp söylediklerinin çoğu bant kaydı olarak Hayrettin Günay’ın arşivindedir. (Görele’den Portreler, Seyfullah Çiçek, Arı Sanat Yayınevi, İstanbul, 2014)

Sami Günay, 09 Kasım 2017 tarihinde Almanya’da kalp krizi sonucu hayata veda etti.

Büyük usta Sami Günay’a Allah’dan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Haber : Seyfullah Çiçek


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster