Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Fındıkta Yanlış Adres


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 11 Ağustos 2017
Geçerli Tarih: 19 Nisan 2024, 14:06
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=24493


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı değişti ya; fındık yetiştiren sekiz ilin milletvekilleri yeni bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’yı ziyaret etmişler. Fındıkla ilgili sorunları iletmişler yeni bakana.

Bu bir “Hayırlı olsun” ziyaretiyse ne âlâ… Yok, yeni bakan fındıkla ilgili sorunları çözebilir umuduysa “Yanlış Adresteler” diyebiliriz. Çünkü fındıkla ilgili ve özellikle fiyatlandırmayla ilgili sorunların adresi Bakan Fakıbaba değildir.

Çok iddialı bir söylem değil mi? Evet, çok iddialı bir söylem ve yaşayarak bu söylemin doğruluğuna tanık olacağız.

Fındıkta yaşanan fiyatlandırma sorunu mevcut hükümetin tarım politikaları sonucunda ortaya çıkmıştır ve gittikçe de kemikleşmektedir. Hükümet tarım politikasını değiştirmedikçe bu sorun devam edecektir.

Peki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanının bu sorununun çözümüne hiç mi katkısı olamaz? Olmaya çalışabilir belki, ama gücü yetmez.

Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanı’nı bile dikkate almayan piyasa bir bakanı mı dinleyecek? Hatırlayınız, Ocak ayında SGK Hizmet Binalarının açılışında konuşan Sayın Cumhurbaşkanı “Fındık üreticisini alaverecilerin eline bırakmayın” dedi de ne oldu?

İki tespitin altını çizmekte fayda var: Bir, Cumhurbaşkanı lâf olsun diye söylemişti bunları… İki, gerçekten piyasalara Cumhurbaşkanı bile söz geçiremiyor.

Eski Bakan Faruk Çelik’in söylediklerini hatırlatmaya gerek bile duymuyorum. Ne kadar iyi niyetli bir insandı… Ancak o kadar da dirayetsiz bir bakandı. O fındıkla ilgili üreticiden yana bir açıklama yaptığında biz “Yapamazsınız Sayın Bakan, yaptırmazlar…” diye karşı çıkıyorduk.

Yapamadı, yaptırmadılar! Eski bakanın başarılı bir fındık politikası sürdürdüğünü düşünenler varsa piyasadaki fiyatlara bir bakıversinler.

Onun için vekillerin ziyaretinin bir nezaket ziyaretinden öteye geçmeyeceğini söylüyoruz. Onun için yanlış adresteler diyoruz.

Aynı günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un da bir açıklaması oldu. Fındıkla ilgi; “Rekolte de belli değil, fındık fiyatı da belli değil” dedi Seyit Torun.

Fındıkçı bahçeye girdi ve fındık toplamaya başladı. Kaça satacağını bilmediği bir ürünün hasadını yapıyor. Kâr mı edecek zarar mı edecek belli değil! İhtimal ki zarar edecek…

Hâl ve gidiş bunu gösteriyor. Fındıkçı alaverecilerin eline bırakılmış durumda. Piyasa kimseyi dinlemiyor. Zaten hiç kimse de piyasalara bir şey demiyor. Rekolte açıklaması bir yana fındıkçı iyi niyetiyle bir fiyat açıklaması bekliyor.

Yetkililerin ise ağzını bıçak açmıyor.

Görele’de Kemençe ve Horan Günleri etkinliği kapsamında sahneye çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi Giresun Milletvekili ve o günün Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye fındık fiyatının ne olacağı soruldu.

Sayın vekil yönetime geldiklerinde fındığın bilmem kaç sent olduğunu, bugün bilmem kaç dolar olduğunu söylemekten öteye bir şey diyemedi. O da bilmiyor ve bir fikri de yoktu zaten. Savunma Bakanı olunca da böyle bir derdi kalmadı artık.

Diğer vekillerin de yapacağı yeni bakanı ziyaretten öteye geçemeyecektir.

Geçip geçemediğini de fındık pazara inince göreceğiz.

Peki, bu ziyaret sonunda fındık yetiştiren illerin vekilleri nasıl bir izlenimle vedalaşmışlar yeni bakanla? Bunu da Sabri Öztürk açıklamış:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba “Umut vermiş…”

Umut; ne evrensel bir kavramdır umutsuzlar için! Fındıkçı için!

İyi ki varsın umut, Allah seni gönlümüzden eksik etmesin.

Düşünsenize; ya yeni bakan umut vermeseydi!


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster